Je ziet de graslelie meestal met zijn wortels in de aarde, maar deze kamerplant kan ook op water groeien. Deze groeiwijze staat ook wel bekend als hydroponie.
Dat planten water nodig hebben om te leven wist je natuurlijk al, maar wist je ook dat sommige planten volledig op water kunnen staan? Alle potgrond is dan van de wortels afgespoeld, waardoor je heel mooi ziet hoe de wortels zich onder water ontwikkelen.
Standplaats. Geef de graslelie een lichte plek, maar niet in de volle zon. Bij teveel licht zal de kleur van de bladeren verbleken, bij te weinig licht zal het wit van het blad nauwelijks meer te zien zijn. Hij kan redelijk wat kou hebben, maar voelt zich het best bij kamertemperatuur.
Problemen: droge en bruine uiteinden van de bladeren wijzen op te droge lucht in de ruimte. Besproei de bladeren regelmatig. Bruine vlekken in het hart van plant daarentegen, wijzen op te veel water. Wanneer de bladeren hun glans verliezen, is dat meestal te wijten aan een gebrek aan licht of meststof.
Hij wil het liefste twee keer per week een scheutje water, maar dit mag ook een keer vergeten worden. Let er vooral op dat er geen laagje water onderin de pot blijft staan waardoor de wortels gaan rotten. Hier kan de Graslelie erg slecht tegen.
Misschien kan het verstandig om de Graslelie eens te verpotten. Als de wortels weinig tot geen ruimte hebben om te groeien, dan zullen er ook geen nieuwe uitlopers komen.
Nadat de bloemen zijn uitgebloeid, laat je de stengel aan de plant zitten. Want hier verschijnen de stekjes. Laat ze nog een tijdje aan de moederplant zitten, totdat je kleine wortels aan de stekjes ziet groeien. Als dat zover is, kun je de stekjes losknippen en in de grond zetten.
Om je stekje op water te zetten, vul je een vaasje met lauwwarm water. Zorg ervoor dat de luchtwortel in het water zit en ververs het water als het troebel wordt. Na een paar weken tot een maand zie je worteltjes ontwikkelen. Wanneer de wortels minstens vijf centimeter lang zijn, kun je de stek overzetten in aarde.
Heeft jouw pannenkoekplant nog niet genoeg wortels om zelfstandig te groeien? Dan kan je het stekje laten wortelen op water. Zorg ervoor dat de blaadjes en steeltjes van de plant niet in het water staan, dit kan ervoor zorgen dat de blaadjes gaat rotten.
Maak kennis met de Tillandsia, ook wel het luchtplantje. Een plant die geen aarde nodig heeft, nauwelijks water, zichzelf automatisch vermeerdert, tegen hoge temperaturen kan en een beetje vorst, en als je hem totaal verwaarloost gaat-ie nog steeds niet dood.
Let wel op dat je op die manier niet te veel water geeft. ,,Het kan best zijn dat de aarde nog wel vocht opneemt maar de plant niet en je op die manier de wortels laat rotten. We geven als advies de plant maximaal 15 min de plant in het water te laten staan.”
Je kunt een nieuw aangeschafte orchidee op water zetten, maar ook orchideeën die al enige tijd in huis staan te schitteren zijn geschikt. Sommige plantenliefhebbers zetten zelfs orchideeën die al een tijd meegaan op water om ze een nieuw leven in te blazen.
Je kent het principe van een plant in het water natuurlijk van het stekken, maar er zijn ook grotere kamerplanten die in een vaas, fles of karaf met water kunnen overleven. Dit zijn bijvoorbeeld de begonia, monstera, pannenkoekplant, philodendron, klimop, avocadoplant en anthurium.
Dit makkelijke plantje is een snelle groeier en bijna niet dood te krijgen. Het mooiste is dat de graslelie zelf tientallen kleine plantjes maakt, die je aan de plant zelf kunt laten hangen of kunt opkweken tot eigen stek. Prima om te experimenteren met vermeerderen dus!
Om te beginnen adviseren we om waterlelies te stekken in het voorjaar, rond mei of juni. Dan is het water namelijk al redelijk op temperatuur en krijgen de jonge stekjes de kans om sterker te worden. Het is het handigst is om de waterlelie inclusief het vijvermandje uit de vijver te halen.
In de zomer kan je de plant ook buiten plaatsen. Vermijd daarbij direct zonlicht. Laat de graslelie langzaam aan het zonlicht wennen om zo verbranding van de bladeren te vermijden.
Melk bevat veel stoffen waar je planten zich beter van gaan voelen (zoals eiwitten en calcium). Ongeveer twee keer per maand je planten met wat aangelengde melk besproeien, kan ervoor zorgen dat je planten een stuk groener worden en meer gaan glanzen. Mix het met een beetje water en doe het in een plantenspuit.
Kan de Graslelie buiten staan? In de zomer kunnen alle soorten graslelie's naar buiten maar houdt er wel rekening mee dat deze plant niet winterhard is. Ook jonge plantjes kan je beter eerst binnen laten groeien tot ze wat sterker zijn.
Chlorophytum comosum
De graslelie is een luchtzuiverende plant, die makkelijk in onderhoud is. Het is een middelgrootte kamerplant met sprietige bladeren, waardoor de plant ook wel eens sprietenplant wordt genoemd.
Chlorophytum water geven
De Chlorophytum slaat wat water op in zakjes in de wortels. Wanneer ze dus even droog staan kunnen ze daar op teren. Bij voorkeur niet te grote hoeveelheden water geven per keer, anders komen de wortels in een laagje water te staan en dat kan wortelrot veroorzaken.
Een plant die te weinig water krijgt, zal zijn bladeren opkrullen om zo minder water te laten verdampen. Steek een vinger in de potgrond en voel: is de grond droog? Dan is het tijd voor wat extra H20. Nog tekenen van te weinig water zijn bladeren die erg gaan hangen of geel worden.