Negatieven. Negatieven blijven over het algemeen ook lang goed, mits bewaard in een negatiefmapje. Je kunt ze scannen via een speciale negatiefscanner. Dat is eigenlijk alleen noodzakelijk als je geen originele afdruk (meer) hebt.
Foto's kun je het beste weggooien bij het restafval: ze bevatten teveel chemische stoffen om als grondstof te kunnen dienen voor bijvoorbeeld nieuw papier. Film bestaat uit celluloid, wat niet recyclebaar is. Deze stoffen zijn niet zo schadelijk dat het materiaal bij het klein chemisch afval moet.
Voor fotografisch materiaal gelden er per materiaalsoort bijzondere richtlijnen: kleurenfoto's, polairoids en kleurnegatieven bewaar je best koud (3°C), zwartwit-negatieven op 13° en zwart-witfoto's op 18°.
analoge fotoafdrukken
Bij HEMA kun je nog steeds terecht voor het ontwikkelen en laten afdrukken van je analoge films. Er zijn talrijke mogelijkheden voor het afdrukken: kleur of zwart/wit, glanzend of mat, dia of negatief, APS en van een klein formaat foto tot een poster.
Met een diascanner kun je de dia's van vroeger digitaliseren. Met veel van zulke apparaten kun je ook filmrollen en negatieven scannen. De bediening is heel eenvoudig. Je hoeft alleen de foto of de filmstrook in een speciaal opzetstuk of in een rail in de filmscanner te stoppen en te scannen.
U kunt uw negatieven dus gemakkelijk schoonmaken met afwasmiddel en water en ze zelfs in een waterbad leggen. Gebruik zacht leidingwater zonder hoog kalkgehalte of gedestilleerd water. Wees zeer voorzichtig bij het schoonmaken met water; een kleine hoeveelheid afwasmiddel is voldoende. Bevochtigingsmiddel is nog beter.
Maar over het algemeen is een filmrolletje wel vrij lang houdbaar hoor. Een rolletje dat je in de winkel koopt is over het algemeen nog een jaar, misschien 2 jaar houdbaar voordat zijn houbaarheidsdatum verstrijkt.
Eerst maar even het slechte nieuws: Dia's blijven helaas niet eeuwig goed, omdat zij een beperkte houdbaarheid hebben. Al na 15 tot 20 jaar ontstaat kleurzweem en gaan de dia's vervagen. In het ergste geval kunnen ze zelfs gaan schimmelen.
In de meeste gemeentes is afvoer in het restafval de juiste en eenvoudigste manier om uw dia's weg te gooien. Natuurlijk geldt dat alleen voor kleinere hoeveelheden die in de vuilnisbak voor restafval passen. Het is echter ook mogelijk dat de recyclingvoorschriften in uw gemeente wat strenger zijn.
Gebruik bijvoorbeeld enveloppen die waterdicht en chemisch neutraal zijn waardoor de foto's minder snel verkleuren. Bewaar de foto's op hun kant in een doos zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Ook fotoalbums zet je staand in de kast. Schaf de benodigde materialen aan voordat je met het uitzoeken start.
Een negatief is het lichtgevoelige materiaal waarop de foto bij analoge camera's 'gevangen' wordt. Bij digitale camera's hebben we geen negatieven meer, maar zit op die plaats de camerasensor. Een negatief heet zo omdat het beeld 'andersom' is. Wat in het echt licht was, komt donker op het negatief.
Films bewaar je het beste in de koelkast. Dat komt omdat fotorolletjes, net als appels en peren, 'overrijp' kunnen worden... Een film die nét uit de fabriek rolt is nog niet bruikbaar; de gevoeligheid komt niet overeen met de ISO-waarde die op de verpakking staat en kleuren worden niet correct weergegeven.
Als een product minder goed beschikbaar is gaat de prijs vaak omhoog. Op internet zie je de meest absurd hoge vraagprijzen voor film voorbij komen. Sommige populaire rolletjes zoals de Kodak Gold of de Fujifilm Superia worden voor 3-5x zoveel geadverteerd als voorgaande jaren.
Jouw fotorolletje of wergwerpcamera kun je bij jouw Kruidvat winkel inleveren om deze te laten ontwikkelen en je foto's af te laten drukken. Ook digitale foto's op cd-rom kun je af laten drukken. Na 14 werkdagen liggen je foto's voor je klaar.
De zich snel ontwikkelende digitalisering kent echter ook nadelen. Er wordt meer vanuit huis gewerkt waardoor meetings ook vaker digitaal plaatsvinden. Dit maakt het werk onpersoonlijker. Achter een computerscherm kan iemand zich bovendien heel anders voordoen dan hoe hij of zij in het echt is.
Een diascanner gebruik je voor het scannen van dia's. Als je nog oude filmrollen, negatieven of dia's hebt, zijn deze gemakkelijk te digitaliseren. Er zijn negatieven scanners en dia scanners, maar een combinatie is ook mogelijk. Een diascanner maakt het mogelijk dat al het oude beeldmateriaal gedigitaliseerd wordt.
Voor het scannen van dia's is een speciale filmscanner eigenlijk de enige goede keus. De reflecta DigitDia 5000 is een goede filmscanner zoals ook de Nikon COOLSCAN LS-5000 ED. De Nikon is echter sneller, heeft een hogere optische resolutie en hogere densiteit voor het onderscheiden van verschillende gradaties.
Een fotonegatief is eigenlijk niets anders dan een kleine foto (hoogstwaarschijnlijk op rol of een strookje), waarbij de afbeelding te zien zijn in negatieve kleuren die d.m.v. ontwikkeling afgedrukt kan worden op bijv.fotopapier.
Dat zilver zorgt ervoor dat het zwakke beeld wordt versterkt en zorgt voor mooie contrasten. Daarna was je de foto na, want anders verkleurt hij. Het niet ontwikkelde zilver zal in de emulsie blijven en op korte termijn verkleuring geven. Dat geeft die rode gloed na verloop van tijd.”