De hoofdbestanddelen van zonnebrandmiddelen zijn de filters die beschermen tegen uv A- en uv B-straling. Dit kunnen chemische (organische/synthetische) en fysische filters (anorganisch/minerale) zijn. In bijvoorbeeld dagcrème, foundation en lippenbalsem zitten ook uv-filters.
De drie producten die de beloofde Sun Protection Factor (SPF) volgens het onderzoek niet halen zijn van Etos, Suntribe en Clinique. Het gaat om Etos Natural Sun Lotion SPF30, Suntribe All Natural Zinc Sun Stick SPF 30 en Clinique Mineral Sunscreen Lotion for Body SPF30.
Er zit namelijk geen verschil in bescherming. Wel word je met een zonnebrandolie sneller bruin, dit komt door de weerkaatsing. Je wordt echter niet minder bruin van zonnebrand crème, melk of -lotion. Ook zonnebrandolie heeft een hoge beschermingsfactor, waardoor je niet verbrand.
Zenova zonnemelk Sensitive SPF 50 is in 2021 door de Nederlandse Consumentenbond verkozen tot beste koop. Hét bewijs dat goed niet duur hoeft te zijn.
In de categorie van zonnecrèmes met een factor 30, behaalde de Solait SPF 30 High Sunmilk van Kruidvat een score van 66 en is daarmee de Beste van de Test van Test Aankoop. Kruidvat Solait SPF 30 High Sunmilk biedt een hoge bescherming voor de huid met een uitgekiende combinatie van UVA- en UVB-filters en vitamine E.
Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
Dat klopt niet. Het is een misverstand dat je niet bruin wordt wanneer je smeert met een hoge factor zonnebrandcrème. De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is.
Wat is het verschil tussen SPF factor 30 en 50? In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaat er geen groot verschil tussen zonnebrandcrèmes met een SPF boven factor 15. Ter illustratie: SPF15 biedt 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming, SPF50 biedt 98% bescherming.
1 - Een dure zonnebrand is niet altijd beter
Hoewel de duurdere zonnebrandcrèmes soms betere filters bevatten, gaat het vooral om het kiezen van een hoge SPF. Ga het liefst voor een zonnebrand met factor 50. De meeste zonnebrandcrèmes hebben ook een zogenaamde UVA-beoordeling, kies dan bij voorkeur 4 of 5 sterren.
Wat zijn we trots dat de non-profitzonnebrand Suncover ook dit jaar weer als beste zonnebrand van 2022 getest is door de Consumentenbond! Ook hebben we het predicaat Groene Keuze gekregen.
Alcohol, parfum en allergenen vermijden
In zonnebrandcrèmes zit ook regelmatig alcohol en parfum. Mensen met een gevoelige huid smeren dit liever niet op hun lichaam. Ook is het als uw huid al verbrand is pijnlijk om alcohol in de 'wond' te smeren. Gelukkig zijn er ook genoeg merken die deze stoffen vermijden.
Zonnebrandcrème zorgt ervoor dat UV-straling van de zon je huid niet beschadigt. Als je te lang in de zon zit zonder bescherming kan dat schadelijke gevolgen hebben, zoals huidverbranding, huidveroudering en huidkanker. Het is dus belangrijk om je huid goed in te smeren met zonnebrandcrème als je naar buiten gaat.
Te veel blootstelling aan de zon vergroot weliswaar het risico op huidkanker en veroorzaakt vroegtijdige huidveroudering. Het is dus belangrijk om zonnebrandcrème elke dag en ook op bewolkte dagen te dragen. Hierbij tips om jezelf dagelijks goed te beschermen.
Door de huid met arganolie in te smeren voordat je gaat zonnen, ben je beschermd tegen uv-straling en zonschade. Zo blijft je huid gezond en kun je met een gerust hart genieten van de zon. Blijf wel altijd opletten tussen 12.00 en 15.00 uur, wanneer de zonkracht het krachtigst is.
Natuurlijke oliën beschermen niet tegen de zon
Het onderzoek wees uit dat geen van de geteste natuurlijke oliën (aloë vera, canolaolie, citronellaolie, kokosnootolie, olijfolie, sojabonenolie) uv-licht filtert. Geen van deze oliën is dus een alternatief voor de standaard uv-filters.
Uit een onderzoek, waarin meerdere oliën zijn getest, blijkt dat olijfolie uiteindelijk de hoogste uv-factor bezit, namelijk een SPF-waarde van 7,5. Kokosolie heeft volgens deze zelfde onderzoekers een SPF-waarde van 7,1.
Verzorgende formule met een lichte en niet vette textuur
NIVEA SUN UV Gezicht biedt betrouwbare bescherming. De producten kunnen gebruikt worden na je gewone dagelijkse gezichtsverzorging en in combinatie met je make-up. Zo heb je een makkelijke oplossing om het gezicht altijd tegen de zon te beschermen.
Eerst je dagcrème
In tegenstelling tot wat je veel op het internet leest, kun je het beste eerst je moisturizer aanbrengen, deze even goed in laten trekken en daarna pas je zonnebrandcrème.
NIVEA SUN Protect & Hydrate. Geschikt voor: Consumenten met een gevoelige huid en oog voor het milieu. We beginnen deze review natuurlijk met de beste zonnebrand van 2022, de Nivea Sun Protect & Hydrate. Met deze zonnebrand voldoet Niveau aan de Hawaïaanse wet die in 2018 is aangenomen.
Beste Koop: Cien Sun (Lidl) Sun Lotion 30 Love your planet
Net als de Beste uit de Test scoort ook dit middel goed op duurzaamheid. Het is daarmee ook een Groene Keuze. Een extra voordeel is dat dit middel geen microplastics bevat. Met de bescherming zit het bij dit middel goed.
Nee.Volgens de KWF Kankerbestrijding betekent de prijs niet meteen dat een crème van een huismerk slechter is. “Wat betreft bescherming doen ze hetzelfde”, schrijft het instituut op haar website. Een goedkope fles zonnebrandcrème beschermt u dus net zo goed tegen uv-straling als een duurdere variant.
Maar waarom is zonnebrand zo duur? De prijzen voor een flesje zonnebrandcrème liggen nogal uiteen. Dat heeft voor een deel te maken met de beschermfactor. Een hogere factor zonnebrand bevat meer beschermfilters en die zijn duur, waardoor de prijs van een factor 50 hoger is dan van een flesje met factor 15.