Als de overledene geen kinderen had, en nog wel ouders en/of broers en zussen, dan erven zij samen. Halfbroers en -zussen tellen daar ook bij mee. Stiefbroers en -zussen niet. Als er ook geen ouders, broers of zussen waren, dan moet een generatie verder teruggekeken worden: de grootouders en hun nakomelingen.
Wie zijn dit in het geval een alleenstaande zonder kinderen komt te overlijden? Dat zijn de ouders, broers en zussen. Ouders, broers en zussen erven voor gelijke delen, waar het deel van ieder der ouders tenminste 1/4e deel is.
grootouders; ooms en tantes. Is een oom of tante verleden?Dan erven diens kinderen samen het erfdeel van hun ouder (en zo verder).
Als er geen echtgenoot/geregistreerd partner en geen afstammelingen zijn, dan erven de ouders, broers en zusters. Als een broer of zuster al is overleden en deze heeft zelf kinderen (neven en nichten dus van de overledene), dan erven deze neven en nichten in de plaats van het overleden kind.
Erven van niet-familieleden/anderen
Wie erft van een ver familielid (zoals een neef, een tante, een oom...) of een andere persoon (bijvoorbeeld een goede vriend), wordt belast aan de hoogste belastingtarieven (25% tot 55%).
Dit zijn uw ouders, grootouders, overgrootouders. Wanneer tenslotte ook geen ascendenten tot uw nalatenschap komen, erven de verdere zijverwanten in de vierde orde: (groot)ooms, (groot)tantes, neven en nichten. Binnen een orde zullen de erfgenamen die het dichtst in graad staan tot de overledene, erven.
Partners en kinderen betalen over de waarde van hun erfdeel vanaf 10% aan erfbelasting. Voor overige erfgenamen, zoals bijvoorbeeld ouders, broers en zussen, neven en nichten, geldt een tarief vanaf 30%. Uiteraard geldt er wel een vrijstelling.
Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.
Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als de langstlevende echtgenoot of partner overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk.
Erfenis zonder erfgenamen of met te laag saldo naar consignatiekas. Vindt het Rijksvastgoedbedrijf geen erfgenamen of is het saldo van de nalatenschap te laag om de nalatenschap af te handelen? Dan wordt de erfenis omgezet in geld en gestort in de consignatiekas van het ministerie van Financiën.
De overledene kan daarnaast de broer of zus van jou of je partner zijn. Dat heet ook wel de tweede graad van de zijlijn. Bij bijvoorbeeld het overlijden van een oom, tante, neef of nicht kun je dit verlof niet opnemen. Uiteraard kun je dan wel een vrije dag opnemen voor de begrafenis, maar dit kost je vakantie-uren.
Iemand zonder kinderen kan baat hebben bij het maken van een testament. Zonder testament zijn familieleden gezamenlijk erfgenaam. Dit kunnen vader, moeder, broers en zussen zijn, maar als die al zijn overleden, kunnnen het ook neven en nichten zijn.
Hebt u geen testament laten opstellen? Dan bepaalt het erfrecht wie uw erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. De regels van het erfrecht staan in het Burgerlijk Wetboek. Het gaat om kinderen die eigen kinderen waren door geboorte of erkenning of geadopteerde kinderen.
Indien u geen echtgenoot en geen kinderen heeft en u heeft geen testament gemaakt, dan vererft uw nalatenschap volgens de wet. Als eerste zijn uw ouders en uw broers en zusters uw erfgenamen.Een ouder erft altijd minimaal 1/4e deel.
Afwikkeling van de nalatenschap als er geen erfgenamen zijn
Blijkt dat er geen erfgenamen zijn, dan zal de overheid de nalatenschap verder afwikkelen. Dit is ook het geval als de erfgenamen de afwikkeling niet oppakken of als alle erfgenamen besluiten de erfenis te verwerpen.
Erfgenamen en boedelvolmacht
Staat in het testament niet hoe de erfenis moet worden geregeld? Dan gelden de wettelijke regels en regelen de erfgenamen de erfenis samen. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht.
Vóór 1 januari 2003 was het voor gehuwden eigenlijk bijna altijd nodig om een testament te maken, tenminste, als je alles goed wilde regelen voor de langstlevende. Nu geldt het nieuwe erfrecht en is het niet altijd nodig om nog iets voor de partner te regelen.
De erfgenamen van uw schoonouders zijn de partner en diens kinderen. Voorbeeld: uw schoonvader overlijdt. Zijn erfgenamen zijn dan uw schoonmoeder en zijn kinderen. Tenzij er een testament is opgesteld.
Als er geen kinderen zijn, erft de langstlevende echtgenoot het hele gemeenschappelijk vermogen in volle eigendom en de eigen goederen van de overledene in vruchtgebruik.
Zonder testament bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn. Daar zit een volgorde in. De eerste groep zijn je echtgenoot en je kinderen.Heb je die niet, dan je ouders en broers en zussen.
Wettelijke erfgenamen
Ouders, broers, zussen en afstammelingen. Grootouders met hun (klein)kinderen, ooms, tantes, neven, nichten.
Informatie over een erfenis kunt u vinden in het boedelregister. Bijvoorbeeld welke notaris (boedelnotaris) de erfenis gedaan heeft. In het boedelregister vindt u ook de verklaringen van erfgenamen die de erfenis hebben aanvaard of verworpen. Iedere rechtbank heeft een eigen boedelregister.
Is er één kind, dan heeft hij minimaal recht op de helft van de nalatenschap.Zijn er twee kinderen, dan hebben ze elk minimaal recht op één vierde.
Na een overlijden worden zorgverzekering en zorgtoeslag, pensioen en uitkeringen en gemeentelijke belastingen automatisch stopgezet. De gemeente geeft het overlijden namelijk door aan de Belastingdienst, het UWV en de Sociale Verzekeringsbank.