Bij haar naam! Ze is geen familie van jou en daarom, als je over haar spreekt, noem je haar de vrouw van je neef. Zo zit het wettelijk in elkaar, maar in de spreektaal heeft men het ook wel over aangetrouwde nicht, hoewel dit eigenlijk niet klopt.
Achterneef = 1) aangetrouwde neef 2) Familielid 3) Hij komt in de familie(niet) voor 4) Kleinzoon van oom 5) Kleinzoon van tante 6) Naneef 7) Oomzeggerskind 8) Verre bloedverwant 9) Zoon van een neef 10) Zoon van een nicht 11) Zoon van je...
Neef definities
Uitspraak: [nef] Verbuigingen: neven (meerv.) 1) zoon van een broer of zus van vader of moeder aangetrouwde neef (echtgenoot van een nicht, geen bloedverwant) 2) zoon van broer of zus Voorbeeld: &nbs...
Schoonbroer of zwager en schoonzus – partner van broer of zus. Schoonzoon en schoondochter (schoonkinderen) – partner van een kind. Aangetrouwde oom, aangetrouwde tante – partner van tante of oom. Schoonneef, aangetrouwde neef, schoonnicht, aangetrouwde nicht – heel ver weg.
de dochter van een neef, nicht, oudoom of oudtante
Voorbeeld: `Anna is mijn achternicht. `
De meeste mensen noemen het neef of nicht. Maar de officiële term is tantezegger of oomzegger. Jouw neef en nicht zijn de kinderen van de broer of zus van je eigen ouders. Het woord tantezegger/oomzegger wordt echter niet gebruikt in Nederland en voor het gemak zeg je dan dat het je neefje of nichtje is.
In Nederland hebben ongeveer 2 tot 3 op de 100 kinderen (2 tot 3%) een aangeboren aandoening. Voor kinderen van een volle neef en nicht is er een extra kans van ongeveer 2 op de 100 (2%). De totale kans op een erfelijke aandoening voor kinderen van neven en nichten is dus ongeveer 4 tot 5 op de 100 (4 tot 5%).
Huwen met een familielid is niet altijd toegelaten. Het huwelijk is verboden tussen: alle bloedverwanten in de rechte opgaande en neergaande lijn en de aanverwanten in dezelfde lijn. Bijvoorbeeld: vader en dochter.
Tweedegraads familieleden: broers, zussen, kleinkinderen, opa's, oma's, schoonzussen, zwagers, stiefzussen, stiefbroers. Derdegraads familieleden: ooms, tantes, neven en nichten (kinderen van een broer of zus), overgrootouders, achterkleinkinderen.
Het kind van een neef of nicht is een achterneef/achternicht.
Schoonbroer en zwager hebben dezelfde betekenis, namelijk 'de broer van iemands partner' of 'de mannelijke partner van iemands zus of broer'. In ruimere zin hebben schoonbroer en zwager ook de betekenis 'de mannelijke partner van de broer of zus van iemands partner'.
(De vrouwelijke partner van mijn broer/zus is mijn schoonzus.) Het kan de zus zijn van iemands partner. (De zus van mijn partner is mijn schoonzus.)
Een oom is de broer van iemands vader of moeder. De echtgenoot van een oom of tante wordt een aangetrouwde oom genoemd. Degene van wie iemand een oom is wordt een neef (man) of nicht (vrouw) genoemd.
Het verbod kwam er niet. Maar sinds 2015 mogen huwelijken tussen nichten en neven in Nederland alleen als er een beëdigde verklaring is van beide partners dat zij uit vrije wil willen trouwen. In België is er geen beletsel voor een huwelijk tussen neven en nichten.
achterneven en achternichten (kleinkinderen van broers of zussen); neven en nichten (kinderen van broers of zussen van de ouders); oudooms en oudtantes (ooms en tantes van de ouders).
U mag niet trouwen met een bloedverwante.
Ouders, kinderen, grootouders en kleinkinderen, broers en zusters mogen niet met elkaar trouwen. Op deze regel bestaan ook enkele uitzonderingen. Zo mogen een stiefouder en stiefkind wel met elkaar mogen trouwen, als de stiefouder het stiefkind tenminste niet erkend heeft.
Als u wilt trouwen moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. U mag bijvoorbeeld niet met uw broer of zus trouwen. Bent u broer(s) of zus(sen) door adoptie of erkenning?Dan kunt u mogelijk toestemming krijgen om met elkaar te trouwen.
Verbod kindhuwelijk onder 18 jaar
Beide partners moeten minimaal 18 jaar zijn om in Nederland te kunnen trouwen. Is een huwelijk in het buitenland gesloten tussen minderjarige partners? Dan wordt dit gezien als een kindhuwelijk. Het huwelijk wordt in Nederland pas erkend als beide partners minimaal 18 jaar zijn.
Wanneer twee familieleden met elkaar trouwen en kinderen krijgen is de kans groot dat het kind gehandicapt zal worden. Het trouwen met een neef of nicht is in de wet niet verboden. Maar ook hier is de kans groot op het krijgen van een gehandicapt kindje.
Vanaf de leeftijd van 16 jaar kunnen donorkinderen indien gewenst in contact komen met de spermadonor. De wijze van inseminatie is meestal IUI of KID. Houd wel rekening met wachtlijsten. Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om zelf via internet op zoek te gaan naar een spermadonor.
Als jij en je partner familie van elkaar zijn en jullie krijgen samen een kind, is de kans op een erfelijke ziekte bij jullie kind iets hoger. Dit geldt vooral voor ziektes die autosomaal recessief erfelijk zijn. Bij familieleden is de kans groter dat zij allebei drager zijn van dezelfde ziekte.
Oom is standaardtaal in het hele taalgebied in de betekenis 'broer of schoonbroer van iemands vader of moeder'. In België wordt in de informele spreektaal veelvuldig het woord nonkel gebruikt, ook door standaardtaalsprekers. Toch is er een vrij grote groep taalgebruikers die dat gebruik afkeurt.
de dochter van een neef, nicht, oudoom of oudtante.
tante van je vader of moeder
`