Vanuit HamsterScaping wordt te allen tijde geadviseerd om een mix van Zaagsel x Hennepvezel x Cotton te gebruiken. Deze mix vult elkaar aan en bied een ontzettend goede graafbodem voor je hamster; en dat is iets wat altijd voorop moet staan! Een 100% stofvrije bodembedekking bestaat niet.
Sommige bodembedekkers zoals de Katoen & Houtvezel en Katoen & Hennep zijn al voorgemengd, maar anderen zoals houtvezel zouden het beste nog gemengd kunnen worden met bijvoorbeeld hooi zodat ze meer stevigheid krijgen.
U kunt ook houtkrullen (zaagsel) gebruiken, maar er zijn aanwijzingen dat houtkrullen van naaldhout slecht voor de gezondheid van de hamster kunnen zijn. Stofarme houtvezel van loofhout kan goed gemengd worden met hooi zodat de hamster er gangen in kan graven.
Ander geschikt hout is bijvoorbeeld, peer, berk, appel of els, maar deze soorten zul je niet zo snel in een bouwmarkt tegenkomen.
Biedt minimaal 20 cm bodembedekking aan - kun je meer aanbieden, dan is dat aan te raden. Syrische hamsters hebben vaak moeite om te graven in 20 cm en hebben dus een dikkere laag nodig (bijvoorbeeld 30-40 cm). Foto van Mini Natuur. De bodembedekking bestaat uit ontstoft zaagsel met laagjes hooi.
Hoe vaak moet je de volledige hamsterkooi verschonen? Dit kan wekelijks, tenzij de kooi vol zit met urinevlekken en keutels. Omdat je iedere dag het vieze strooisel verwijdert zal de kooi minder snel gaan stinken. Je ruikt het meteen als je de kooi toch beter direct kunt schoonmaken!
Hoe dieper de bodembedekking, hoe beter, want de hamster houdt van graven. Voorzie een minimale strooisellaag van 15 cm voor dwerghamsters en 20 cm voor goudhamsters. Als nestmateriaal is hooi en keuken- of toiletpapier geschikt.
Het is belangrijk dat een hamster iets te knagen heeft, zodat hij zijn tanden kan laten slijten. Wilgentakken zijn hiervoor erg geschikt. Ook zijn er in de dierenwinkel verschillende speeltjes van wilgentakken te koop. Eventueel kan je af en toe noten geven om aan te knagen.
Producten waar suikers, zout en andere kunstmatige toevoegingen worden gebruikt zijn niet geschikt voor jouw hamster. Hiernaast kunnen hamsters in veel gevallen niet goed tegen lactose, producten zoals zuivel zijn daarom niet geschikt.
Zet de kooi op een rustige plaats
Uw hamster slaapt het grootste deel van de dag. Wanneer er veel lawaai is rond zijn kooi zal hij wakker worden. Hamsters kunnen wat humeurig worden wanneer ze niet genoeg slaap krijgen. Het is daarom het beste om de kooi op een relatief rustige plaats te zetten.
Katoen & Katoen voor knaagdieren en konijnen!
Deze bodembedekking is zeer geschikt om te scapen voor kleine knaagdieren, zoals Muizen, Dwerghamster, Hamsters en Gerbils. Het is een makkelijk en prettig graafbare bodembedekking waarin tunnels goed blijven staan.
Hamsters leven van naturen in een burcht waar zij overdag in verblijven. Afhankelijk van de leefomgeving bouwt de hamster een gangenstelsel die uit een slaapkamer, een kamer waar voedsel opgeslagen wordt en verticale overgangen met vier tot zes ingangen. De slaapkamer ligt ongeveer een meter onder de grond.
Ook veel stof is voor de lieve gravers niet fijn om in te ademen. Wat hele fijne bodembedekkers zijn is cotton, hennep of een op papierbasis. Een mix tussen katoen doppen, hennepvezel en hooi is heel fijn voor ze. Dit zorgt er ook voor dat de hamsters prachtige gangen kunnen graven en deze ook intact blijven.
Geef veel aandacht en praat gerust tegen hem. De hamster verwennen met een speciaal snoepje mag best en is in die eerste week ook goed om te doen. Wanneer u er tegelijkertijd bij praat, zal hij ook uw stem gaan herkennen. Een hamster kunt u het best zelf op uw hand laten klimmen; zo laat hij zich makkelijk oppakken.
Zorg dat je dier daar allerlei rust- en verstopplekjes heeft waar hij zich volledig kan ontspannen. Daarnaast is de plaats waar de hamsterkooi in huis staat, van groot belang om stress bij je dier te voorkomen. Dit moet een rustige plek zijn, met zo weinig mogelijk prikkels en onrust in de directe omgeving.
Je hamster wordt wakker en strekt zich eerst heerlijk uit, waarna hij aan zijn wasbeurt begint. Dit gedrag is een teken van tevredenheid. Je hamster voelt zich goed onder jouw hoede. Staat je hamster op zijn achterpootjes en hangen zijn voorpootjes losjes voor zijn buik waarbij hij nieuwsgierig rondkijkt?
De eerste stappen van tam maken
Na een paar dagen kun je beginnen zachtjes tegen je hamster te praten en je te bewegen in de ruimte waar je hamster staat. Zo raakt hij beetje bij beetje gewend aan je aanwezigheid. Blijf dit net zo lang doen, tot je ziet dat je hamster zich op zijn gemak voelt.
Dwerghamsters eten van nature weinig tot geen groenten. Het voeren van gedroogde groenten wordt alleen gedaan als traktatie. Geschikte, gedroogde groenten zijn bijvoorbeeld courgette, broccoli, komkommer en pastinaak. Gedroogd fruit wordt liever vermeden.
Om de tanden te slijten, moet de hamster veel knagen op bijvoorbeeld wilgentakjes, een knaagsteen en andere harde lekkernijen bestemd voor hamsters. Het knagen aan de tralies doet de hamster meestal niet om de tanden te slijten. Vaak wil de hamster gewoon aandacht.
Er zijn een aantal voedingsmiddelen die je beter niet kunt geven aan hamsters: Grote hoeveelheden groenten en fruit met veel water: hamsters hebben een lage vochtinname nodig en kunnen diarree krijgen van groenten en fruit met veel water, zoals komkommers, watermeloenen en druiven.
Dat verschilt met de ruimte waar in jouw hamster woont. Het advies is om een ruimte van 80x35x40cm (2800cm2) één keer in de 8 tot 12 weken te controleren of deze verschoond dient te worden of alleen opnieuw ingericht dient te worden. Een grotere ruimte kan oplopen tot wel één keer in de 6 maanden, of meer.
Nooit in de zon, want hamsters kunnen niet tegen hitte. De ideale temperatuur voor hamsters ligt tussen de 18 en 23 graden.
Niet alle hamstersoorten houden een winterslaap. Alleen Syrische hamsters (Goudhamsters) houden een winterslaap, deze hamstersoort is gevoeliger voor dalende omgevingstemperaturen. Daalt de buitentemperatuur tot 15 graden, dan vertoont de Goudhamster al slomer gedrag.
Het kan zijn dat uw hamster probeert te ontsnappen omdat zijn kooi te klein is. Als hamsters op een plaats zijn waar ze niet willen zijn en er geen weg naar buiten is, dan zullen ze proberen naar buiten te komen door aan de kooi te knagen.