Steunkousen zijn kousen in drukklasse 1 en geven steun bij relatief lichte problemen. Deze kousen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Therapeutisch elastische kousen (TEK), verkrijgbaar in drukklasse 2, 3 en 4, worden ingezet bij ernstiger klachten. Deze kousen worden wel vergoed door de zorgverzekeraar.
Drukklasse 2 is het beste te gebruiken voor middelzware klachten zoals spataderen en kramp. En steunkousen met drukklasse 3 zijn te gebruiken wanneer u zware klachten heeft zoals trombose, ernstige spataderen en oedeem. Deze verschillende steunkousen zijn te gebruiken bij heel veel aandoeningen.
Het grootste verschil ten opzichte van medische compressiekousen is dat steunkousen bestemd zijn voor mensen met gezonde aders. Ze zorgen voor een lichte compressie van de benen. Zo kunnen zware en vermoeide benen bij langdurig staan of zitten worden vermeden.
Een rondbreikous is als het ware rond gebreid. Er zitten geen naden in de kous. Een rondbreikous krijgt zijn vorm doordat de dwarsdraden op spanning zijn getrokken.
Hoe lang mag je steunkousen dragen per dag? Het is raadzaam om de aangemeten steunkousen de hele dag te dragen. Zoals gezegd mogen ze 's nachts niet gedragen worden. Probeer de steunkousen echt zo lang mogelijk te dragen; dus gelijk wanneer u opstaat tot het moment dat u weer naar bed gaat.
De kous mag echter niet zo strak zitten aan de boord, dat deze gaat knellen en pijn veroorzaakt. De kousen mogen dus nooit pijn veroorzaken en mogen de huid niet afknellen. Worden je benen gevoelloos of verkleuren je benen? Dan zitten de kousen zeker te strak.
Steunkousen klasse 3 (CCL 3-steunkousen) zorgen voor een krachtige compressie met een druk waarde 34,0-46,0 mmHg (4,50-6,10 kPa). Ze worden gebruikt om chronische veneuze klachten zoals thrombose, oedeem en atrofie te behandelen.
Wanneer steunkousen met open teen? Kousen met een open teen zijn ideaal om te dragen als u uw tenen liever 'vrij' houdt, als u graag sandalen of open schoenen draagt of als u voetproblemen hebt (zoals hallux valgus of hamertenen) en hierdoor bijvoorbeeld een teenspreider draagt.
Elastische kousen gaan zwelling tegen en ondersteunen het proces waarbij omliggende aders het bloed kunnen afvoeren. De kousen brengen verzwakte en vergrote bloedvaten terug tot een normaal niveau en drijven overtollig vocht terug in de bloed- en lymfevaten, waarna het lichaam dit vocht kan afvoeren.
Wanneer je klachten hebt zoals spataderen, dikke benen of vermoeide benen, is het verstandig eens langs je huisarts te gaan. De huisarts beoordeelt dan of het dragen van een kous je klachten kan oplossen of verbeteren. Kan ik een steunkous krijgen zonder voet? Nee, een kous zonder voet zou onvoldoende werkzaam zijn.
Was uw elastische kousen, bij voorkeur dagelijks. U kunt uw elastische kousen wassen in de wasmachine (fijnwasprogramma 40° C) of met de hand. Gebruik voor het wassen alleen fijnwasmiddel. Gebruik geen wasverzachter omdat dit de poriën kunnen verstoppen waardoor de vezels kunnen gaan klitten.
Medische compressiekousen, of elastische kousen, in compressieklasse 2 (ccl2) hebben een druk van 23 - 32 mmHg, overeenkomstig de Europese standaard. Medische compressiekousen klasse 2 zijn geschikt voor gebruik bij chronische veneuze insufficiëntie, na een operatie of bij sterk vermoeide benen.
Overgevoeligheid voor rubber en nylon. Reuma. Diabetes Mellitus, ernstige neuropathie. Ontstekingsprocessen (erysipelas/abcessen)
De zorgverzekeraar vergoedt slechts twee paar steunkousen per 12 maanden. De gemiddelde knie-steunkous kost €59,95 en een lies-steunkous €74,95.
Steunkousen vallen in drukklasse 1. Dat betekent dat ze steun geven bij lichte problemen. Dat geldt ook voor preventieve steunkousen, die klachten helpen voorkomen, zoals bij zwangerschap, staand en/of zittend werk en reizen.
De stoffen zijde en linnen hebben een verkoelend effect in de zomer. Een wijde linnen broek zit heerlijk en is dus niet broeierig als een spijkerbroek met steunkousen. Eventueel zou je voor een capri (3/4 lengte) broek kunnen kiezen als deze over de bovenrand van de kousen uitkomt.
Elastische kousen trekt u `s ochtends (in bed) aan en `s avonds voor het slapen gaan (in bed) pas weer uit. Een compressief verband moet dag en nacht blijven zitten.
Het klittenbandsysteem is een alternatief voor therapeutisch elastische kousen of zwachtels. Dit korte-rek compressieverband sluit met behulp van klittenband. Hierdoor is het gemakkelijk aan te brengen door u of uw (mantel)zorgverlener.
De behandeling met steunkousen is erop gericht, dat er zo weinig mogelijk bloed 'terugloopt' naar de voeten. Dit komt door de druk van de steunkous. De klachten bij spataderen verminderen hierdoor. Steunkousen worden veel gebruikt als aanvulling bij één van de andere spataderbehandelingen.
Elastische kousen geven steun aan de beschadigde vaatkleppen van het bloedvat. Zo wordt de bloedafvoer van het been naar het hart bevorderd en ontstaat er minder tot geen hoge bloeddruk in de aderen van het been. De kous voorkomt ook dat uw been dik wordt.
Steunkousen zonder teenstuk
In plaats van dat de voet van de kous te groot of te klein zou worden, heeft u daar bij modellen zonder teenstuk geen last van. U kunt natuurlijk altijd een gewone sok over de steunkous heen doen.
De kousen dienen niet te worden gedragen tijdens het slapen omdat dan de druk op de aders veel lager is omdat bij het liggen geen zwaartekracht dient te worden overwonnen. Bij lang staan is het dan weer heel belangrijk om ze te dragen. De druk is dan het hoogst.