Een van de verschillen met het beperkte recht van vruchtgebruik is dat het recht van erfpacht niet eindigt bij het overlijden van de erfpachter. Het recht van erfpacht is overerfbaar. Wel kan de erfpacht op andere manieren ten einde komen.
Het vruchtgebruik kan rusten op een (on)roerende zaak, op erfpacht, opstal of op een ander vermogensrecht.
Het vruchtgebruik is het recht om van iets te genieten en het te beheren. Het vruchtgebruik op een woning betekent concreet het recht om in de woning te wonen, gebruik te maken van de aanwezige inboedel of zelfs de woning verhuren en de huurinkomsten opstrijken.
Als u een huis koopt, staat dit meestal op 'eigen grond'. Maar soms blijft de grond met daarop de woning eigendom van de eigenaar. U krijgt als koper alleen het gebruiksrecht, het erfpachtrecht. Daarvoor betaalt u een vergoeding, de canon, aan de eigenaar.
Erfpacht betekent dat iemand het recht heeft om een stuk grond te houden of te gebruiken dat eigendom is van een ander. De erfpachter betaalt hiervoor een bedrag aan de eigenaar van de grond, het zogeheten erfpachtcanon.
Naast de voordelen van een woning kopen met erfpacht, zijn er ook enkele nadelen op te noemen. Er zit een mate van financiële onzekerheid aan een woning met erfpacht. De erfpachtcanon kan namelijk stijgen, waardoor er een periode komt waarin je niet weet wat je per maand of per jaar gaat betalen.
Vaak kun je ervoor kiezen per maand te betalen, dan ben je dus bruto € 250 per maand kwijt aan erfpachtcanon. Het grote nadeel van erfpacht, is dat je kostenplaatje voor de toekomst vaak onzeker is. De erfpachtcanon staat meestal vast voor een bepaalde periode, vaak 49 of 99 jaar, maar het kan ook korter zijn.
Op termijn koop je de erfpacht ineens af. Die erfpacht wordt gebaseerd op de WOZ-waarde van het jaar voorafgaande aan het jaar dat je aangeeft af te kopen. De afkoopsom wordt dan alleen geïndexeerd met de inflatie. Je betaalt een jaarlijkse canon, gebaseerd op de actuele WOZ-waarde op het moment van overstappen.
Een huis met erfpacht is goedkoper, omdat je niet hoeft te betalen voor de grond. Maar je betaalt de grondeigenaar natuurlijk wél erfpachtcanon. Het bedrag dat je betaalt is afhankelijk van de waarde van de grond en de rente die de erfpachter rekent. Vaak betaal je per jaar zo'n 5% van de grondwaarde aan erfpachtcanon.
Erfpachters kunnen in sommige gevallen eigenaar worden van hun erfpachtgrond. De erfpachter kan de grond van de gemeente kopen en er zo volledig eigenaar van worden.
Als vruchtgebruiker mag je de eigendom(men) verkopen, maar enkel met een onderling akkoord tussen de vruchtgebruiker en de eigenaar(s). We raden aan om dit akkoord vast te leggen op papier. De eigenaar(s) die dan beschikken over een volle eigendom kunnen overgaan tot verkoop.
Personen met vruchtgebruik mogen gebruik maken van de goederen die wettelijk aan iemand anders toebehoren, zoals een woning. Als vruchtgebruiker mag je in het huis wonen zonder huur te betalen en mag je het huis verhuren en huur ontvangen.
Vruchtgebruik woning
Wanneer een persoon sterft, erft de langstlevende echtgeno(o)t(e) het vruchtgebruik van de hele nalatenschap. De kinderen krijgen dan slechts de blote eigendom. De volle eigendom wordt als het ware gesplitst.
Bij een huis houdt het vruchtgebruik in dat je het recht hebt om dat huis te bewonen of om het te verhuren en de huurinkomsten te innen. De blote eigendom is de volle eigendom minus het vruchtgebruik. Met andere woorden, je bezit het huis, maar je hebt niet het recht om het te bewonen of te verhuren.
De erfpacht eindigt door opzegging, tenzij anders is bepaald in de akte van vestiging. De eigenaar van de onroerende zaak die in erfpacht is gegeven, 'de erfverpachter', kan slechts in bepaalde gevallen opzeggen.
1 Begrip vruchtgebruikHet recht van vruchtgebruik is een beperkt recht met, net als alle andere beperkte rechten, een absoluut karakter. Vruchtgebruik is te onderscheiden van andere beperkte rechten doordat het een absoluut recht op het gebruik én de vruchten van een goed van een ander geeft.
Is de grond waarop uw eigen woning staat niet van u zelf? Dan betaalt u daarvoor maandelijks of jaarlijks een bedrag aan de grondeigenaar. Deze periodieke betalingen voor erfpacht, opstal of beklemming zijn aftrekbaar.
Indien de erfpacht niet verlengd wordt, is de erfverpachter weliswaar vaak een vergoeding verschuldigd gelijk aan de waarde van de woning of het bedrijfspand dat op de grond staat, maar dat betekent niet dat de vergoeding voldoende is voor de bewoner of ondernemer om op een andere locatie een vergelijkbaar pand te ...
Bij eeuwigdurende erfpacht sluit je in plaats van een nieuw tijdvak van 50 jaar een tijdvak voor altijd af. Zo krijgen huizenbezitters en ondernemers met bedrijfspand op erfpachtgrond meer zekerheid over hun erfpachtkosten.
Verhuurt u een woning waarvan u de grond in erfpacht hebt? Bij erfpacht vermindert u de WOZ-waarde met de waarde van de toekomstige erfpachtcanons.
Hoeveel erfpacht betaal je? Benieuwd wat je per maand gaat betalen aan erfpacht? Vuistregel voor de erfpachtcanon is dat je per jaar 5% de grondwaarde* betaalt. Maar als je per maand betaalt, deel je de 5% van de grondwaarde dus door twaalf maanden.
Als erfpachter kunt u uw erfpachtzaak verkopen. In feite verkoopt u het gebouw (de zogenoemde 'opstallen') en wordt de erfpacht overgedragen aan de koper. De hoogte van de koopsom wordt bepaald door vraag en aanbod.
Voor de afkoop van het erfpachtrecht betaalt u een afkoopsom of aanvullende koopsom. U moet rekening houden met de volgende bijkomende kosten: Rente is 4,5 procent op jaarbasis over de grondwaarde verschuldigd na afloop vande 50 jaar-periode en de grondwaarde verschuldigd na afloop van het erfpachtrecht.
Het recht van erfpacht is overerfbaar. Wel kan de erfpacht op andere manieren ten einde komen. Opzegging van de erfpacht is een van de andere manieren om een einde te maken aan het recht van erfpacht. De erfpacht kan worden opgezegd door de erfpachter wanneer dit in de akte van vestiging staat.
Termijn erfpacht
De eigenaar van de grond bepaalt de hoogte van de erfpacht. Deze staat jaren vast. Die termijnen verschilden vroeger. Vanaf 2013 kunt u alleen een hypotheek krijgen voor een woning met erfpacht als het erfpachtcontract voor onbepaalde tijd geldt.