Het belangrijkste bij het maken van de boilies is dat je deegklomp één goed geheel is en niet afbrokkeld. Dit kun je voorkomen door het toevoegen van eieren en water aan je droge mix. per 100 gram (droge) mix moet je ongeveer (iets minder dan) één ei rekenen. Een klein scheutje water is voor 1 kg mix al genoeg.
in ieder geval als je griesmeel in je mix verwerkt worden je bollen ook goed hard. als karpervissen je passie is . wat ook goed werkt is ze na het koken direct in een wegnet en ze een paar dagen lucht drogen. gewoon in de schuur hangen en dan na een paar dagen uit het droog net halen, kei en kei hard worden ze dan.
Waar je zonder problemen 20 a 30 procent vismeel, vleesmeel, of vogelvoer aan kan toevoegen. Je kunt met mais goed karpers vangen maar ze zijn er ook heel snel weer op uitgekeken.
met 8 eitjes en 3 eetlepels zonnebloemolie kan je een 1kg boiliemix aanmaken. Indien het deeg te droog is, kan je nog altijd kleine hoeveelheden water toevoegen. Hallo koen, Wat betreft het aantal eieren, dit is ook sterk afhankelijk van de grote van de eieren.
50/50 mix is een basis mix van 3 ingrediënten die in bijna alle boilies verwerkt zitten. Je kan uiteraard zelf een zak 50/50 mix kopen, maar het is ook mogelijk om deze zelf te maken. Hieronder hebben wij de ingrediënten weergegeven welke in de 50/50 mix zitten.
Leg je boilies na het koken ongeveer 12 uur te drogen op een theedoek. Dit mag ook iets langer zijn (bijv. 24 uur), maar let er wel op dat hoe langer je ze laat drogen, hoe harder ze worden. Na het drogen leg je je boilies in de vriezer waardoor je ze lang kunt bewaren.
Mijn conclusie: Zelf zal ik in de toekomst altijd proberen rond de 1.5% zout in mijn boilies uit te komen. Het is een goedkoop ingrediënt, helpt dus bij de uitwaseming van andere stofjes en bevordert blijkbaar de spijsvertering van karpers.
Stoom je met een gewone stoompan, en bedek je alleen de bodem dus geen bollen op mekaar, dan maakt het niet veel verschil qua tijd dan dat je je boilies kookt. Dus ongeveer 3a 3.5 minuten voor een 16mm 3,5 a4 min voor een 18mm en 20mm en een 22of 24 mm bol stoom je ongeveer 4a5min.
Ben je van plan in het voorjaar op karper te gaan vissen, dan raden we de licht verteerbare Scopex boilies, Robin Red Garlic boilies of de Aardbei Vanille boilies aan. Ook boilies met hennep, zoals de Hennep Vanille boilies zijn zeer geschikte voorjaars boilies.
aroma´s, oliën en andere geur- en smaakstoffen hebben een sterke werking. Omdat ze zich snel in het water verdelen en daarom ook door de vis snel opgenomen worden. Het gebruik van geur- en smaakstoffen versterken de eetlust bij de vis en lokken ze sneller op de visstek.
De boilies van Cipro hebben een groot voordeel in de winter. Door gebruik te maken van Ethyl Alcohol komen in de winter en in koud water de Cipro EA boilie flavours wel goed los. Vanuit de boilie lekt het flavour prima weg. Veel andere flavours lossen niet op in koud water.
Nadat je de boilies uit de vriezer hebt gehaald voeg je je favoriete vloeibare additief toe. Zorg ervoor dat de vloeistof goed over de boilies is verdeeld en laat deze 24 uur buiten de vriezer soaken.
Over het algemeen werken boilies tussen 15 mm en 20 mm prima voor het vissen op karper. De diameter van de boilie wordt voornamelijk bepaald aan de hand hoeveel brasem er op een water zwemt. Op een water met weinig witvis zijn 15 mm boilies een uitstekende keuze.
Als de witvis het toelaat kies ik vaak voor het kleinste formaat boilie aan mijn rig, 15mm in mijn geval. Vis ik echter gericht op de grotere vissen of wil ik witvis uitschakelen, dan pak ik een 24mm of zelfs een 28mm. Vaak is de 20mm boilie diegene die ik het meest vermijd aan de deur.
Naast boilies wordt er ook ander karper aas gebruikt bij het karpervissen. Zo is mais ook een erg populaire aassoort en zijn er vissers die zweren bij tijgernoten of hennep. Daarnaast kun je ook gebruik maken van pellets of pop ups en is er zelfs speciaal kunstaas te koop om karpers mee te vangen.
Doorgaans zijn onze boilies anderhalf tot twee jaar houdbaar.
Karpers zijn het makkelijkste te vangen wanneer de watertemperatuur rond de 15 graden is en het een neutrale dag is. Dit betekent geen sterke koude wind, een beetje wind op je eigen kant is prima, en het moet niet te heet zijn. De maanden juni, juli en augustus zijn de beste maanden om op karper te vissen.
Vitamealo - een melkpoedersoort - is wateroplosbaar en heerlijk volromig van smaak. Het bevat een eiwitpercentage van ruwweg 20% en een vetgehalte van 15%. Een mooie attractor en smaakmaker. Vitamealo bevordert een gezonde werking van de darmflora.
Dia 12: Karpers hebben een reukorgaan waarmee ze heel goed geurstoffen in het water kunnen waarnemen. Geuren verspreiden zich over grote delen van het water en de karper kan op die manier al van verre 'ruiken' of er ergens eten te halen is.
Karpers liggen in de winter vaak op zeer rustige plekken uit de koude wind. Daarnaast is de kant die de meeste zonuren vangt zeker iets om niet te vergeten. Net als overhangende bomen of andere obstakels die in het water liggen. Hou ook altijd de watervogels in de gaten, die houden vaak op daar waar de karpers liggen!
Karper heeft stevig vlees met een karakteristieke aardse smaak, die goed samengaat met stevige smaakmakers als mierikswortel, uien en knoflook. Zoetige of zoet-zure sauzen met azijn, gember en donker bier passen goed bij deze vis, evenals pittige bereidingen met peper en paprika. De karper is een grondvis.
Boilies zijn eigenlijk deeg bolletjes die je vervolgens gaat koken en drogen zodat ze hard worden. Door het koken ontstaat er een harde buitenlaag. Door dit proces ontstaat er een boilie dit geschikt is om aan een hair te doen en om er mee te vissen.
Voeren in het najaar
Een boilie op basis van vismeel is daarmee een goede start. De karper haalt hier namelijk veel voeding uit die hij kan gebruiken.
Een vismeel boilie is rijk aan oliën en vetten. De vismeel boilies zijn minder geschikt om instant mee te vissen dan een zoete boilie maar een perfect aas in bijna ieder seizoen. Wil je een voercampagne starten gebruik dan ook voor een langere tijd een vismeel boilie om de karper beter te laten wennen aan je aas.
Per dag heeft een karper maar ongeveer 1 a 2 procent van zijn lichaamsgewicht aan voer nodig. Dus helemaal niet zoveel als de meeste vissers denken want dan poept de vis het gewoon onverteerd uit.