Een vogel die het heet heeft ademt heel snel en is soms wat lusteloos.Zo'n dier zit vaak met gespreide veren en de snavel open te hijgen om via de tong en de bek vocht te verdampen; een soort zweten dus wat tot afkoeling leidt.
Maak schaduw boven nestkasten
Om oververhitting te voorkomen, moeten nestkasten eigenlijk altijd op een koele, schaduwrijke plaats hangen. Maar hangt een nestkast in uw tuin onverhoopt toch in de zon, probeer er dan wat schaduw boven te maken. Dat kan bijvoorbeeld met een parasol, paraplu of laken.
Vogels zweten niet want zij hebben geen zweetklieren. Vogels gaan op hun eigen manier om met de warmte. Hun lichaamstemperatuur is hoger dan bij zoogdieren dus vogels raken minder snel oververhit als de buitentemperatuur stijgt. Bij warm weer zie je vogels met een opengesperde snavel, snel maar ondiep, ademen.
Vogels nemen een 'zonnebad' om hun verenkleed in conditie te houden. Door op het heetst van de dag in de zon te gaan zitten en de vleugels te spreiden wordt het voor parasieten onbehaaglijk en verlaten ze het verenkleed!
Vogels zijn erg kwetsbaar voor roofdieren wanneer ze lekker aan het spetteren zijn in het water. Daarom kunt u vogelbaden het beste minimaal twee meter van de omringende beplanting plaatsen. Zo hebben de vogels een open blikveld en kunnen toch snel naar een beschutte plek om te schuilen voor gevaar.
Net als mensen moeten vogels op warme dagen extra drinken om niet uit te drogen. Tijdens hete zomers drogen poeltjes en plassen echter uit en wordt het moeilijker voor ze om schoon water te vinden. U helpt de vogels dan met vers water in uw tuin. Ze gebruiken het ook om te badderen en af te koelen.
De vogels moet snel weg kunnen vliegen als ze dat willen. Leg als het nodig is kleine stenen en kiezels op de bodem. Vul de bak met een laagje water. Niet te veel, het water moet ondiep zijn.
Vogels kunnen zich niet overeten en gaan ondanks het bijvoeren toch ook zelf op zoek naar voedsel. In de winter hebben vogels behoefte aan vet en calorierijk voedsel.
Vogels worden dronken van te veel bessen
Daarbij wordt alcohol gevormd als bijproduct en het resultaat is een dronken spreeuw, merel, zanglijster, kramsvogel of koperwiek. Dronken vogels herken je meteen: hun bewegingen zijn minder goed gecoördineerd, ze reageren trager en vliegen gaat moeizaam.
DEN HAAG - Vogels hebben net als mensen extra vocht nodig tijdens warme zomerdagen, maar op zulke dagen is voor vogels juist minder schoon en vers water te vinden.
Soms zitten vogels met gespreide vleugels vol in de zomerzon. Heel warm natuurlijk, maar door de hoge temperatuur nemen luizen en mijten de benen. Het wordt ze te heet onder de voeten. Dat is de vogel wel even wat hijgen en puffen waard!
De meeste vogels slapen met hun kop naar achter gedraaid en onder de veren gestoken. Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Trekvogels zoeken voedsel en nestplaatsen
Trekvogels leggen vaak duizenden kilometers per jaar af. Ze gaan net als veel andere dieren op zoek naar plekken waar ze betere kansen hebben om te nestelen en voedsel te vinden, of waar het klimaat dat seizoen prettiger is.
Laat ook het kippenhok dag en nacht openstaan. Zo zorg je voor extra verluchting. Een extra manier om het huisje van je kippen wat af te koelen is door een wit laken, gedrenkt in koud water, over het kot te spannen of grote koelelementen onder het kot te plaatsen.
Veel koolmezen in Nederland
Ze zijn namelijk makkelijk als het gaat om een leefomgeving vinden en hebben het prima naar hun zin in het park, bosjes of tuinen. Ze verblijven graag in eiken- en beukenbossen. In gebieden waar bomen staan en tuinen waar groenvoorzieningen zijn, zie je praktisch altijd wel koolmezen.
Wat niet: Geen producten met zout. Geen melk. Geen vetbollen of pinda's in een (plastic) netje, vogels kunnen erin verstrikt raken en het genereert zwerfafval.
Het antwoord daarop is simpel: vogels zien het glas niet. De dieren zijn niet in staat om glas te herkennen als obstakel en het te vermijden. Vooral ruiten die de omgeving weerspiegelen en ruiten die tegenover elkaar geplaatst zijn waardoor een vrije doorgang mogelijk lijkt vormen een groot gevaar voor vogels.
Overvoeren kan bijna niet, omdat vogels stoppen met eten als ze verzadigd zijn. Maar als de hele tuin al vol ligt of staat met voedsel, kun je natuurlijk best even wachten met bijvoeren. En geen zorgen, vogels zullen het zelf zoeken van voedsel heus niet verleren: dit zit namelijk in hun genen.
Ondanks dat er in de natuur weer meer voedsel te vinden is, hebben ze dan toch baat bij extra voeren. Voor de zomer geldt dat ze zeker in het geval van droogte en hitte juist weer moeilijker aan voedsel (en water) kunnen komen.
Het voedsel moet nu meer kalk en eiwit bevatten, bijvoorbeeld meelwormen of fijngestampte eierschalen. Vetbollen en pinda's bied je nu beter niet meer aan. In de zomer gaan vogels zelf op zoek naar de wormen en insecten die ze nodig hebben. Help hen door boeiende planten in je tuin planten die insecten lokken.
Zorg voor schoon water!
Het is heel erg belangrijk om schoon water te hebben, zodat de vogels niet ziek kunnen worden. Zorg er dus voor dat het water minstens iedere week ververst wordt. Met deze hete dagen kan vaker verversen al helemaal geen kwaad, omdat organismen door de hitte sneller groeien.
Het best geef je het water in plastic of rubberen drinkbakjes. Die materialen isoleren namelijk beter dan metaal. Ook grotere en diepere oppervlakken hebben meer tijd nodig om te bevriezen. Experimenteer met een aantal modellen, tot je er een vindt dat niet snel bevriest en bij de vogels in de smaak valt.
Voor vogels zijn hun pootjes en tenen echter wél onmisbaar. Vogelpootjes zijn bedekt met een laagje schubben, die ook nog eens erg goed tegen vrieskou kunnen. Deze schubben bevatten heel veel keratine. Keratine is ook te vinden in onze eigen haren en nagels en is een vezelig en stug eiwit dat niet kan bevriezen.