Een vastzittende hoest en vastzittend slijm in je keel kunnen ontstaan door verschillende oorzaken: een ontsteking van je luchtwegen door bijvoorbeeld een verkoudheid. roken of meeroken. een allergische reactie op een bepaalde stof, dieren of gras- en boompollen.
Wat kan ik doen tegen slijm in de keel? Probeer keelschrapen te vermijden, een slokje water of thee kan helpen om het slijm weg te slikken, zuigen op een snoepje en het gebruik van honing kunnen ook helpen.
Bij vastzittende hoest kun je het slijm in de luchtwegen niet ophoesten. De oorzaak is vaak een infectie van de bovenste luchtwegen. Klachten zijn onder andere moeite met ademhalen en een zware borst. Vaak gaat vastzittende hoest vanzelf weer over na 2-3 weken.
Honing is een slijmoplossend middel. De suikers in honing trekken vocht aan. Hierdoor vermindert de slijmvorming. Honing bevat ook etherische oliën die het slijm verdunnen en de hoestprikkel verminderen.
Slijm wordt gemaakt door het slijmvlies in de neus en keel. Slijm is nodig voor een goede werking van de neus, keel en longen. Samen met speeksel kan het gaan om een paar liter per dag. Meestal hebben we geen erg in het slijm en speeksel: we slikken het ongemerkt door.
Voorbeelden zijn karne- melk, yoghurt, sojamelk, kwark en Biogarde; • gebruik voedingsmiddelen die slijmoplossend werken bijvoorbeeld ananassap, (donker) bier, rode wijn en kamillethee; • als u last heeft van slijmvorming na het eten of drinken, kan het helpen uw mond na de maaltijd met water te spoelen.
veel slijm in de keel. het gevoel dat er iets blijft hangen in de keel. klachten aan 1 of beide oren, zoals dichte oren, slecht horen, pijn die van de keel naar de oren straalt. een zwelling in de hals.
Het globusgevoel kent een aantal oorzaken. In de meeste gevallen (23-68%) is irritatie door terugstromen van maagzuur (reflux) de oorzaak. Een andere bekende oorzaak is verhoogde spierspanning in de bovenste kringspier van de slokdarm. Ook kan het brokgevoel het gevolg zijn van een vergrote tongamandel.
Ananas, kiwi en papaja zijn fruit passen in een gezond voedingspatroon. Bij taai slijm kan het helpen om friszure producten te eten.
Het brokgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Er ontstaat dan de neiging om steeds te schrapen, te kuchen of te vaak te slikken. Hierdoor kan extra slijm worden geproduceerd. We spreken van een brokgevoel als er géén lichamelijke afwijking wordt gevonden die de klachten kan verklaren.
Opgehoest slijm (sputum) kunt u gewoon doorslikken. Het slijm verdwijnt dan in de maag. Indien u dit vies vindt of indien u er misselijk van wordt kunt u het slijm ook uitspugen.
In het gehele keel en neusgebied bevinden zich slijmcellen die slijm aanmaken. Hierdoor wordt de keel bevochtigd en kunnen we gemakkelijk slikken en praten. Als er zich in de keel teveel slijm ophoopt, kan dit klachten geven. Een gevoel van overmatig slijm in de keel komt erg vaak voor.
Niet goed bij hinderlijke slijmvorming
Eet en drink die als je last hebt van slijmvorming zo min mogelijk. Neem dan geen melk, vla, yoghurt, mousses, slagroom, kaas en ijs op basis van zuivel. Eet ook geen vet vlees, alcohol, koffie en gewone thee (die cafeïne/theïne bevatten) en bananen.
Gemberthee werkt ontstekingsremmend
Gember werkt slijmoplossend en remt ontstekingen. Niet ziek? Neem dat kopje thee toch maar, want dan ben je beter beschermd tegen infecties. Wel belangrijk om te weten: gember is natuurlijk geen wondermiddel en werkt alleen als aanvulling op je gezonde eetpatroon.
Een lekker, warm kopje kruidenthee helpt om hardnekkig slijm op te lossen. Het gaat echter niet alleen om de warmte. Ook de samenstelling is van tel. Bij vastzittend slijm zijn muntthee, tijmthee, kamillethee en Echinacea-thee een goede optie.
Klachten zijn hoesten, slijm, benauwd zijn of moe zijn. Stoppen met roken, bewegen en gezond eten zijn heel belangrijk bij COPD. Medicijnen helpen de klachten minder te maken. En een longaanval te voorkomen.
Hoesten gaat bijna altijd vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Zorg voor schone lucht in huis. Rook niet. Iets warms drinken of op een dropje zuigen kan prettig zijn.
Een pijnlijk of vol gevoel achter het borstbeen
Een tumor in de slokdarm kan een pijnlijk of drukkend gevoel geven achter het borstbeen. Ook kan het soms pijnlijk zijn als voedsel langs de tumor naar beneden zakt.
Bij een Barrett-slokdarm is een deel van het slijmvlies aan de binnenkant van de slokdarm anders dan normaal. De afwijking is genoemd naar Norman Barrett. Dit is de arts die de aandoening in 1953 voor het eerst beschreef. Een gezonde slokdarm is bedekt met wit, parelmoerkleurig slijmvlies.
Stress en spanningen of hevige emoties kunnen de kans op een aanval van slokdarmkramp vergroten. In periodes van stress kunnen gerichte ontspanningsoefeningen daarom helpen. Ook een paar aanpassingen in het dagelijkse voedingspatroon kunnen helpen: Eet zo min mogelijk zeer warm of zeer koud eten en drinken.
Bij een gezonde persoon is het helder van kleur. Mensen die veel vervuilde lucht inademen, bijvoorbeeld in de stad, of die roken kunnen echter te maken krijgen met een bruine kleur snot, terwijl zij verder gezond zijn. Is de kleur echter zwart, dan kan dit duiden op roetdeeltjes of een schimmelinfectie.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant.Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.