Aluminium oplossingen bieden een uitstekende thermische isolatie. Een aluminium raam isoleert goed tegen zowel de kou als de warmte. In combinatie met akoestisch glas staat aluminium garant voor optimale geluidswerende oplossingen.
De belangrijkste reden voor toepassing van aluminium is vaak de gunstige combinatie van een relatief laag gewicht met een hoge sterkte. Maar bij de keuze van een aluminiumlegering voor een specifieke toepassing spelen ook de eerder genoemde vervormbaarheid, lasbaarheid en corrosieweerstand een rol.
Licht, sterk én goed bewerkbaar. Aluminium is een licht metaal met een dichtheid van 2,7 kg per dm3. In verhouding is aluminium daarmee ongeveer drie keer lichter dan staal. Toch is aluminium voor zijn lage dichtheid en lichte gewicht een sterk, taai en elastisch materiaal.
Gemiddeld genomen vermindert gerecycled aluminium de uitstoot van broeikasgassen met 85-95% in vergelijking met primair aluminium [1, 6]. Het maken van staal vereist veel energie omdat het materiaal tot meer dan 1000 °C opgestookt moet worden om te smelten. Dit geldt zowel voor nieuwe productie als oud staal.
Aluminium is in vergelijking met staal duur materiaal. Dit komt omdat de productie van aluminium uit bauxiet veel energie kost. Door meer gebruik te maken van aluminiumschroot worden de productiekosten aanzienlijk verlaagd. Het lassen van aluminium vraagt meer vaardigheden van de lasser dan het lassen van staal.
Aluminium is een sterk, licht en extreem duurzaam materiaal. En ook nog eens 100% recyclebaar. In tegenstelling tot veel andere materialen verliest aluminium zijn eigenschappen niet tijdens het recyclingproces. Dat betekent dat het eindeloos gerecycled kan worden zonder kwaliteitsverlies.
Aluminium staat bekend als een niet-roestend metaal. Maar wat velen niet weten is dat aluminium wél corrosie kent. De corrosie op aluminium is echter juist gunstig voor de levensduur van het materiaal. Het aluminium oppervlak reageert op de invloeden van buitenaf, zoals vocht en zuurstof.
Aluminium is lichtgewicht, maar ijzersterk
Een van de meest onderscheidende kenmerken van aluminium is dat het lichtgewicht combineert met een verrassende sterkte. Met slechts een derde van de dichtheid van staal, levert aluminium aanzienlijke gewichtsbesparingen zonder in te boeten aan sterkte.
Momenteel worden aluminium en aluminium legeringen gebruikt in een groot aantal producten: blikjes, folies, keukengereedschap, vliegtuigen, raketten en andere apparaten die van een sterk en licht materiaal moeten worden gemaakt. Aluminium wordt vaak gebruikt voor elektriciteitskabel omdat het zo licht is.
Aluminium ten opzichte van staal is zo'n 3x duurder per kg. Echter een goede aluminium constructie is gemiddeld 40% lichter. In aanschaf is de aluminium materiaalprijs dus nog steeds duurder maar geen 3x meer. Als we aluminium vergelijken met RVS is RVS zo'n 2x duurder, per kg.
Aluminium zelf is schaars, maar als er veel vraag is, maakt dat de aluminium producerende bedrijven interessant. Zeker als het duidelijk is dat de vraag nog heel lang hoger blijft dan het aanbod, dan worden aandelen gewilder én duurder.
Aluminium en zijn legeringen zijn prima te lassen.
In eindgebruik is aluminium vooral duurzaam. Zo gaat aluminium tientallen jaren mee en ligt de ondergrens van de levensduur van aluminium in de bouwsector bij 60 jaar. De benodigde energie in combinatie met de lange levensduur maakt aluminium juist duurzaam.
PVC heeft een uitstekende isolatiewaarde en verliest minder snel warmte dan aluminium. PVC heeft doorgaans ook een betere U‑waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) dan aluminium ramen.
Aluminium bevat geen ijzer of staal, dus het roest niet, maar toch komt aluminium corrosie voor wanneer dit materiaal wordt blootgesteld aan vocht, chemicaliën en zuurstof.
De meest gangbare hoge sterkte aluminium legering is de 7075 legering, vaak in T6. Deze legering bevat zink als hoofdlegeringselement maar ook koper is hierin aanwezig. Dat maakt de legering wel sterk maar ten aanzien van corrosiebestendigheid boet je in.
Sterkte-gewichtsverhouding. Aluminium is gewoonlijk niet zo sterk als staal, maar ook bijna een derde van het gewicht. Dit is de belangrijkste reden waarom de vliegtuigen zijn gemaakt van aluminium.
Aluminium is, zoals gezegd corrosiebestendig, maar niet bestand tegen spanningscorrosie, die voor scheuren kan zorgen. Dit ontstaat door vocht en te hoge temperaturen.
Aluminium beschikt doorgaans over een uitstekende corrosievastheid in zowel natuurlijke milieus, zoet water, zeewater, tal van bodemsoorten en chemicaliën en de meeste voedingswaren. Deze corrosievastheid is te danken aan de aanwezigheid van een passieve oxidefilm op het metaaloppervlak.
Aluminiumoxide is dicht en hecht sterk aan de onderlaag, in tegenstelling tot de oxide laag op vele andere metalen. De oxide laag is stabiel in het PH-gebied van 4 tot 9. Indien aluminium wordt blootgesteld aan een zeer zuur of zeer alkalisch milieu buiten het PH-gebied van 4 tot 9, dan zal er metaalcorrosie optreden.
De totale blootstelling aan aluminium uit voedsel, consumentenproducten en bodem ligt ruim beneden de gezondheidskundige grenswaarde. Dat is de hoeveelheid die je dagelijks kan binnenkrijgen zonder nadelige gevolgen.
Het zal de meeste mensen verbazen, maar aluminiumfolie is een stuk vervuilender dan plastic huishoudfolie. Met de kanttekening dat plastic huishoudfolie dan uiteraard niet in de natuur terecht moet komen. Aluminiumfolie heeft namelijk als nadeel dat er enorm veel energie mee gemoeid gaat.
Wereldwijd is de koolstofvoetafdruk van aluminium meer dan 10 kg CO2 / kg aluminium (zelfs tot 20 kg CO2 / kg aluminium). Het aluminium dat in Europa wordt gebruikt, heeft momenteel gemiddeld een uitstoot van 8,6 kg CO2 / kg aluminium. Het grootste deel van deze CO2 is te wijten aan de elektriciteitsbron.