Maden zijn niet gevaarlijk voor de mens, op sommige plaatsen wordt ze zelfs gegeten. Ze kunnen wel een gevaar zijn voor enkele dieren (konijnen, kippen, ...), daar veroorzaken ze de madenziekte. Maar in uw vuilnis of woning zijn ze erg storend, en later groeien ze dan uit tot een ware vliegenplaag.
Zie je maden of larven in je eten, dan is het bedorven en geldt het advies om het weggooien. Als je een keer per ongeluk een made of vlieg binnenkrijgt, dan is dit niet schadelijk.
De larven kunnen het lichaam binnendringen via verschillende manieren, zoals de huid, de neus-keel holtes, de mond, de oren, darmen en plasbuis. De huid is waarschijnlijk de meest voorkomende entreeplaats.
Hoewel sommige vliegen levende larven baren, komen maden meestal uit een ei dat door de vlieg op het voedselsubstraat wordt gelegd. Ze zwemmen in hun eten en groeien dus snel. Na een vijftal vervellingen verpopt de made in de laatste larvehuid. Deze laatste larvehuid verhardt en krijgt een donkere kleur.
De eitjes komen binnen een week uit en als het materiaal warm en vochtig genoeg is, zelfs binnen een dag. Uit de eitjes komen maden. Die vervellen drie keer en verpakken zichzelf dan in een zogeheten pop. Verpopt de pop, dan komt er een volwassen vlieg uit.
Zo kom je van maden af
Giet kokend heet water (met azijn of groene zeep) in de vuilnisbak, wanneer deze net geleegd is. Door het hete water gaan de maden dood. Doe wel de deksel dicht zodat de hitte in de vuilnisbak blijft. Stop wat takjes lavendel in de vuilnisbak.
Maden zijn jonkies van een vlieg of van een mug. Ze komen voor op warme vochtige plekken waar ze veel kunnen eten. Denk hierbij aan een vuilnisbak/kliko, prullenbakken in huis, net dode dieren (en zelfs in open wonden). Ze komen hier omdat de vlieg hier haar eitjes legt.
Maden zijn niet gevaarlijk voor de mens, op sommige plaatsen wordt ze zelfs gegeten.Ze kunnen wel een gevaar zijn voor enkele dieren (konijnen, kippen, ...), daar veroorzaken ze de madenziekte. Maar in uw vuilnis of woning zijn ze erg storend, en later groeien ze dan uit tot een ware vliegenplaag.
Bromvliegen ruiken het kadaver al op kilometers afstand. Ze komen op een dood dier af om hun geelwitte eieren te leggen op haren, in lichaamsholten en in eventueel aanwezige wonden. Uit de eipakketjes komen de larven (maden), die van het kadaver eten.
Zie je maden of larven in je eten, dan is het bedorven en geldt het advies om het weggooien. Als je een keer per ongeluk een made of vlieg binnenkrijgt, dan is dit niet schadelijk.
Zelfs als je de eitjes zou eten, zou er hoogstwaarschijnlijk niets aan de hand zijn. Het eitje is sowieso compleet onschadelijk, en de bacteriën die de vlieg meebrengt hebben geen tijd gehad om zich te vermenigvuldigen.
Wat merkt u van wormpjes (aarsmaden)?
Soms ziet u dunne witte draadjes in poep, ondergoed of beddengoed. De wormpjes zijn tot ongeveer 1 cm lang. Soms bewegen ze. Soms geven ze jeuk rond de anus en/of vagina, vooral 's nachts.
Myiasis wordt veroorzaakt door vliegenlarven die zijn binnengedrongen in het lichaam. Komt alleen voor bij mensen die recent (< 3 maanden geleden) in de tropen zijn geweest. Denk aan myiasis bij patiënten met insectenbeten die niet willen genezen.
De voedselmot of voorraadmot is een mot die veelal binnenshuis voorkomt en haar naam heeft gekregen door de locatie waar deze mot haar eitjes legt, namelijk in of in de buurt van potentiële voedselbronnen. De mot komt vaak ongemerkt het huis binnen via (dieren)voedsel wat u heeft gekocht.
Simpel: strooi er wat gips of kalk overheen, iedere keer wanneer je vlees of vochtig afval weggooit. Dit is namelijk giftig voor maden. Daarnaast neemt het natuurlijk vocht op waardoor je container ook nog eens droog blijft.
Maden hebben een hekel aan de geur van lavendel en gaan eraan dood. Je kunt verse lavendel gebruiken, maar ook een luchtverfrisser met lavendelgeur. Vliegen komen op etensresten af en leggen daar eitjes. Verpak etensresten in een krant, zo wordt de container minder aantrekkelijk voor vliegen.
Maden en vliegen zullen weggaan omdat ze niet tegen de lucht kunnen. Container zo nu en dan open zetten. Maden houden niet van licht en houden van vochtige plekken. Daarom kan de container openzetten een hoop schelen.
Dit om te voorkomen dat de maden uitdrogen. De maden kunnen ook te nat worden waardoor ze verdrinken. Daarom is het belangrijk om het absorberend verband dagelijks te controleren en te verwisselen indien deze is verzadigd. De maden blijven maximaal 1 week op de wond zitten.
Uw kind krijgt wormpjes wanneer het de eitjes van wormpjes inslikt. De eitjes zijn zó klein dat u ze niet kunt zien. Kinderen met wormpjes verspreiden de eitjes via hun handjes. De eitjes komen via de mond in de darmen en groeien daar uit tot wormpjes.
Na 10-46 uur, afhankelijk van de temperatuur, komt een vuilwitte vliegenlarve (de made) uit het ei. Na 5-10 dagen is de made volgroeid.
De vliegen leggen in de openingen van het lijk hun eieren, daaruit kruipen de maden, die in twee tot drie weken met het dode lichaam als voedselbron tot wasdom komen. Al snel na de eerste vliegen komen kevers, wespen, en mieren.
De vliegen leggen eitjes in de vacht van het dier. Uit deze eitjes komen de larven, ook wel maden genoemd. De maden scheiden een substantie uit die voor afsterving van het omliggende weefsel zorgt, dit afgestorven weefsel eten de maden.
Ze leggen eitjes in de kleinste hoekjes, je kan ze dus vinden in de hoek van een kast, achter een lijst, op blikjes met levensmiddelen of in papieren of plastic verpakkingen van droogkorrelige producten.