De gipsplaatschroeven worden om de 25- 30 centimeter in de plaat geschroefd. Hierbij dient erop gelet te worden dat de schroeven niet te diep in de plaat geschroefd worden. Een speciale schroefbit kan te ver doorschroeven voorkomen.
In feite moet tweederde van de schroef in de onderliggende constructie komen. Hiervoor moet je dus ook weten wat de plaatdikte is die je gaat gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld een plaatdikte van 1,25 centimeter hebt, dan zou dit betekenen dat je een schroeflengte van 35 millimeter nodig hebt.
Voor het bevestigen van de gipsplaten op het regelwerk van een plafond zijn per plaat gemiddeld 20 tot 30 gipsplaatschroeven nodig. De afstand van de schroeven onderling bedraagt 25 – 30 centimeter. Dit komt overeen met de hart op hart afstand van de latten (30 centimeter).
Het bevestigen met spijkers
Neem spijkers van ongeveer 30 mm lang voor het bevestigen van de gipsplaten. De maximale spijkerafstand is 20 cm. Aan de plaatkanten houd je een minimum afstand van 1 cm aan.
Gipsplaten worden op een regelwerk bevestigd door gebruik te maken van gipsplaatschroeven. Deze schroeven zijn gefosfateerd, waarbij gekozen kan worden uit een grove of een dubbele schroefdraad. De schroeven worden met een boormachine waarop een speciale gipsschroefbit bevestigd is in de gipsplaten geschroefd.
Op Metal Stud® en Plagyp® profielen gebruik je Gyproc® schroeven van 25 mm voor platen van zowel 9.5 mm als 12.5 mm dikte. Indien je werkt op een houten frame of als je een tweede laag platen (op profielen) bevestigt gebruik je Gyproc® schroeven van 35 mm.
te bevestigen zijn schilderijhaakjes het meest geschikt.Gebruik schroefpluggen voor gipskartonplaten. Hiermee kunnen belastingen tot ongeveer 20 kg tegen de wand worden bevestigd. Middelzware voorwerpen tussen de 20 en 30 kg kunt u met metalen wandpluggen (paraplupluggen) voor gipsplaten bevestigen.
De vuistregel is als volgt: dikte van materiaal x 2,5. Dus voor een plank van 10 mm. heeft u een schroef van 25 mm lang nodig. Als u deze regel aanhoudt weet u in ieder geval zeker dat uw constructie stevig is bevestigd.
Hoeveel schroeven in gipsplaat
Om de gipsplaten vast te schroeven wordt om de 25- 30 cm een gipsplaatschroef in de plaat geschroefd. Voor een standaard gipsplaat (niet te veel afgezaagd) betekend dit dat er gemiddeld tussen de 20- 30 schroeven nodig zijn om de plaat te bevestigen.
Voor het bevestigen van gipsplaten op een houten of metalen achterwand kan het beste gebruik gemaakt worden van gipsplaatschroeven. De gipsplaatschroeven zijn verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen: met dubbele of met grove schroefdraad.
Voegen tussen platen. In tegenstelling tot plafonds met standaard gipskartonplaten is het hier noodzakelijk om een voeg van 5 à 8 mm te voorzien tussen de langse kanten van de platen.
Hoeveel kg kun je aan een gipsplaat hangen? Een gipsplaat kan een gewicht dragen van maximaal 290 kg, mits je een hollewandanker gebruikt. Gebruik je een gipsplaatplug dan kan je er maximaal 145 kg aan hangen en bij gebruik van een hollewandplug tot 70 kg.
Gebruik schroefpluggen voor gipskartonplaten. Hiermee kunnen belastingen tot ongeveer 20 kg tegen de wand worden bevestigd. Middelzware voorwerpen tussen de 20 en 30 kg kunt u met metalen wandpluggen (paraplupluggen) voor gipsplaten bevestigen. Deze pluggen gaan open als er een schroef wordt ingedraaid.
Voor het bevestigen van de gipsplaten op het regelwerk van een plafond zijn per plaat gemiddeld 20 tot 30 gipsplaatschroeven nodig. De afstand van de schroeven onderling bedraagt 25 – 30 centimeter.
Gipsplaatschroeven zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, variërend van 25 mm tot 170 mm. Voor de standaard gipsplaten worden meestal gipsplaatschroeven met een afmeting van 25 mm tot 65mm gebruikt.
Een gipsplaat kan een gewicht dragen van maximaal 290 kg, mits je een hollewandanker gebruikt. Gebruik je een gipsplaatplug dan kan je er maximaal 145 kg aan hangen en bij gebruik van een hollewandplug tot 70 kg. Welke plug je kunt gebruiken ligt aan de dikte van de gipsplaat.
Voor het bevestigen van de gipsplaten op het regelwerk van een plafond zijn per plaat gemiddeld 20 tot 30 gipsplaatschroeven nodig. De afstand van de schroeven onderling bedraagt 25 – 30 centimeter. Dit komt overeen met de hart op hart afstand van de latten (30 centimeter).
Gebruik bij het monteren van gipsplaten altijd gipsplaatschroeven, deze zijn gefosfateerd dit zorgt ervoor dat ze na het stucen niet roesten. U kunt kiezen tussen een fijne draad en een grove draad op de schroef of zelfs op band.
Met het aanbrengen van een dubbele laag gipsplaten isoleert de wand 6 à 10 dB meer afhankelijk van het type plaat. Bij het ophangen van voorwerpen aan onze gipskartonplaten liggen de maximaal toelaatbare krachten hoger dan bij enkelvoudige beplating. Bovendien stijgt de maximale belasting per lopende meter wand.
De diameter (dikte) van een schroef wordt gemeten op het schroefdraad (d) en niet er tussen (d1). Om dit op te meten kan je gebruik maken van een schuifmaat. Met een rolmaat of duimstok is dit niet nauwkeurig te meten.
Wilt u het liefst de sterkste schroeven die er bestaan voor uw trap of hekwerk? Dan gaat u voor verzinkte schroeven. Deze schroeven zijn echter minder geschikt voor gebruik buitenshuis omdat ze sneller gaan roesten. RVS schroeven zijn gemaakt van roestvrij staal.
Gipsplaten hebben een sterkte zuigende werking, daarom is het belangrijk de platen voor te strijken en dan pas te behangen, verven of stuccen. De schroefgaten en naden (met wapeningsgaas) van de gipsplaten moeten wel eerst gevuld worden met jointfiller voordat er voorstrijkmiddel opgebracht kan worden.
Als je op zoek bent naar een snelle en sterke bevestiging in een gipsplaat, dan kies je voor de gipsplaatplug. Deze plug boort zichzelf in de plaat en zekert automatisch, ook met isolatie achter de plaat. Zo hang je lichte tot middelzware voorwerpen - denk aan een gordijnrail, kapstok of een TV - in een handomdraai op.