Frambozen groeien vrij makkelijk en hebben geen specifieke eis wat het geven van water betreft. Check vooraf wel of de wortelkluit vochtig aanvoelt. Is dat niet het geval dan laat je de planten beter een halfuurtje vooraf water opslorpen in een emmer met water.
Frambozen doen het het best in een plekje in de zon of in lichte schaduw. De planten houden van lichte grond dus maak de grond goed los. Bij zware grond, zoals klei, helpt het om de grond met wat potgrond te vermengen. Zo krijgt de plant een betere start.
Plant, pot en plaats voor de framboos
Een framboos staat het liefst op een zonnige standplaats maar doet het ook goed in de halfschaduw. Ze houdt van een lichtzure grond (Ph 6,0 tot 6,5). Frambozen wortelen oppervlakkig maar zijn ook gevoelig voor wortelrot.
Frambozen gedijen optimaal op een zonnige of halfschaduwrijke standplaats in een humeuze doorlatende aarde. Deze eigenschappen heeft de framboos ook nodig als deze vermeerderd wordt. Na het planten wordt het substraat iets vochtiger gehouden, zonder het te nat te maken.
De struiken stellen weinig eisen aan de grond, een plekje in de volle zon is wel gewenst. Plant de struiken van eind oktober tot april (als het niet vriest) en kort ze meteen in tot 30 cm boven de grond.
Frambozen kun je in principe na de oogst snoeien maar het kan ook de hele rustperiode nog (in de winter dus). Frambozen dragen volgend jaar vrucht op het hout dat dit jaar is gevormd. En als je dat eenmaal weet is het makkelijk om te snoeien.
Vorst. De frambozen plant kan goed tegen vorst. Belangrijk is wel dat er geen vorst aantreed wanneer je de struik net geplant hebt. Houdt hier dus rekening mee bij het planten.
Moet je frambozen wassen? Het is niet nodig frambozen te wassen voordat je ze eet. Houd frambozen niet onder de kraan. De framboos stoot water af, maar van binnen nemen ze water op waardoor de frambozen waterig gaan smaken.
Frambozen zijn wat betreft het aanbod aan voedingsstoffen relatief ongevoelig, maar stellen niettemin bepaalde eisen: je komt daaraan het beste tegemoet met compost of met een chloor- en zoutvrije meststof voor kleinfruit. De meeste meststoffen voor kleinfruit zijn arm aan stikstof en rijk aan kalium en fosfor.
Frambozen oogsten
Bij de zomerframboos heb je om de twee jaar een grote oogst, en bij de herfstframboos heb je ieder jaar een iets kleinere oogst. Begin vanaf juni met het oogsten van de zomerframboos en de herfstframboos vanaf augustus.
Vroege frambozen rijpen in de zomer aan de voorjarige takken. De takken waaraan de vruchten zaten, worden na de oogst afgeknipt. Bij late oftewel vaker dragende frambozen ontstaan de vruchten aan de takken van dit jaar. Het snoeien wordt ook na de oogst gedaan, meestal in de late herfst nadat het blad eraf gevallen is.
In de zomer dun je het aantal scheuten uit tot 10 à 15 per lopende meter. Als je de stengels die in de herfst hebben gebloeid niet wegneemt, maar op ongeveer 80 cm boven de grond snoeit, dan zullen de lager gelegen knoppen volgende zomer bloeien.
Een frambozenstruik levert in totaal 2+3+3 (dan een bordje met hulp erbij zetten) en dan nog eens +3 = 11 frambozen op. Dit betekent dat verkoop van frambozen van 1 struik netto 468+92-220=340 op kan leveren.
Als je die tweejarige stengels niet wegsnoeit, zullen de zijtakken zich elk jaar opnieuw vertakken en ontstaat er een enorme wirwar. Omdat de takken weinig licht krijgen, worden de vruchten ook kleiner. Houd je plant dus in model en snoei jaarlijks na de oogst alle vruchtstengels weg.
Re: wildgroei framboos
Een mortelkuip steekt zeker 30 cm diep.
De Himbo Top of Himbotop is een kwalitatief zeer goede framboos. De framboos heeft een felrode kleur en heeft een goede, zoete smaak. De vrucht is groot en stevig. Dit ras geeft snel en veel vruchten.
De frambozenstruik is een stekelige, houterige en winterharde klimplant en wordt ongeveer 1,5 meter hoog. Hoe bloeit de Rubus idaeus? Er zijn twee soorten frambozen: zomerframbozen en herfstframbozen. Als u ze allebei plant, heeft u langer profijt van de gespreide oogst.
Let wel op: Frambozen bevatten fruitsuikers (fructose). Wanneer je te veel fruitsuikers binnenkrijgt, zal dit het afvallen tegenwerken. Probeer jezelf daarom te beperken tot maximaal twee porties per dag.
Dit zijn een soort piepkleine witte wormpjes. Wanneer je deze tegenkomt in je framboos, gooi je alle aangetaste vruchten in de kliko. Gooi ze niet op de grond want uit iedere larf groeit weer een nieuwe frambooskever en dan heb je er volgend jaar weer last van.
Waarom bederven frambozen zo snel? Frambozen zijn heel broos en teer. Daarom bederven ze zeer snel. Vooral als ze vochtig worden, gaan ze snel schimmelen.
Frambozen verplanten kun je echt alleen aan het einde van de groei doen, in oktober of november. Dit geldt voor zowel herfst- als zomerframbozen. Op dat moment groeien de wortels namelijk niet meer en kun je ze dus ook niet beschadigen.
Het opbinden van frambozen kan door een scherm te bouwen waar je de frambozenstruiken aan kunt geleiden. Het beste kun je hiervoor de frambozen aanplanten in een rij. Een scherm kun je maken door stevige steunpalen te bevestigen in de grond. Dit kunnen steunpalen van hout of van metaal zijn.
PLANTEN / RASSEN
Frambozen kunnen zo ongeveer 10 jaar lang blijven staan en een prima opbrengst geven (uiteraard mits gezond en op een goede standplaats).
Als je er een rijpe banaan bij doet, zal de smaak zoeter worden. En een banaan kan prima in combinatie met aardbeien en frambozen. Smakelijk!