Territorium en verblijfplaats Egels zijn altijd alleen op stap en vormen geen vaste paartjes. Ze hebben min of meer een vast 'leefgebied' (mannetjes 20-40 ha, vrouwtjes 10-20 ha), maar ze hebben geen 'territorium' dat ze verdedigen tegen soortgenoten. Egels leggen per nacht een paar kilometer af.
Het hok van de egel moet minimaal 100 cm bij 50 cm zijn. Er moet voldoende ventilatie zijn en er moeten gladde wanden zijn zodat de egel niet kan klimmen. Het hok van de egel mag daarnaast nooit op de tocht staan. In het hok moet een warmtelamp staan om de temperatuur te reguleren en er moet voldoende licht zijn.
Egels leggen soms per nacht wel een paar kilometer af. Grote kans dus dat niet steeds dezelfde egel op bezoek komt. Mannetjes lopen grotere afstanden dan de vrouwtjes.
Als er een egel in je tuin zit, hoef je in principe niets te doen. Egels scharrelen graag door tuinen op zoek naar eten. Ze eten hun buikjes rond, want vanaf eind oktober tot april houdt de egel zijn winterslaap.
Egels slapen overdag graag in compost-, takken-, stengel- of bladerhopen, in hoog gras en andere kruiden, onder (braam)struweel, hagen en dicht struikgewas, in hout- of hooimijten, tussen boomstronken, in houtstapels of stapels (bak)stenen of dakpannen waarin voldoende grote holtes zijn, en zelfs in holen of onder ...
Zeven- tot achtduizend stekels beschermen de egel tegen hun vijanden: dassen, vossen, honden en roofvogels. Toch zitten stekels soms ook in de weg. Bij de paring leggen vrouwtjes de stekels plat.
Het zien van een egel in de tuin
Met andere woorden, het betekent dat je hun bedoelingen verkeerd leest door alles te persoonlijk op te vatten. Ook kan het visioen een boodschap zijn dat je de neiging hebt om andere mensen te kwetsen door je defensief te gedragen. Je hebt geen reden om je schuldig te voelen.
Kattenbrokjes. Qua structuur en samenstelling zijn kattenbrokjes meestal prima geschikt voor egels. Dit geldt zowel voor het droge als het natte kattenvoer. Wanneer je niets anders bij de hand hebt om de egels te voederen, zijn kattenbrokjes dus zeker een goed alternatief.
Mocht er voedsel dichterbij voor handen zijn b.v. door mensen die egels bijvoeren dan blijven ze gewoon in de buurt en volgen elke avond hun vaste route. Ze vermijden vochtige gebieden en naaldbossen zonder onder begroeiing, egels hebben een hekel aan nattigheid en prefereren droge schuilplaatsen.
Als de jongen al groter zijn, verplaatst de moeder het nest doorgaans door de jongen bij hun nekvel te grijpen en één voor één naar een veiliger plek te brengen. Egels kunnen maximaal tien jaar oud worden, maar meestal worden ze niet ouder dan een jaar of vijf.
"Takken, bladeren, een houtwalletje, dat soort plekken zijn het beste voor egels. Een mooie strakke tuin is geen geschikte plek." De egels zijn gek op kattenvoer."Dat is hun lievelingsvoer, daarmee lok je ze naar je tuin", zegt De Jong.
Wat eet de egel? Egels voeden zich vooral met kevers, regenwormen, spinnen, slakken, duizendpoten en rupsen.
Vijanden. De egel kan zichzelf goed beschermen met zijn stekels. Vossen en dassen vinden het lastig om een opgerolde egel te pakken, maar soms lukt het wel. Grote roofvogels, zoals sperwers en uilen, hebben er minder moeite mee.
Waar plaats ik het egelhuis? Zoek een rustige plek met wat bodembegroeiing. Zorg ervoor dat honden en spelende kinderen uit de buurt van het egelhuis blijven.
Er zijn verschillende materialen waarmee je je egelhuisje kunt vullen, waaronder droge bladeren en krantensnippers. Zorg er in ieder geval voor dat het nestmateriaal droog is. Zo voorkom je schimmel. Egels gaan ook vaak zelf op zoek naar nestmateriaal.
Egels kunnen heel snel wennen aan mensen. Neemt u ze op ter verzorging, dan worden ze vaak na enige tijd heel tam. Verbazingwekkend genoeg kunnen deze dieren verschillende personen aan hun stem en geur onderscheiden.
Om egels te helpen kun je kleine takjes, stukjes mos en andere natuurlijke materialen verzamelen en in een beschut hoekje in de tuin leggen. Daarnaast is het aan te raden om een egelhuisje te kopen of te maken en deze in een beschutte hoek, uit de wind te plaatsen. Zorg dat er geen water in het egelhuisje kan lopen.
Rond middernacht en tegen de ochtend gaat hij telkens nog eens voor enkele uren op pad. Per nacht kan hij zo gemakkelijke enkele kilometers afleggen. De egel is wakker in de lente, zomer en herfst. In de herfst slaat hij een vetvoorraad op, waardoor hij tijdens zijn winterslaap kan overleven.
Als het takje verplaatst is, weet je dat er mogelijk een egel langs is gelopen en van het huis gebruik maakt. Zet een strootje voor de ingang.Is het strootje weg, dan zit er een egel in het huisje. Zet een speciale wildcamera neer waarmee je de egels kunt spotten.
Egels kunnen hun speciaal egelvoer eten, gevolgd door kwalitatief hondenvoer en daarna kattenvoer. Geserveerd in een ondiepe schaal met veel vers drinkwater. Voorgekookte, vlezig honden- en kattenvoer zijn ook goede alternatieven.
Ze smullen hiervan omdat het lekker zoet is, maar ze kunnen het niet goed verteren en de suikers zijn slecht voor hun tanden. Ook allerlei resten van menselijke etenswaren vinden ze lekker, ondanks dat het ongezond voor hen is. De egel doet zich ook vaak tegoed aan katten-, hondenbrokken.
– Egels eten in principe geen groente of fruit. – Geef geen meelwormen. Bij het aanbieden van veel meelwormen gaat de gezondheid van een egel juist achteruit in plaats van dat je de egel daarmee helpt. – Biedt geen pinda's of pindasoep aan of brood met pindakaas omdat dat allemaal de gezondheid van de egels schaadt.
Egels bekleden hun nest met bladeren, planten, mossen en grassen. Ze slepen dit in hun bek naar hun schuilplaats. Dit kan een zelfgemaakt hol zijn, maar ook een holle boomstam, een konijnenhol of onder oude stallen of heggen. Als de schuilplaats hem bevalt, kan hij het jaren aanhouden om er overdag te slapen.
De egel komt meestal s”avonds of s”nachts tevoorschijn. Als men een egel overdag ziet lopen geeft de egel eigenlijk aan dat er iets niet goed is. Deze egels kunnen opgenomen worden om te kijken waarom ze zich overdag laten zien. Meestal is er meer aan de hand dan men zo kan zien.
Geef de egel geen eten, maar een bakje water mag wel. Let op: druppel geen water in de bek van een egel. Dit kan een longontsteking veroorzaken. Breng de egel zo snel mogelijk naar de opvang of laat dit doen door de dierenambulance.