Tussen 1960 en 1962 speelden de Beatles een reeks optredens in Hamburg toen ze nog een opkomende jonge Liverpool-band waren. In die tijd was Pete Best hun drummer in plaats van Ringo Starr en Stuart Sutcliffe was hun charismatische bassist. In Hamburg ontmoetten ze Astrid Kerchherr, die hielp hun imago vorm te geven.
Op die zeventiende augustus 1960 gaven ze ook al meteen hun eerste optreden als The Beatles, een naam die de groep pas in Hamburg aannam, in de nog steeds bestaande 'Indra Club' aan Grosse Freiheit.
Deel dit nieuws. Ook al duurt "Yesterday" maar 2 minuten 50, het is de meest gecoverde hit van de Beatles. Maar liefst 3000 keer. Je leest het goed, 3000 covers.
Vanwege de tijdsdruk, het feit dat de steeds geraffineerder geworden lp's niet live gereproduceerd konden worden en omdat de fans toch maar door hun muziek heen schreeuwden, stopten The Beatles in 1966 met toeren. Op 29 augustus 1966 was het laatste concert (Candlestick Park, San Francisco).
Het meest gestreamde nummer wereldwijd is "Come together", het openingsnummer van het album "Abbey Road". Dat wordt gevolgd door "Let it be" en "Hey Jude".
16 nummer 1-hits
De band uit Liverpool wist namelijk maar liefst zestien keer de Nederlandse hitlijsten te toppen. Hun hit Help! werd niet alleen een groot succes in Nederland, maar heeft ook binnen de band een bijzondere positie. De plaat was namelijk één van de favoriete Beatles-liedjes van John Lennon.
The End verscheen in september 1969 op het album Abbey Road, en is het achtste en laatste nummer van de Abbey-Road-Medley. Het is het laatste nummer dat door de vier Beatles samen is opgenomen.
Op 5 oktober 1962 brachten The Beatles hun allereerste single uit: Love Me Do. Hoewel het nummer geen enorme hit werd, was de single wel belangrijk. Met deze plaat braken The Beatles namelijk landelijk door.
More videos on YouTube
En dat terwijl Nederland wel een traditie had opgebouwd met Nederlandse Rock & Roll: de eerste echte rock 'n' roll-hit van Nederlandse makelij was: “Kom van dat dak af”, van Peter Koelewijn en zijn Rockets.
George Harrison overleed in 2001 aan de gevolgen van kanker. Van The Beatles is naast Paul ook drummer Ringo Starr nog in leven.
The Beatles hebben hun composities zorgvuldig ontwikkeld tot steeds betere en geavanceerde studio-opnamen. Alle 187 eigen nummers en 25 covers zijn hieronder onderverdeeld in twaalf opnameseries. We onderscheiden verder de vroege, de experimentele en de late periode.
'Zoutelande' van BLØF en Geike Arnaert is sinds deze week de grootste Nederlandstalige hit ooit in de Mega Top 50. Op basis van het puntensysteem (#1 krijgt 50 pnt, #2 krijgt 49 pnt, enz.) gaat de ex-nummer 1-hit voorbij 'Rood' van Marco Borsato.
Lennon-McCartney is de aanduiding van de componisten van de meeste nummers van de Beatles (de anderen zijn Harrison, Starkey en Harrison/Lennon-McCartney/Starkey). Het is een van de bekendste en succesvolste muzikale samenwerkingen uit de geschiedenis.
De platen van de Beatles worden steeds bijzonderder door psychedelische drugs, experimenteerdrift in de studio, de kunsten van producer George Martin en invloeden uit klassieke en niet-Westerse muziek. De band stopt met live-optredens. Met name John Lennon wordt het gezicht van de hippiebeweging in de jaren zestig.
Op 1 januari 1963 werd Please Please Me uitgebracht als de tweede single van The Beatles met Ask Me Why op de B-kant. In vergelijking met hun voorgaande single, Love Me Do, was Please Please Me een veel groter succes en bereikte wel de hoogste regionen van de Britse hitlijsten.
Het plan voor 'Get Back' ontstaat wanneer er spanningen tussen de bandleden ontstaan tijdens de zware opnames van het album 'The Beatles', ook wel bekend als 'The White Album'. Nadat hun jarenlange manager Brian Epstein in 1967 overlijdt aan een overdosis ontpopt bandlid Paul McCartney zich als leider van de band.
Beatles in Belgium? The Beatles als groep hebben nooit live opgetreden of verschenen in een TV-show in België. John Lennon lijkt de enige die ooit in ons land was in de 60ties.
De eerste van de Beatles
Het enige bestaande exemplaar is in handen van Paul McCartney, die er in 1981 vijftig kopietjes van liet maken. Die zijn elk ongeveer € 12.000,- waard. Een uitgave van de Japanse fanclub op flexidisc uit 1988 kost je maar zo'n € 60,-.
Met de aankoop wordt Sony de volledige eigenaar van de muziekrechten van liedjes van niet alleen The Beatles, maar ook van artiesten als Queen, Bob Dylan, Bryan Adams en Taylor Swift. De estate van Jackson is blij met die financiële impuls, want er staat nog een schuld van circa 450 miljoen euro uit.