Januari, de tweede maand van de meteorologische winter, is gemiddeld gezien de koudste maand van het jaar.
Januari. Januari de tweede maand van de meteorologische winter is normaal gezien de koudste maand van het jaar. Tijdens deze maand zijn de neerslag hoeveelheden niet bijzonder hoog.
In januari is het kouder dan in december en halverwege februari hebben we gemiddeld de koudste nachten. Het is dan al twee uur langer licht dan met kerst. De temperatuur is zeker in de winter sterk afhankelijk van de windrichting.
De eerste tien dagen verliepen bijna recordwarm met zomerse tot tropische temperaturen. Vanaf half september werd het juist veel kouder dan gebruikelijk, waardoor de maand uiteindelijk in De Bilt op 14,6 graden uitkomt, 0,1 graad onder normaal. Met landelijk gemiddeld 139 mm tegen 79 normaal was het kletsnat.
Recordwinter in 2022/2023: bijzonder warm en droog
Al maanden spreken weerexperts erover dat de winter van 2022/2023 een recordwinter is, maar dan niet eentje met veel sneeuw. Kijkend naar de cijfers van de afgelopen winters, wordt volgens de voorspelling van de ECMWF vooral februari 2023 bijzonder warm.
Na een recordwarme start en een koudere periode met regelmatig sneeuw, eindigt januari 2023 met een gemiddelde temperatuur van 5,8 graden tegen 3,6 graden normaal veel te zacht. De gemiddelde temperatuur is goed voor een 9e plek voor wat de hoogste januaritemperatuur ooit betreft.
Ondanks de koude nachten aan het einde van de maand eindigde februari met een gemiddelde temperatuur van 5,7 graden tegen 3,9 graden normaal. Met landelijk 111 zonuren tegen 92 uur normaal verliep de laatste maand van de meteorologische winter zonnig.
Op 26 januari 1942 kwam het kwik in De Bilt niet hoger dan min 11,2 graden en de nacht die volgde koelde het af tot min 24,8 graden, de laagste standen ooit op het hoofdstation van het KNMI gemeten. Op 27 januari 1942 registreerde Winterswijk min 27,4 graden, de laagste temperatuur van de eeuw in ons land.
De herfstmaanden zijn de overgang van zomer naar winter en september is vaak nog aangenaam warm met veel zon.Geleidelijk wordt het kouder en in november kan het soms al winters zijn met vorst en ijs.
Met een gemiddelde temperatuur van 13,1°C in De Bilt, tegen 10,9 °C normaal, was oktober zeer zacht. De maand komt daarmee op een 6e plaats in de lijst met warmste oktobermaanden.
De meeste regen kun je dus in augustus verwachten, maar december is de maand waarin je de paraplu het vaakst nodig hebt. In december valt de regen gemiddeld in zo'n 81 uur, oftewel 11% van de tijd. November staat op de tweede plaatst met een gemiddelde neerslagduur van 73 uur (10% van de tijd).
Zoals de Noord-Franse en Belgische kust, grote delen van het Verenigd Koninkrijk en Denemarken, Noord-Duitsland, Zuid-Zweden en de Noorse kust, De kortste dag met de minste zonneschijn is 21 december. Dat de koudste dag bijna twee maanden later valt komt door de invloed van de zee.
De verwachting is dat de temperatuur in 2023 uitkomt op een gemiddelde waarde die tussen de 1,0 en 1,3 graden hoger ligt dan de gemiddelde temperatuur uit het pre-industriële tijdperk. In vergelijking met de periode 1750-1900 is de gemiddelde temperatuur wereldwijd de laatste jaren al met 1,1 graden gestegen.
Het koudegetal is een maatstaf voor de totale hoeveelheid kou in de koudste periode van het jaar (november tot en met maart). De meteorologische winter bestaat uit de maanden december, januari en februari. Vorst in november en maart telt voor de wintergemiddelde temperatuur dus niet mee.
De winter van 1963 was de koudste van de twintigste eeuw. Op veel plaatsen vroor het bijna drie maanden achtereen elke dag. Over de drie wintermaanden december 1962 en januari en februari 1963 had De Bilt een gemiddelde temperatuur van -3,1 graden (+2,6 graden is normaal).
ASSEN - De temperatuur in Drenthe is vanochtend gedaald tot -9,5 graden. En daarmee is onze provincie het koudste plekje van Nederland, volgens RTV Drenthe-weerman Roland van der Zwaag.
Als het 's winters heel koud buiten is, is het juist verstandiger om de verwarming iets hoger te zetten, zodat het niet te veel afkoelt in huis. De ideale temperatuur in huis ligt tussen de 19 en 21 graden.
De aanbevolen minimumtemperatuur is 18 ° C ; De optimale omgevingstemperatuur ligt tussen 18 ° C en 21 ° C ; Minimumtemperaturen van 20 ° C of 21 ° C kunnen voor ouderen en zieken vereist zijn; Temperaturen lager dan 18 ° C of hoger dan 24 ° C kunnen een gezondheidsrisico vormen.
Op basis van de statistiek en de opwarming van het klimaat is de kans dus groot (75%) dat we weer een zachte winter krijgen, maar ons klimaat blijft grillig en dus kunnen we een koude winter niet uitsluiten. Strenge winters zoals halverwege vorige eeuw zijn in het opgewarmde klimaat vrijwel onmogelijk geworden.
Januari, de tweede maand van de meteorologische winter, is gemiddeld gezien de koudste maand van het jaar. De maandgemiddelden van de maximumtemperatuur liggen, naargelang van de plaats, tussen 0 en 6°C en die van de minimumtemperatuur tussen –5 en 1°C.
In Winterswijk werd met -27,4 graden de laagste temperatuur ooit in Nederland gemeten. Niet uitgesloten moet worden dat het die nacht op plekken waar geen thermometer stond nog harder heeft gevroren. Misschien lokaal wel 30 graden.
De winters van 2009-2013 waren kouder dan nu normaal is, maar waren naar de normen van vroeger niet “koud”. Dit wordt bevestigd door de herhalingstijden: zelfs in een warmer klimaat zijn dit winters die we eens in de 3-20 jaar kunnen verwachten.
Ligt er sneeuw in de zomer van 2023? Het antwoord is ja. Sterker nog, in deze maand kan het zelfs af en toe nog sneeuwen.
De lente als geheel zou op een ongeveer normale temperatuur kunnen uitkomen, met dan wel een qua temperatuur duidelijk van elkaar afwijkende eerste en tweede helft. En met door een verregaande hogedrukinvloed opnieuw veel zon. Voor wat de neerslag betreft, zal veel van maart afhangen.
In Nederland werd op 27 januari 1942 de koudste temperatuur ooit gemeten. Die dag werd het in Winterswijk -27,4 °C. Net als bij het absolute nulpunt is er volgens de huidige natuurkundige theorieën ook een bovengrens aan de temperatuur. Dat is ongeveer 142 miljoen miljoen miljoen miljoen miljoen °C.