Behandeling. Om de schurft te behandelen, kunt u van de dermatoloog crème krijgen. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u de crème aanbrengt precies volgens de aanwijzingen van de dermatoloog. Meestal wordt de jeuk dan na één of twee behandelingen al minder.
De verschijnselen van schurft zijn vaak zo herkenbaar dat de huisarts of dermatoloog op het oog de diagnose kan stellen. Om de diagnose te bevestigen neemt de arts met behulp van een klein mesje een huidschraapsel van een bultje op de huid. Dit schraapsel wordt onder de microscoop gelegd.
Schurft is te behandelen met pillen of door zalf te smeren. Ga hiervoor naar je huisarts of apotheek. Om schurftmijt te doden was je alles van stof op zestig graden of bewaar je het drie dagen in een goed afgesloten vuilniszak op kamertemperatuur. Stofzuig ook je bank en tapijt en herhaal dit alles na een week.
Na de behandeling
Na ongeveer 6 weken zijn ze verdwenen. De eerste weken na de behandeling kan de jeuk erger worden. Douche niet te warm en gebruik weinig zeep. De huisarts kan misschien wat tegen de jeuk geven.
Schurft is goed te behandelen met behulp van een speciale crème of tabletten. Vaak schrijft de huisarts Loxazol crème voor. Deze doden zowel de mijten als de eitjes. Wanneer iemand behandeld wordt tegen schurft is hij of zij ongeveer vierentwintig uur na het starten van de behandeling niet meer besmettelijk.
Was beddengoed, onderbroeken en vaatdoekjes op minimaal 60 graden, dan gaat schurft dood. Draai af en toe een lege trommel met soda, dan ben je verlost van nare luchtjes. Als je een wasdroger gebruikt (liever niet), doe er dan een droge handdoek bij, dan is je was een half uur eerder droog.
In het algemeen zijn de mijten dood na 3 dagen (72 uur) bij kamertemperatuur (18-20°C) zonder contact met mensen. De eventueel overgebleven mijten zijn dan slecht in staat om mensen te besmetten, omdat ze door gebrek aan voedsel te verzwakt zijn om zich nog te kunnen ingraven in de huid.
- Verschoon uw beddengoed. - Om de schurftmijt te doden, dient u kleding en beddengoed, dat u 3 dagen vóór en tijdens de behandeling hebt gebruikt, minimaal 3 dagen in een dichtgeknoopte plastic zak op kamertemperatuur of in de vriezer te bewaren. Nog beter is kleding en beddengoed te wassen op 60 ºC.
Meestal verdwijnt de jeuk binnen drie dagen na behandeling. Je kunt echter 'na-jeuk' krijgen. Meestal is dat minder erg dan de oorspronkelijke jeuk. Het duurt maximaal 3 tot 4 weken.
De mijt, die zijn eigen weg zoekt in de huid en daarmee gangetjes creëert, werd toentertijd bestreden met het opensnijden van deze gangetjes om deze daarna in te smeren met een insecticide of zwavel. Het heet wassen van beddengoed en kleding was toen zeker geen gewoontegoed.
Met vergrotende apparatuur zoals een dermatoscoop of microscoop kan een zorgverlener aantonen of het om schurft gaat. "Maar het probleem is dat die apparaten niet overal aanwezig zijn en niet elke verpleegkundige ermee overweg kan." De PCR-test zou dat probleem dus moeten oplossen.
Schurft kan met eenvoudige middelen helemaal genezen worden. Komt het toch terug, dan kan dat komen doordat de behandeling niet nauwkeurig genoeg is toegepast of dat iemand uit de omgeving niet meebehandeld is.
Krabben is een manier om de hoeveelheid mijten op de huid terug te dringen. Wanneer er niet gekrabd wordt is het aantal mijten op het lichaam vele malen groter dan bij een gewone schurft. Ook zien we korstende, schilferende afwijkingen op de huid.
Na adequate behandeling kan de jeuk nog 2–4 weken aanhouden [7]. Laat de patiënt contact opnemen als de jeuk na 2 weken verergert, langer dan 4 weken aanhoudt of als er nieuwe plekjes ontstaan.
Het tijdsinterval voor de tweede dosis ivermectine of applicatie van permetrine bij patiënten met (verdenking) scabiës is na minimaal 7 dagen en maximaal 10 dagen. Zoals hierboven beschreven bestaat bij een patiënt altijd een indicatie om na 7 dagen na de eerste dosis/applicatie opnieuw te behandelen.
In de vuile was kan nog een schurftmijt zitten. De kans dat u hierdoor besmet wordt, is niet groot. U kunt dit risico nog kleiner maken. Dat doet u door plastic wegwerphandschoenen te gebruiken bij het verzamelen van de was en wanneer u het in de wasmachine stopt.
Als je seksueel contact hebt met een persoon die schurft heeft, wordt de kans op besmetting nog groter. Daarnaast kun je schurft krijgen door het slapen in een bed met besmette lakens en dekens en door het dragen van besmette kleding van iemand met schurft.
Verzamel het beddengoed en de nachtkleding • Stop het vuile beddengoed en de nachtkleding in de wasmachine en was dit op 60°C, minimaal 10 minuten. Alles wat niet direct in de wasmachine kan worden gewassen moet in een vuilniszak en 3 dagen gesloten blijven staan.
Schurft komt niet door een gebrek aan hygiëne ('schoon of netjes zijn'). Iedereen kan schurft krijgen. In het gesprek met uw arts of behandelaar heeft u al informatie ontvangen over schurft en de eventuele behandelingen.
Verschoon dagelijks je bed en was het beddengoed op 60 graden. Doe elke dag een schoon laken over je bank of luie stoel en was dit laken dagelijks op 60 graden. Ontsmet de toiletbril na ieder gebruik (bijvoorbeeld met Dettol) en neem dagelijks de deurklinken af (ook met Dettol).
Dit is normaal en komt omdat de schurftmijt doodgaat. Het kan 3-4 weken duren voordat de jeuk minder wordt.
Schurft jeukt, voornamelijk 's avonds en 's nachts. De jeuk is het ergst op de billen, polsen en in de plooien tussen de vingers. Door het krabben ontstaan er letsels (zie afbeelding onder), die soms moeilijk te onderscheiden zijn van andere huidaandoeningen zoals eczeem.
Kan schurft in schoenen zitten? Schurft kan met name op textiel of stof zitten. Dus op sneakers of andere schoenen van stof kunnen mijten zitten. Leg deze schoenen de eerste 3 dagen apart vanaf de start van de behandeling.
De schurftmijt kruipt via de huid van een persoon naar de andere. De behandeling is met crème of gel.Of met pillen.