Cichorei kan gebruikt worden als een vervanging voor koffie, terwijl het dezelfde notige smaak heeft. Dit is een gezonder alternatief voor koffie, maar het kan ook gemengd worden om een smaakvoller drankje te creëren met een aantal gezondheidsvoordelen.
Cichorei stond al sinds de oudheid bekend om zijn waardevolle eigenschappen. De wortel van deze plant is een uitstekende bron van inuline, een natuurlijk prebioticum, waardoor het de immuniteit van het lichaam versterkt, de darmen beschermt en helpt bij het verwijderen van gifstoffen.
Hoeveel mag ik drinken? Drink ca. twee kopjes cichoreikoffie per dag. Teveel cichorei kan mogelijk zorgen voor opgeblazenheid door de aanwezige voedingsvezels (inuline).
Bevordert de darmwerking
Inulax bevat de natuurlijke stof cichorei-inuline, die bijdraagt aan een normale darmfunctie door de frequentie van de stoelgang te verhogen bij een dagelijkse inname van 12 g. Een dagelijkse inname van inuline zorgt voor de groei van de bacteriën in de dikke darm.
Cichorei kent een lange geschiedenis wat betreft het gebruik als heilzaam kruid. Het zou vooral waardevol zijn vanwege het opwekkende effect op de lever en het spijsverteringsstelsel. De wortel bevat inuline, een caloriearm, oplosbaar voedingsvezel, die geschikt is voor diabetici.
De cichorei is een veelzijdige plant met goede voedingswaarde. De cichorei heeft bloedreinigende, leverherstellende en vochtafdrijvende eigenschappen. Ook heeft hij een ondersteunende werking op nieren en milt, en een gunstig effect op de darmflora en bloedsuikerspiegel.
De Beste Cichorei Koffie – In het kort
Lima Cichorei koffie is ook een prima lekkere optie. Pacha heeft als enige een biologische cichorei koffie. Ik merk zelf niet echt verschil, maar als je specifiek op zoek bent naar een biologische koffievervanger, dan is dit de beste optie.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Hoe beter gefilterd, hoe gezonder de koffie. Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
Cichorei (Cichorium) is een geslacht uit de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). Tot dit geslacht behoren onder meer witlof (witloof) en andijvie.
Cichorei is een plant die inuline in de wortels opslaat. Het cichorei-extract is ook een beetje zoet, zodat het snoep en de drop 30% minder suiker en 15% minder calorieën kunnen bevatten dan de standaard receptuur.
Inuline heeft een belangrijke functie in ons lichaam: het is namelijk een prebioticum. Dit wil eigenlijk letterlijk zeggen; voeding voor je darmbacteriën en dit zorgt voor een betere overleving van de goede bacteriën. Hierdoor kun jij jouw eten beter verteren en het draagt bij aan betere stoelgang.
Cichorei is te koop als poeder in de supermarkt of natuurvoedingswinkel.
Cichorei is nauw verwant aan witlof en andijvie. De wilde plant is overblijvend en komt voor in geheel Europa, Siberië, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
Inuline zorgt ervoor dat goede darmbacteriën zich beter kunne ontwikkelen en handhaven in onze darm. Het beidt dus eigelijk een goede voedingsbodem voor echte darmbacteriën. Daarnaast neemt Inuline vocht op uit de darmen. Door de opname van vocht wordt de stoelgang makkelijker en wordt de darmperistaltiek verbeterd..
Cafeïne zorgt ervoor dat al het voedsel in je maag te snel naar je dunne darm verplaatst en vervolgens laat het je voedsel in je dikke darm versneld uitpoepen. Daarna vertraagt je spijsvertering. Dat komt doordat cafeïne de aanmaak van de stresshormonen cortisol en adrenaline stimuleert.
Prebiotica vind je terug in verschillende producten, bijvoorbeeld in graanproducten, groenten, fruit, noten en peulvruchten. De belangrijkste bronnen van prebiotica zijn: Fructo-oligosacchariden: dit vind je bijvoorbeeld veel in bananen, uien, asperges en prei, maar ook in tarweproducten.
Het wordt gebruikt om de smaak van koffie te verbeteren. Een kleine hoeveelheid Buisman wordt bij het zetten toegevoegd aan de koffie. 'Buisman' was op de Nederlandse consumentenmarkt lange tijd een soortnaam voor gebrande suiker.
Inuline in voeding
Voedingsmiddelen als ui, bananen en asperges zijn rijk aan inuline. Het komt ook voor in cichorei, aardpeer, schorseneer en artisjok.
Door water te drinken vóórdat je je koffie proeft, neutraliseer je de smaken in je mond. Daardoor kun je je koffie veel beter proeven. Drink je namelijk meerdere slokken koffie achter elkaar zonder de smaak tussentijds te neutraliseren, dan proef je je koffie met elke slok minder goed.
Volgens hun berekeningen verlies je ongeveer 15% van het vocht bij een inname van 300 mg cafeïne (gemiddeld drie kopjes). Koffie werkt dus bijna net zo goed als een glas water! Als je die verhouding aanhoudt, telt er van een tweehonderd milliliter kop koffie 170 ml mee voor je vochtbalans.
Oordeel: koffie is gezond, mits je het op de juiste manier klaarmaakt. Uit onderzoek blijkt dat een aantal kopjes koffie per dag kan zorgen voor een lagere kans op hart- en vaatziekten, diabetes, minder beroertes en allerlei andere chronische ziektes. Ga je voor filterkoffie, dan zit je goed.
Gefilterde koffie, zoals filterkoffie, oploskoffie, koffie van koffiepads, percolatorkoffie en de meeste automatenkoffie verhoogt het cholesterol daarom niet of nauwelijks. Ongefilterde koffie, indien dit type koffie dagelijks gedronken wordt, kan het cholesterol- gehalte in het bloed verhogen.
De bijwerkingen van te veel koffie
Te veel koffie is ongezond, omdat het kan zorgen voor een hoge bloeddruk, en zoals het onderzoek aangeeft een vergroot het risico op hartziekten. Daarnaast kun je last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid, trillerig worden, hoofdpijn of kan een abnormale hartslag.