Sulfieten zijn conserveermiddelen en kunnen van nature veel zitten in gedroogde vruchten, wijn en citroensap. Mensen die overgevoelig zijn voor sulfiet kunnen heel milde maar ook heftige reacties krijgen op sulfiet. Het kan gaan om hartkloppingen, huiduitslag of vochtophoping.
Zwavel is een in de aarde natuurlijk voorkomend mineraal. Zwaveldioxide ontstaat bij het verbranden van zwavel. Het is een goed in water oplosbaar gas. Door zwaveldioxide met water te verbinden ontstaat sulfiet, wat als poeder wordt gebruikt in wijn en andere levensmiddelen.
Sulfiet kan aan levensmiddelen worden toegevoegd als conserveermiddel (E220 – E228). Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat fruit niet bruin kleurt. Vooral in gedroogd fruit, wijn en mosselen kunnen hoge sulfietgehalten voorkomen. Sulfiet geeft géén allergische reactie, maar een intolerantiereactie.
Sulfieten zijn zouten, die het zogeheten “ sulfiet-ion” bevatten. Het komt van nature voor in planten uit de look-familie.
Wat is sulfiet en waar zit het in? Sulfiet komt van nature voor in planten uit de lookfamilie (o.a. in uien), maar wordt ook gebruikt als kleurstof en conserveringsmiddel in voedsel. Het wordt in beperkte hoeveelheden toegevoegd bij de wijnproductie.
Voor een kleine groep mensen kan sulfiet namelijk gevaarlijk zijn, met name voor astmapatiënten. Een kleine hoeveelheid kan op de luchtwegen slaan. Toch is sulfiet voor de meeste mensen echt een veilig stofje. Helemaal in de lage concentraties van nu.
Zit er sulfiet in bier? Net als in wijn, zit er in bier een klein beetje sulfiet. Maar aan wijn wordt sulfiet als bewaarmiddel toegevoegd, terwijl het via de gisten op een natuurlijke manier in het bier komt. Brouwers voegen zelden of nooit sulfiet toe.
Sulfiet mag niet in vlees
De hulpstof sulfiet kleurt het vlees rood, maar mag er al tientallen jaren niet meer aan worden toegevoegd. Het mag nog wel in andere voedingsmiddelen, zoals fruit en vruchtensap, tomatenpuree, soep en sauzen.
Mogelijke symptomen zijn hartkloppingen en netelroos. Huidklachten kunnen bestaan uit: netelroos (urticaria) acuut als chronisch. galbulten; dit is de meest acute reactie met heftige jeuk.
Sulfieten (E-nummers E220 t/m E228) zijn conserveermiddelen en kunnen van nature veel zitten in gedroogde vruchten, wijn en citroensap. Mensen die overgevoelig zijn voor sulfiet kunnen heel milde maar ook heftige reacties krijgen op sulfiet. Het kan gaan om hartkloppingen, huiduitslag of vochtophoping.
Wijnen zonder sulfiet bestaan niet! Van nature zit er namelijk al een laag percentage sulfiet in wijn. Er bestaan wijnen waarbij er geen sulfiet wordt toegevoegd tijdens het productieproces of vlak voor het bottelen.
Sulfiet is een soort conserveringsmiddel voor wijn: het zorgt ervoor dat de wijn stabiel en houdbaar blijft. Witte wijnen bevatten meer sulfiet dan rode wijnen, zoete wijnen meer dan droge. Sulfiet wordt vaak aangemerkt als grote boosdoener voor de hoofdpijn.
Wat is dat sulfiet dan? Het ontstaat uit zwavel en zit als antioxidant in veel levensmiddelen – bijvoorbeeld in wijn, jam, schaaldieren en gedroogd fruit. Maar ook in je aardappelschijfjes, mango's en groente zit het. Sulfiet gaat namelijk oxidatie en fermentatie tegen.
Teveel sulfiet geeft een onaangename smaak aan de wijn. “Een hoog sulfietgehalte is merkbaar aan de prikkelende, onaangename chemische geur. Tevens wordt het aanwezige aroma vaak volledig weg gedrukt en is er, bij jonge wijnen van fruitigheid geen sprake meer.”
Sulfiet staat voor de stof zwaveldioxide en dat is een conserveermiddel.
Bovengistende bieren hebben de laagste gehalten aan SO2, bijna altijd onder de 5 mg per liter terwijl het merendeel van deze bieren een gehalte heeft dat onder de 2 mg per liter ligt. Ondergistende bieren met een begin SG van zo rond de 1045 bevatten 3 tot 7 mg per liter. Zware bieren bevatten veel meer SO2.
Sinds kort is er zelfs een product op de markt dat sulfree heet. Voeg een druppel toe aan de wijn en het sulfiet is eruit.
Sulfiet is een verzamelterm voor alle stoffen met zwavel. Het wordt toegevoegd tijdens het wijn maken, omdat het twee functies heeft. Ten eerste beschermt sulfiet de wijn tegen oxidatie, waardoor deze fris en fruitig blijft.
Nadelen van sulfiet in wijn
Allergische reacties, hoofdpijn, misselijkheid en spijsverteringsproblemen: het kan allemaal optreden wanneer iemand gevoelig is aan sulfiet. Daarnaast mijden astmapatiënten en mensen met een slechte lever en slechte nieren beter producten met te veel sulfiet.
Histamine is een stof die zowel in je lichaam als in voeding kan zitten. In je lichaam doet de stof verschillende dingen: het geeft signalen door aan je afweersysteem en hersenen, het regelt daarnaast ook je lichaamstemperatuur en het helpt de stimulering van je bloedcirculatie en ademhaling.
Het toevoegen van gebrande zwavel aan wijn is aan strenge maxima gebonden: 160 mg per liter voor rode wijn, 210 mg per liter in droge witte wijn en rosé, 260 mg in zoete witte wijn en tot 400 mg in rijke, stroperige dessertwijnen.
Bij witte wijnen wordt over het algemeen meer sulfiet gebruikt dan bij rode wijnen. Rode wijnen hebben vrijwel altijd tannine dat zorgt voor de betere houdbaarheid.
Goedkope wijn bezorgt je immers de zwaarste hoofdpijn, denk je. Niets blijkt minder waar. De hoofdpijn wordt veroorzaakt door histamine, een stof die ontstaat door het rijpingsproces. Hoe ouder de wijn, hoe langer hij gerijpt heeft en hoe meer histamine er dus vrijkomt.
In tegenstelling tot wat vele mensen denken, wordt de hoofdpijn niet veroorzaakt door het sulfiet dat bij het maken van wijn onmisbaar is. Op de druiven waaruit men de wijn maakt bevinden zich immers een heleboel bacteriën.Sulfiet remt de activiteit van deze bacteriën af en heeft daardoor een ontsmettende werking.