Tussenjaar nemen: trends en cijfersIn het jaar 2020 was dat 14,1% (Bron CBS). Van de studenten die voorafgaand aan hun studie een tussenjaar hadden heeft ongeveer 1 op de 3 in dat jaar gereisd.
Uit onderzoek van de Onderwijsinspectie blijkt dat in 2017 14 procent van de eerstejaarsstudenten een tussenjaar heeft genomen. In 2009 was dat nog 9,9 procent. Meisjes kiezen vaker voor een tussenjaar dan jongens.
Een tussenjaar is top!
Een tussenjaar hoeft niet per se een jaar te zijn, het kan variëren van twee weken tot een jaar, of zelfs langer. Probeer deze tijd goed te gebruiken door iets leuks te combineren dat je altijd al wilde doen, met iets dat je in staat stelt om een bepaalde vaardigheid te verwerven of op te bouwen.
Er zijn bijna 2.400 inschrijvingen meer dan vorig jaar in het hoger onderwijs, wat het totaal brengt op 239.152 inschrijvingen. Bijna 50.000 inschrijvingen zijn van generatiestudenten, studenten die zich voor de eerste keer inschrijven, een stijging van 3,6% ten opzichte van vorig jaar.
Je mag een tussenjaar nemen wanneer je aan je kwalificatieplicht voldoet en minimaal 16 jaar bent. De overheid verwacht dus dat je minimaal een havo, vwo of MBO-diploma (niveau 2 of hoger) op zak hebt. Heb je dit niet op zak? Dan ben je minimaal tot je 18e verplicht om naar school te gaan.
Het kan goed zijn om een tussenjaar te nemen om erachter te komen wat jij echt wilt. Je kunt verschillende (bij)banen uitproberen in verschillende branches. Bovendien is het altijd slim om met mensen te praten die in de branches werken waarin jouw interesses liggen.
Als je 18 jaar bent geworden dan val je niet meer onder de leerplichtwet. Dit betekent niet dat je zo maar weg kunt blijven van school. Als je geen geldige reden hebt en je blijft toch weg dan is dit ongeoorloofde afwezigheid.
Circa 25 procent volgde een vorm van regulier voortgezet onderwijs, respectievelijk 14 procent en 13 procent volgt een mbo- en hbo-opleiding, 9 procent volgt een universitaire opleiding (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2021).
Van de leerlingen met een havo diploma haalt maar 65% binnen vijf jaar het diploma en de studenten met mbo 4 maar 60%. In 2016/2017 verlieten 84.000 hbo studenten de school waarvan 55.000 met een diploma en 29.000 zonder diploma.
De gemiddelde leeftijd van studenten bedraagt 22,7 jaar, waarbij hbo-studenten gemiddeld 22,4 jaar oud zijn en universitaire studenten gemiddeld 23,0 jaar oud zijn. Internationale studenten zijn gemiddeld 6 maanden ouder dan Nederlandse studenten. Bijna alle hbo-studenten volgen een bacheloropleiding (98 procent).
Tussenjaar nemen: trends en cijfers
In het jaar 2020 was dat 14,1% (Bron CBS). Van de studenten die voorafgaand aan hun studie een tussenjaar hadden heeft ongeveer 1 op de 3 in dat jaar gereisd.
Er zijn genoeg inhoudelijke redenen om geen tussenjaar te nemen: Je weet precies wat je wilt gaan studeren. Je weet precies waar je wilt gaan studeren. Je weet precies op welk niveau je wilt gaan studeren, hbo of universiteit.
Kiezen voor een tussenjaar is een heel persoonlijke keuze en het moet bij je passen. Je kiest ervoor omdat jij dat wilt en omdat het goed voor jou is. Je gaat niet op reis, omdat je vriend of vriendin graag wilt dat je meegaat. Een tussenjaar kan bijdragen aan meer zelfinzicht.
Je kunt jouw tussenjaar gebruiken om te sparen voor jouw studie. Aangezien een studie duur is, moeten veel studenten gelijk in het eerste jaar al lenen. In een tussenjaar kun je werken om alvast een gedeelte van jouw studie bij elkaar te sparen. Zo hoef je minder te lenen tijdens jouw studententijd.
Zodra je 16 bent, ben je dus vrij om een tussenjaar te nemen, mits je voldoet aan de kwalificatieplicht. Oftewel, je mag dan alleen een tussenjaar nemen als je een diploma hebt op mbo niveau 2, havo of vwo. Heb je die niet? Dan moet je tot je 18e een voltijdopleiding volgen.
U bent geslaagd als u 50% hebt behaald op het examen of de indicator geslaagd hebt gekregen.. Als u een examen meerdere keren aflegt (bv. als u nog eens wilt deelnemen in de hoop een betere score te behalen) behoudt u het hoogste resultaat, ook als u bij een volgende poging slechter scoort.
Vier jaar na de start van hun hbo-opleiding heeft 35 procent van de mbo'ers een hbo-diploma op zak, tegen 28 procent van de havisten. Na zes jaar heeft 54 procent van de mbo'ers en 56 procent van de havisten een diploma op dit niveau. Bij vwo'ers is het percentage geslaagden het hoogst en de studieduur het kortst.
Onderzoek van Qompact op basis van een survey onder mbo, hbo en wo-studenten wijst uit dat een vijfde van de eerstejaars studenten van het jaar 2020-2021 is uitgevallen. Uitgesplitst naar niveau gaat het hierbij om 23% van de mbo-studenten, 22% van de hbo-studenten en 20% van de wo-studenten.
Kinderen tussen 5 en 16 jaar: leerplicht
Alle kinderen tussen 5 en 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. Dit geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit. En voor kinderen van asielzoekers en vreemdelingen. De meeste kinderen gaan al naar school als ze 4 jaar zijn.
In 2022 beschikte in Nederland 14% van de 15- tot 75-jarigen over een afgeronde masteropleiding (hbo of wo) of een doctorstitel. De afgelopen tien jaar is dit aandeel gestaag gegroeid. Ook het aandeel 15- tot 75-jarigen dat een bacheloropleiding als hoogst behaald onderwijsniveau heeft, is in deze periode gestegen.
RTL Nieuws heeft op basis van de methodiek die voor het landelijke beeld gebruikt is de cijfers per school berekend. Aan elk schoolniveau is een cijfer gegeven. Het gemiddelde cijfer in Nederland was afgelopen schooljaar een 7,79, dit staat gelijk aan een vmbo/havo advies.
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
Leerlingen die ouder zijn dan 18 hoeven niet meer verplicht naar school. Maar als een leerling tussen 18 en 23 jaar van school gaat zonder startkwalificatie, meldt de school dit wel bij de gemeente. De gemeente geeft de melding door aan het Doorstroompunt (RMC).
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.