Klapschaatsen beschikken over een mechanisme, waarbij de hiel loskomt van de schaatsijzers tijdens de afzet van de schaatsbeweging. Hierdoor kan het afzettende been volledig strekken (de schoen is van het ijs, maar de schaats nog niet) en kan langer afgezet worden tegen het ijs.
Maar is snel schaatsen op de Combi klapschaats dan echt onmogelijk? Nee, natuurlijk kun je wel hard schaatsen op deze schaatsen. Je moet alleen je houding op de schaatsen aanpassen en voorzichtig zijn in de bochten.
De klapschaats werd in 1980 uitgevonden door Gerrit Jan van Ingen Schenau, destijds verbonden aan de Faculteit voor Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit van Amsterdam.
Onder recreatieve schaatsers is de combinoor (Noren met een soort ijshockeyschoen) al jaren populair. Logisch, want deze schaats maakt schaatsen op noren voor een groot publiek toegankelijk.
De oudste vondsten van schaatsen dateren van rond 1225 uit Dordrecht en Amsterdam. Uit Vlaanderen zijn zelfs nog oudere afbeeldingen te vinden. In andere gedeelten van Nederland zoals Friesland bleef men nog eeuwen op botjes schaatsen. Over de naam die men destijds aan de schaats gaf is nog geen duidelijkheid.
Als je met je fraaie klapsetje het natuurijs op wil, krijg je nog wel eens te horen dat dit niet verstandig is. 'Het mechanisme is kwetsbaar, je valt sneller, het is alleen voor mensen met een goede techniek', zijn de meest gehoorde vooroordelen over klapschaatsen op natuurijs.
De klapschaats werd in 1980 uitgevonden door Gerrit Jan van Ingen Schenau, verbonden aan de Faculteit voor Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Het idee van klapschaatsen is echter veel ouder. In 1894 vroeg Karl Hannes al octrooi aan voor zijn ontwerp.
Op 10 februari 1985 werd op de Jaap Eden Baan voor de eerste keer een officiële afstand gereden op klapschaatsen. Zo begon vanuit Amsterdam begon de grootste schaatsrevolutie aller tijden.
PRIJS. Uiteraard kan ik niet in jouw portemonnee kijken, maar paar goede schaatsen kun je al vinden voor rond de 100 à 200 euro. Je kunt het uiteraard zo duur maken als je zelf wilt, want een paar schaatsen uit het topsegment kunnen meer dan €1.000 kosten.
Combinoren zijn ideaal voor beginners. Ze hebben een harde schoen en ijzers die op gewone noren-ijzers lijken. Zo kun jij toch comfortabel lange afstanden gaan schaatsen, zonder dat je op echte noren moet leren schaatsen. Na het schaatsen op combinoren is het echter erg lastig om over te stappen naar klassieke noren.
Schaatsen is moeilijk en het kan jaren duren voordat je het onder de knie hebt. Het kan eerst nogal overweldigend zijn, dus oefen enkele keren per week. Je zult het schaatsen uiteindelijk onder de knie krijgen en misschien wil je straks wel leren kunstschaatsen.
Koop gerenommeerde schaatsmerken als EVO, Viking of Raps en niet bijvoorbeeld Nijdam. Geen combinoren, maar leren schoenen, met voldoende steun en goed passend (en sterke veters). Koop schaatsen dus nooit te groot. Goede schaatsen kun je kopen bij Edward Hagen Sport of Bosch Sport.
Grofweg zijn er drie soorten noren: hoge, lage en combinoren. Hoge noren zijn speciaal voor wedstrijden en echte hardrijders. Lage noren zijn er voor de langere toertochten, en combinoren zijn ideaal om op te leren schaatsen.
Voetafwikkeling betekent ook dat de voet moet kunnen bewegen in de loopschoen. In de schaats- of skeelerschoen kan die extra beweegruimte er beter niet zijn. Vandaar ook dat het goed is een kleinere schoenmaat ten opzichte van je dagelijkse schoeisel aan te houden bij de keuze van de schaats- en skeelerschoen.
Schaatsen is een sport. Bij de schaatsvereniging kun je zowel wedstrijden schaatsen als je schaatstechniek verbeteren. Onder leiding van gediplomeerde trainers ga je samen met leeftijdsgenoten het ijs op.
"Schaats vier à vijf vlakke rondjes op 90% en klok deze. Dat is een mooie indicatie voor 12,5 ronde in de wedstrijd in schaatspak en op scherpe schaatsen."
Toch verschilt het per type schaats hoeveel ruimte er nodig is. Zorg er in ieder geval altijd voor dat de hiel goed strak achterin de schaatsschoen zit. Bij Noren mogen de tenen de voorkant net niet of lichtjes aanraken. Een zo strak mogelijke schoen schaatst het fijnst.
Een lage Semi softboot voor maximaal comfort en een stijve schacht voor een gegarandeerde stabiliteit. De sluiting bestaat uit een veter en klittenband op de wreef en een clip op de schacht.
Voor beginners op natuurijs zijn comfortnoren of combinoren erg comfortabel. De hoge stevige schoen is erg prettig voor mensen met zwakke enkels en nog wat minder balans. Denk bij comfortnoren of combinoren aan de Viking Combi 2 of de Viking Unlimited. De schoenen van deze schaatsen zijn wat warmer en geven veel steun.
REMMEN MET SCHAATSEN
Je kan ook stoppen door de punten van je schaatsen vooraan naar elkaar toe te brengen dit noem je met skiën een pizzapunt. Of je kan stoppen zoals bij het skiën, door je twee voeten parallel naast elkaar te zetten en schuin af te remmen.
Van schaatsen krijg je behalve een goede conditie ook sterkere spieren. Zo is bijvoorbeeld de afzet een krachttrainingsmoment en worden je armen gebruikt voor balans en extra snelheid. Voor wie wil afvallen, is het ook raadzaam een rondje te schaatsen. Na een uurtje op het ijs heb je namelijk al 400 calorieën verbrand.
Bij een bocht naar links hang je met je lichaam zo ver mogelijk naar links en breng je je gewicht op je linkerbeen. Stap nu met je rechter skeeler over je linker skeeler. Ze vervolgens je linker skeeler weer naast je rechter skeeler. Dit is pootje over.