Nee, klimop is niet gevaarlijk voor de boom zelf. Zolang de klimop niet mee in de kruin begint te groeien is hij niet gevaarlijk voor je boom. Hij hecht zich vast op de boom, maar brengt geen schade toe aan de stam. De klimop biedt tegelijk een thuis aan talrijke insecten, vogels en kleine zoogdieren.
Klimop verwijderen van de muur
Klimop laat zich vrij gemakkelijk verwijderen door met een schop of stevige stok de plant weg te trekken van de muur. Maar doe dit niet bij een levende plant want die bevat te veel vocht en heeft te sterke hechtwortels. Zaag de stam van de plant af en laat enkele weken rusten.
van de RHS (Royal Horticultural Society) samen met de universiteit van Reading heeft aangetoond dat de klimop (Hedera helix) de meest ideale plant is om gevels mee te vergroenen.
Klimplanten die muur NIET beschadigen
Kamperfoelie, passiflora, clematis, jasmijn, druiven, etc, winden zich allemaal om planten en objecten om te kunnen klimmen. Deze planten profiteren dan ook van een constructie (zoals een rek of gaas), om optimaal te kunnen groeien.
Er zijn overigens genoeg niet giftige klimplanten (maar dan niet wintergroen): klimrozen, hop, bruidssluier, druif, wilde wingerd of doornloze braam, of framboos. gewoon hedera( klimop) planten.
Als klimop eenmaal bovenin de boom zit, in de top, kan hij niet verder groeien. Dan gaat hij dus bloeien (in de herfst). Klimop in een boom is eigenlijk niet zo goed voor een boom, de boom kan ervan stikken. Dat gaat niet snel en kan jaren duren.
Glyfosaat is de chemische stof die het best in staat is om klimop te doden. Spuit de klimop die je wilt verwijderen in met de verdelger, maar pas op. Spuit het glyfosaat niet op de planten die je wilt houden. Onkruidverdelgers werken langzaam, en dienen ongeveer elke zes weken opnieuw te worden aangebracht.
In de kruidengeneeskunde wordt klimop toegepast bij verschillende luchtwegaandoeningen en klachten. De stoffen emetine en saponinen verhogen de slijmproductie, waardoor hoest en slijm sneller oplossen. Ook zou het luchtwegverwijdend werken.
De plant hecht zich nou eenmaal op meerdere materialen, waaronder hout en steen. Daarom kan je de plant beter tegen (beton)gaas laten groeien. Probeer daarnaast bij het aanplanten de klimop dusdanig te planten dat het niet de kans krijgt om op materiaal te hechten waar je het niet wil."
De plantdiepte is net zo hoog als de hoogte van de pot waarin de hedera of klimop gekweekt is. Vervolgens drukt u de hedera plant stevig aan in de grond. De grond die uit het plantgat is gekomen kunt u weer gebruiken om de hedera plant af te dekken in het plantgat. Heeft u niet voldoende grond, vul dit dan aan.
Mochten de hechtwortels erg hardnekkig zijn en heb je een groot oppervlak waar je ze van moet verwijderen, probeer dan eens een hoge drukspuit. Je spuit ze dan zo van de muur af. Je kunt de wortels ook wegbranden. Hechtwortels verwijderen kan ook met een hogedrukreiniger.
Klimop zou bomen wurgen en metselwerk aantasten. Maar niets is minder waar: Klimop is geen parasiet en zorgt zelfs voor extra isolatie en een droge muur. Daarnaast levert Klimop bessen in het vroege voorjaar en nectar in het najaar.
Klimop veroorzaakt geen schade door ingroeien of insnoeren Wanneer we veel met klimop begroeide bomen goed bekijken zien we dat klimop geen ingroei in het hout vertoont en ook niet dat er sprake is van enige insnoering.
Omdat de bessen van de klimop pas eind februari of begin maart rijp zijn, is deze plant voor bes-etende vogels ook belangrijk. Aan het eind van de winter ontstaat er namelijk bessen-schaarste, ware het niet voor de klimop. Merels, vinken, huis- en ringmussen en houtduiven zijn dol op de bessen.
Je kan er zelfs alleen bladeren met hakselen alleen moet je dan onderaan de kooi een andere filter steken met grotere mazen.
Klimop kan groeien tot wel tien meter hoogte.
De plant hecht zich met groot gemak aan vrijwel elke ondergrond door middel van korte, kleine worteltjes. Is er geen mogelijkheid tot klimmen voor de plant, zoekt de plant gewoon zijn weg over de grond.
Voor de volledigheid: gebruik nooit en te nimmer chemische onkruidverdelgers zoals RoundUp om op een snelle manier te proberen je klimop dood te sproeien. Het is bere slecht voor je eigen gezondheid en je tuin en het lost ook het probleem van verwijderen van de resten en de hechtwortels niet op. Niet doen dus.
Voor insecten zoals bijen, wespen en zweefvliegen is de klimop een uitstekende bron van voedsel. In deze periode staan er weinig planten meer in bloei. Deze herfstbloeier is dan ook een uitkomst, die menig insect door de winter helpt. Alle insecten hebben een andere tactiek om de winter te overleven.
Klimop is volledig winterhard en goed bestand tegen droogte.
Om ervoor te zorgen dat je Hedera klimop er het hele jaar netjes en vol bij staat, adviseren wij om twee keer per jaar te snoeien. Het beste kun je de klimop snoeien in de volgende periodes: Snoei de Hedera klimop in het voorjaar, bijvoorbeeld in eind mei of juni. Doe dit kort voordat de klimop het jonge blad vormt.
Gevolgen voor dieren
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Met matige toxiciteit bevat de klimop giftige saponinen in de bladeren en stengels. Onjuiste inname kan symptomen veroorzaken zoals ademhalingsmoeilijkheden, coma, convulsies en zelfs de dood.