Een mix van water en afwasmiddel doet bijvoorbeeld wonderen!Ook kun je knoflook, rode peper en citroensap mixen met water. Dit zouden de luizen niet lekker vinden en dus vertrekken. Je kunt ook andere planten in de tuin zetten om zo de bladluizen weg te lokken van je mooie plant.
Water en zeepsop
Een probaat middel is water met wat afwasmiddel erin. Luizen houden niet van water en ook niet van zeep op een plant. Doe het water en het afwasmiddel in een plantenspuit en zet de straal op de bladluizen. Herhaal dit een paar keer over een paar dagen verspreid indien nodig.
De bladluis verspreidt zich door te vliegen van plant naar plant. Bladluizen verspreiden zich door kruisbesmetting door kleding, tocht of door te vliegen van plant naar plant. Het komt dus niet door een slechte verzorging van de kamerplant.
Bladluizen hebben een hekel aan planten met een sterke geur. Denk aan lavendel, bonenkruid, knoflook en goudsbloemen. Plant dus zo'n sterk geurende bloem of plant naast je geteisterde plant en de bladluizen zullen in veel gevallen maken dat ze wegkomen!
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.
Water, groene zeep en azijn tegen bladluis
Niet teveel, want dan kan het schadelijk zijn voor andere beestjes, zoals bijen en lieveheersbeestjes. We raden 1 tot 2% aan.
Bladluizen vernietigen met afwasmiddel
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel.
Bladluizen hebben vele natuurlijke vijanden. Het best gekend zijn de lieveheersbeestjes en vooral hun larven.Verder heb je de larven van gaasvliegen, zweefvliegen en van sommige galmugsoorten.Roofwantsen, oorwormen en sommige vogels eten ook luizen.
Bladluizen zijn kleine sap zuigende insecten die met hun zuigsnuiten gaatjes prikken in stengels en bladeren. Zij zuigen vervolgens de plantensappen uit de planten waardoor ze schade veroorzaken aan de planten.
Zo kun je wolluis bestrijden met afwasmiddel, azijn of groene zeep. Een mengsel van water met bijvoorbeeld spiritus of een alcoholoplossing kan ook gebruikt worden als bestrijdingsmiddel tegen wolluis.
Luizen houden niet van de geur van knoflook. Zet dus knoflook bij luisgevoelige planten als rozen. Of besproei de aangetaste planten met een aftreksel van knoflook. Plet daarvoor 2 hele knoflookbollen, doe ze in 1 liter kokend water en laat 10 minuten koken.
Je hebt ze in allerlei kleuren, van bijna wit tot groen, tot paars en zwart. Het lijf van een bladluis is zacht, vijf tot zeven millimeter lang, en heeft de vorm van een mango. Bladluizen zitten bijna altijd bij een ader van je plant, vaak in de meest verse delen van de plant: nieuw blad en nieuwe stengels.
Bladluizen voeden zich aan jouw kamerplant, en kun je het beste zo snel mogelijk bestrijden. De plaag verspreidt zich namelijk snel, en kan jouw plant aardig beschadigen.
Verder heb je alleen nog een plantenspuit nodig. Maak een oplossing van 1 liter water, een borrelglaasje spiritus en 1 eetlepel groene zeep. Bladluizen op je planten verdwijnen in rap tempo als je ze besproeit met dit mengsel.
- Bladluizen hebben een hekel aan de sterke geur van munt, salie, tijm, dille, lavendel, koriander, citroenmelisse, uien, knoflook en Afrikaantjes. Plant ze tussen je andere planten of groenten en je zal minder luizen aantreffen.
Bladluizen houden niet van lavendel, bonekruid, salie, hysop, ui en knoflook. Van al deze kruiden kan dus een aftreksel gemaakt worden. 1/10 kruiden mengen met 9/10 water, zeven en verspuiten. Sproeien met oplossing van water en 3% groene (ook bruine genoemd) zeep.
Verschillende andere generaties van vrouwelijke bladluizen zijn geboren in de lente en de zomer. Vrouwtjes kunnen 25 dagen leven, gedurende welke tijd ze elk maximaal 80 nieuwe bladluizen kunnen voortbrengen. De lente en zomervoortplanting vindt ongeslachtelijk plaats.
Periode van bestrijding
Het beste tijdstip is echter vanaf begin mei als de eerste bladluizen zich aandienen. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met de temperatuur. De temperatuur moet minstens 15º C zijn om ervoor te zorgen dat de larven meteen actief worden op het moment dat ze worden uitgezet.
Zo bestrijd je het
Wel zou je de plant 15-20 minuten onder water kunnen dompelen. Hierdoor verdrinken de dopluizen. Daarnaast zou je ook een watje kunnen doordrenken met alcohol en alle dopluizen hiermee inwrijven. Na ongeveer 20 seconden kun je de dopluizen zo van je blad afhalen!
"Luizen springen van kind naar kind"
Ze kunnen ook geen kilometers afleggen. In water kunnen ze even overleven maar in zwembaden zit chloor en daar kunnen ze niet gedijen. Er is ook een verschil tussen hoofdluizen en schaamluizen.
Theelepel groene zeep
Spray zo lang tot het vocht van de plant afdrupt. Ga over de gehele plant heen, en spray ook aan de onderkant van het blad, dan heb je alles wel geraakt. Bij dopluis op bijvoorbeeld laurier veeg je alle bladeren af met het middel.
Een jonge hoofdluis komt na 7 tot 10 dagen uit het ei en is 7-10 dagen daarna volwassen. Alleen volwassen hoofdluizen kunnen eitjes leggen. Een hoofdluis leeft ongeveer één maand en legt in elke dag 5 of 6 eitjes. Uit deze eitjes komen weer nieuwe hoofdluizen.
Vrijwel alle planten met zachte bladeren zijn gevoelig voor bladluis. Voorbeelden van tuinplanten die vaak worden getroffen door bladluizen zijn rozen, klimop en de hortensia. Ook appelbomen kunnen last hebben van kleine bladluizen.