Rijp jackfruit kun je prima rauw eten. Het vruchtvlees is dan geel, knapperig en smaakt een beetje naar ananas, mango en appel. Lekker zoet dus, maar niet té zoet. Ook is het lekker in desserts, smoothies en ijs.
Jackfruit zit vol met vitamine A en B, maar bevat ook veel calcium, kalium en ijzer. Dat is goed voor je botten, bloed én voor je immuunsysteem. Jackfruit is trouwens ook een vezelrijke vrucht. Goed voor je darmen, en daardoor verteert je lichaam jackfruit makkelijk.
Deze fruitsoort, lokaal ook wel 'Thong Prasert' genoemd, kun je op twee manieren eten: rijp en geel of jong en groen. De jonge jackfruit zit in ons blik en is ideaal om mee te koken, omdat hij neutraal van smaak is. Het vruchtvlees neemt makkelijk alle smaken op, waardoor je het heel goed kunt kruiden en marineren.
Goed afspoelen
Voordat je de keuken induikt is het belangrijk om de jackfruit goed af te spoelen en vervolgens het vocht er zachtjes uit te knijpen. Op deze manier worden de kruiden beter opgenomen.
Wanneer hij rijp is, gaat de buitenste schil stinken naar rotte ajuin, een teken voor de dieren om zich op het ding te storten en zo de zaden te verspreiden. Het vruchtvlees zelf blijft lekker ruiken. Om die redenen wordt het jackfruit meestal volgroeid, maar onrijp geplukt.
Jackfruit (ook wel Nangka genoemd) wordt steeds meer gebruikt als vleesvervanger. Jackfruit is geelgroen, stekelig en langwerpig. Een vrucht kan tot wel 40 kilo wegen!
Jackfruit bevat erg weinig calorieën (93 kcal/100 gram). Net als vele andere fruitsoorten bevat deze vrucht vooral veel koolhydraten (24g/100 gram) en vezels (4,4 g/100 gram) en nauwelijks vetten (0,3g/ 100 gram) en eiwitten (1,47 g/100 gram). We kunnen dus besluiten dat jackfruit gezond is.
Jackfruit heeft een draderige structuur die wat weg heeft van vlees. Ook neemt het vruchtvlees veel smaak op. Hierdoor kun je het goed kruiden en marineren. Dit maakt jackfruit culinair gezien ideaal als vleesvervanger.
Verschil tussen jackfruit en durian
Jackfruit heeft een nogal stevig riekende tweelingbroer. Op het eerste gezicht dan, want de twee mogen dan op elkaar lijken, een durian en een jackfruit zijn twee compleet verschillende vruchten. Zo is de durian kleiner, heeft hij puntigere stekels en is het vruchtvlees altijd geel.
Het is fruit; geen groente
De naam zegt het eigenlijk al: het is een fruitsoort. Fruit staat er meestal om bekend dat het heel veel vitamines bevat, maar minder sterk is op het gebied van mineralen.
Jackfruit als vleesvervanger bereiden, doe je zo
Haal de stukken jackfruit uit het blik en spoel af onder de kraan. Bak de stukjes jackfruit apart in een pan of voeg aan je gerecht toe op het moment dat je normaal gesproken het vlees in de pan doet. Jackfruit is in ca. 5 minuten gaar.
Voor een zakje met 200 gram betaal je bij Albert Heijn € 3,99. En je kunt jackfruit kopen bij Aziatische supermarkten zoals Amazing Oriental waar een blik rond de € 1,50 kost. Bij Ekoplaza is deze jackfruit van het merk Jacky F verkrijgbaar voor € 3,49 per blik.
Rijpe jackfruit smaakt heerlijk zoet: de smaak lijkt op een combinatie van ananas, mango en appel. Lekker om te eten als tussendoortje dus! Jonge onbewerkte jackfruit is een stuk neutraler.
Als je ze in blik koopt, kan je kieze uit gele en young green jackfruit. De gele is rijp en is heel zoet van smaak – hij staat dan ook op siroop – en daarmee lekker voor desserts. De groene jackfruit moet je gebruiken voor hartige gerechten, als je hem dus als vleesvervanger wil gebruiken.
Na opening kun je de stukjes jackfruit onbereid enkele dagen bewaren in de koelkast. Bewaar de overgebleven stukjes niet in het blik, maar stop ze in een bakje. Je kunt het ook invriezen, maar als je het daarna ontdooit, kan het wat zachter zijn.
Waar is jackfruit te vinden? Jackfruit is te koop bij Albert Heijn en staat in het schap met peulvruchten. Het product is ook online verkrijgbaar bij Albert Heijn. Op www.jackfruit.nl zijn verschillende recepten te vinden.
De smaak is vergelijkbaar met ananas en mango. Wij van Rootzz of Nature vonden deze vrucht zo bijzonder, dat we de jackfruit mee naar Nederland namen.
Jackfruit of nangka is een enorm grote (tot wel 40 kilo wegende) boomvrucht die oorspronkelijk uit India komt, maar nu in heel tropisch Azië groeit.
De hoisinsaus, de jackfruit en de koriander zijn de smaakmakers in dit gerecht. Bij deze Aziatische smaak gaat een glas Duitse riesling altijd goed samen. De frisse en limoenachtige aroma's in de riesling zijn een gouden wijnspijscombinatie voor de pannenkoekjes met jackfruit.
Antwoord: Vaak wordt fruit onrijp geplukt om te voorkomen dat het overrijp is voordat het in de supermarkt ligt. Gelukkig rijpt het meeste fruit na in de fruitschaal en hoef je het niet onrijp te eten. Als je toch je tanden in een onrijp stuk fruit zet, is dat niet ongezond.
Niet verwarren met: jackfruit cq nangka of zuurzak. Die hebben ook stekels, maar smaken heel anders. Recept voor doerian ijs na de klik!
Jackfruit - Artocarpus heterophyllus- zaden - Onszaden. De jackfruit is de grootste vrucht ter wereld met een gewicht van soms wel 50 KG. Ze groeien aan de stam van een tropische boom uit India. De jackfruit is de grootste vrucht ter wereld met een gewicht van soms wel 50 KG.
Jackfruit is een grote, lichtgroene en beetje stekelige vrucht die van oorsprong uit India komt en tot wel 40 kilo kan wegen. Tegenwoordig groeit-ie overal in Azië, Oost-Afrika en Latijns-Amerika. Je kunt jackfruit op twee manieren eten: jong en groen of rijp en geel.