Door een topper bovenop je matras te leggen, kan je de levensduur van je boxspring of matras aanzienlijk verlengen. Een topper zorgt niet alleen voor een hoog ligcomfort, het beschermt je boxspring ook door de druk te verminderen en door vocht en andere afvalstoffen te absorberen.
De eerste slijtage vindt plaats in de topper en niet in het matras. Daardoor gaat het onderliggende matras langer mee. Niet elk matras is geschikt om een topdekmatras op te leggen.
Een topper (topmatras of topdekmatras) is een dunner matras van ongeveer 5 tot 10 cm dik. Je legt een topper bovenop je gewone matras.Het zorgt voor extra slaapcomfort en voor een langere levensduur van je matras. Dit omdat je hier niet direct op ligt.
Door een topdekmatras wordt een extra comfortlaag toegevoegd aan uw bed. U geniet van de ondersteuning van uw huidige matras met daar bovenop een extra zachte laag. Drukverlagend materiaal is uiterst geschikt voor mensen met rugklachten.
Een matrastopper, ook wel oplegmatras, topmatras of topper genoemd, is een (dun) matras dat op een bestaand matras gelegd wordt. Er zijn diverse redenen om een matrastopper aan te schaffen, meestal schaft men een matrastopper aan omdat het huidige matras te kort schiet of om de naad tussen de matrassen niet te voelen.
Elk topmatras is goed, maar het is echt afhankelijk van wat jouw lichaam nodig heeft. Heb je echt goede ondersteuning nodig omdat je bijvoorbeeld rugklachten hebt, dan raden we je een traagschuim topper aan. Let bij het kopen van een topmatras dus goed op de behoeftes van je lichaam en je slaaphouding(en).
Traagschuim. De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
Voor een topmatras van traagschuim geldt dat hoe dikker de topmatras is, hoe meer comfort. Een dikte van 22 cm of meer biedt bijvoorbeeld meer comfort en gaat ook nog eens langer mee. Bij een topmatras van enkele centimeters zul je nauwelijks effect van het traagschuim voelen.
De meeste matrastoppers vervang je na 2 tot 4 jaar, anderen gaan tot wel 6 of 8 jaar mee. Dit is afhankelijk van het materiaal waarvan je matrastopper gemaakt is. En hoe je je topmatras hebt onderhouden!
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Wanneer u een boxspring aanschaft moet er vaak nog een losse topper bij worden gekocht. Enkel op de boxspring slapen is namelijk niet bepaald ideaal. Een boxspring heeft voornamelijk een ondersteunende functie en biedt geen zacht ligoppervlak. Voor een goed ligcomfort is dus een boxpring topdekmatras nodig.
Om zo lang mogelijk van je boxspring te genieten, is het belangrijk om je topper regelmatig te draaien en te keren. Wij adviseren om je topmatras een keer per maand en minimaal vier keer per jaar te draaien.
Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper. Het voordeel? Die slaper heeft dan geen last van drukpunten.
Gemiddeld genomen gaat een topdekmatras ongeveer 4 à 8 jaar mee. Het is echter ook mogelijk dat uw topper na 2 jaar al contourvormen krijgt. Gelukkig zijn er wel een aantal punten waar u op kunt letten om vast te stellen of uw topdekmatras aan vervanging toe is.
Hoelang gaat een topmatras mee? Een topmatras gaat minder lang mee dan een gewoon matras. Niet gek, een topper dient als extra comfortlaag en vervangt natuurlijk geen compleet matras. Waar de gemiddelde levensduur van een matras zo'n acht jaar is, gaat een topmatras gemiddeld vijf jaar mee.
Met een topmatras ontlast je de onderliggende matras, waardoor deze langer meegaat. Een topmatras is lichter en gemakkelijker te keren. De hoes van een topmatras is veel kleiner en past beter in de wasmachine dan die van een gewone matras.
Je kunt dit op een eenvoudige manier checken: ga op je rug liggen en kijk of je rug plus onderrug contact houdt met het matras. Als dit zo is, dan is je matras nog goed.
Door de stugheid van het koudschuim is er nauwelijks sprake van kuilvorming, hierdoor zijn deze toppers ook ideaal voor mensen van 100 kg of zwaarder. Daarnaast zijn koudschuim matrastoppers een perfecte keuze voor mensen die het snel warm hebben en/of veel transpireren in bed.
Heb jij het snel te warm in bed? Kies dan voor een matras waarvan de afdeklaag bestaat uit gelschuim of koudschuim. Gelschuim werkt verkoelend en ventilerend, koudschuim zorgt voor een goede verluchting en een optimale vochtafvoer. Daarnaast adviseren wij om een binnenkern van pocketveren te kiezen.
Topper glijdt van matras
Als je merkt dat de topper niet goed blijft liggen kun je gebruik maken van speciale antislip onderleggers. Het is een dunne laag die je aanbrengt tussen de beide matrassen, waardoor het geheel niet meer zal verschuiven.
Belangrijk om te letten op het soortelijk gewicht van het schuim. De beste soorten hebben minimaal 45 tot 60 kilo gewicht per kubieke meter schuim. Als je de meeste topmatrassen te hard vindt en snel last hebt van pijnlijke schouders en heupen, dan is dit materiaal ideaal voor je.
Over het algemeen is traagschuim één van de beste materialen voor mensen die last hebben van rugklachten. Traagschuim, ook wel bekend als NASA schuim, werkt namelijk drukverlagend. Een traagschuim matras vormt helemaal naar je lichaam en zorgt voor een uitstekende drukverdeling.
Voelt u dat u rust nodig heeft, ga dan op bed liggen met een kussen onder uw knieën. Dit is beter dan zitten. Als u ligt, is er geen druk op uw lendenwervels.
Een goed dekmatras heeft een dikte van tenminste 6 cm, en start in de kern minimaal op in de kwaliteit HR koudschuim, De kernmaterialen moeten altijd bestaan uit veerkrachtige grondstoffen, die zich van zelf herstellen, zoals de koudschuimen, traagschuimen, latex, en de Talalay latex.