Volgens onderzoek zijn mensen immers 14 dagen na de laatste prik voldoende beschermd. Dit betekent dat mensen 14 dagen moeten wachten na hun laatste prik voordat zij met een vaccinatiebewijs naar een evenement of horecagelegenheid kunnen gaan.
Ook voor andere vaccinaties en eventueel malariatabletten is een termijn van drie weken voldoende. Uiteraard mag u ook eerder komen. Voor mensen die langer dan 6 weken weggaan, is het advies tenminste 5 weken voor vertrek te komen.
Bescherming na vaccinatie duurt even
Na uw basisserie duurt het even voordat u beschermd bent tegen het virus. Hoe lang precies, dat hangt af van het vaccin dat u kreeg: Het BioNTech/Pfizer-vaccin beschermt vanaf 7 dagen na de tweede prik. Het Novavax vaccin beschermt vanaf 14 dagen na de tweede prik.
2 prikken ontvangen met Moderna, BioNTech/Pfizer, AstraZeneca of Novavax. Bij vaccinatie met Moderna, BioNTech/Pfizer, AstraZeneca of Novavax heeft u 2 prikken nodig om de basisserie af te ronden. 14 dagen na uw laatste prik heeft u een geldig vaccinatiebewijs.
Vanaf 14 dagen na de tweede prik is uw basisbescherming tegen het coronavirus optimaal. Het advies is om drie maanden na de tweede prik van de basisserie een herhaalprik te halen om uw bescherming weer op peil te brengen tegen het coronavirus.
Kans op corona na vaccinatie
Je kunt na vaccinatie nog corona krijgen. De kans om ernstig ziek te worden door corona is kleiner, omdat je door vaccinatie beter beschermd bent. Het is daarom belangrijk om de vaccinaties van de basisserie te halen en daarna een herhaalprik.
2 prikken (BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Novavax), of. 2 prikken met verschillende vaccins, of. corona gehad en minimaal 1 prik.
Houd rekening met meestal 2 tot 3 dagen tussen de vaccinatiedatum en het moment dat het vaccinatiecertificaat beschikbaar wordt voor aanvraag. Uitzonderlijk kan dat tot 7 dagen na de vaccinatie duren.
Voor de kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar gebeurt de basisvaccinatie met een pediatrisch Pfizer vaccin. Dit basisschema bestaat uit 3 doses, met een interval van ongeveer 3 weken tussen de eerste 2 doses en met de 3e dosis 2 maanden na de 2e dosis.
Reisvaccinaties hebben een lange beschermingsduur, soms wel tot 35 jaar en sommige vaccinaties kunnen ook kort voor vertrek nog worden gegeven.
Nu de besmettingen stijgen, neemt het kabinet het zekere voor het onzekere. Daarom moet iedereen die volledig is gevaccineerd eerst een wachttijd van 14 dagen in acht nemen voordat hij of zij een vaccinatiebewijs krijgt. Volgens onderzoek zijn mensen immers 14 dagen na de laatste prik voldoende beschermd.
Iedereen van 18 jaar en ouder krijgt vanaf vandaag de kans om al geplande afspraken voor de tweede COVID-19-vaccinatie met één week te vervroegen.
Het afweersysteem heeft speciale cellen (B-cellen) die de antistoffen maken. Het kost tijd voordat het afweersysteem van je lichaam de ziekteverwekkers herkent. Dat kan een week tot soms wel 3 weken duren.
Als je een eerste prik met een ander vaccin hebt gehad en daarna corona hebt gehad, dan heb je eerst nog een tweede prik nodig. Daarmee heb je de basisserie afgerond. Daarna kun je na minimaal 3 maanden een herhaalprik halen. Dit geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.
Dat moet minstens 3 dagen voor vertrek. Als u als kind niet de volledige serie DTP-injecties heeft gehad, of helemaal niet tegen DTP bent ingeënt, is het nodig 3 injecties te krijgen. Denk er aan dat het vaccin pas voldoende beschermt vanaf 2-3 weken na de laatste inenting.
De booster zorgt ervoor dat de bescherming tegen ernstige ziekte weer toeneemt. Omdat dat effect tijdelijk is, heeft de minister van VWS gevraagd of het nodig is om alle volwassenen een tweede boostervaccinatie aan te bieden. Volgens de Gezondheidsraad is dat niet nodig.
U kunt met CoronaCheck reizen
U reist naar een land buiten Europa waar u CoronaCheck kunt gebruiken. Maak een papieren coronabewijs op CoronaCheck.nl. Hierin staan dezelfde gegevens als in de QR-code.
Dit is hoelang je certificaat geldig is om binnen de EU te reizen: Een vaccinatiecertificaat van basisvaccinatie (1/1 voor Johnson&Johnson, 2/2 voor Moderna, Pfizer, AstraZeneca of Novavax) is na 14 dagen en gedurende 270 dagen (9 maanden) geldig, te tellen vanaf de dag van vaccinatie.
Druk op startscherm op 'Controleer op nieuwe certificaten' en meld opnieuw aan of installeer de updates.Als laatste redmiddel kan u proberen de app te verwijderen en opnieuw te installeren.
De herhaalprik is een extra prik die helpt om de bescherming tegen het coronavirus en nieuwe varianten hoog te houden. Uw vaccinatiebewijs is binnen Europa 270 dagen na de laatste prik uit de basisserie geldig. De herhaalprik heeft nog geen geldigheidsduur en verloopt dus nog niet.
“Zonder tweede prik neemt de basisbescherming van de eerste prik sneller af en is minder goed. De kans dat je met één prik het coronavirus oploopt en er ziek van wordt is dus groter dan wanneer je er twee hebt gehaald. Ook ben je na één prik minder goed beschermd tegen varianten van het coronavirus.”
De herhaalprik werkt na 7 dagen. Na de prikken kunt u het virus nog wel krijgen. Maar u wordt er dan niet ziek van of minder ziek. U kunt ook nog steeds andere mensen besmetten.
Als je ziek bent en je hebt een afspraak voor vaccinatie
Als blijkt uit de test dat je corona hebt, ga je in thuisisolatie en kun je later gevaccineerd worden als je weer beter bent. Vanaf 3 maanden na een positieve testuitslag kun je gevaccineerd worden.
De kans dat je opnieuw ziek wordt door corona binnen zes tot acht maanden nadat je covid-19 had, is eerder klein. Mogelijk ben je nog langer beschermd, maar dat hangt af van factoren zoals leeftijd en het opduiken van coronavarianten. Na de infectie bouw je een uitstekende immuniteit op.