Net als alcohol kan cafeïne het slapen bemoeilijken, en dan met name het inslapen. Cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam het hormoon adrenaline aanmaakt. Dit hormoon staat erom bekend dat het energie aan je lichaam geeft.
Geen koffie drinken voor het slapen
Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen, zonder nadelige gevolgen. Het is overigens slim om de inname van cafeïne in de late middag en avond te beperken. Oftewel, je kan beter geen koffie drinken vlak voor het slapen.
Onderzoeken tonen aan dat koffie het inslapen kan vertragen. Gevoelige mensen slapen bovendien onrustiger na het drinken van (meerdere koppen) koffie. Vaak hebben personen die gevoelig zijn voor koffie ook problemen met inslapen bij geluiden en door stress.
Uit onderzoek is gebleken dat het piekniveau van cafeïne zich binnen 30 tot 60 minuten ná consumptie bevindt. Na het drinken van een kopje koffie profiteer je dus een halfuur tot een uur later maximaal van de gevolgen. Voordat de cafeïne volledig uit het lichaam verdwenen is, ben je al snel 6 uur verder.
Doe liever even iets dat u ontspant. Lees een goed boek of vul een kruiswoordraadsel in. En ga terug naar bed wanneer u weer slaperig bent. Grijp niet naar uw gsm of tablet, die houden u net langer wakker.
Wanneer cafeïne in de hersenen aankomt, past het in de receptoren die normaal worden bezet door het op vergelijkbare wijze gevormde adenosinemolecuul. De opname van adenosine door deze receptoren zorgt ervoor dat je je moe gaat voelen.
De beste tijdstippen om koffie te drinken
Voor veel mensen is dat tussen 10.00 uur 's ochtends en 12.00 uur 's middags en tussen 14.00 uur en 17.00 uur 's middags. Op deze momenten profiteert je lichaam het meest van de positieve effecten van koffie, zoals een hoge alertheid en energie.
Alle volkswijsheid ten spijt, koffie heeft geen invloed op de dronken of nuchtere toestand. Het alcoholpercentage in het lichaam blijft na het koffiedrinken hetzelfde. Men blijft dus even dronken of nuchter als daarvoor.
Drink bij voorkeur alleen koffie in de ochtend. Wil je toch graag nog een kopje in de middag, drink deze dan in ieder geval voor 15:00 uur. Als je voor 22:00 uur naar bed gaat kun je zelfs beter 14:00 aanhouden. Zo hou je minimaal 8 uur tussen je laatste kopje koffie en je slaaptijd.
Een uur na het drinken van het blikje cola zal ook je stofwisseling versnellen en bereikt de boost zijn toppunt. Ook de vochtafdrijvende werking van cafeïne doet zijn werk en zorgt ervoor dat je moet plassen. Na anderhalf uur verlang je naar je volgende shot cola omdat de suikerkick uit je lichaam is verdwenen.
Doordat zogenaamde adenosine receptoren in je hersenen geblokkeerd zijn, voel je je wakker. Na 45 minuten: Tijd voor een dopamineboost: het pleziercentrum in ons brein wordt geactiveerd en we zijn blij. 60 minuten en meer: Je kan een suikercrash ervaren. Je voelt je loom en wordt misschien zelfs prikkelbaar.
Waar zit cafeïne in? Cafeïne zit in koffie, thee, cola, chocolade en chocolademelk, energiedrankjes, energieshots en drankjes met guarana. Soms zit er ook cafeïne in andere producten, zoals kauwgom, snoep en water.
Kan je 's avonds wel de slaap vatten, maar voel je je 's morgens opvallend alert? Dan ben ook jij niet immuun voor de effecten van cafeïne, die genetische immuniteit is slechts enkelen gegeven.
Slaap-waakritme
Gedurende de dag maakt je lichaam verschillende hoeveelheden cortisol aan. Zo maak je 's ochtends meer aan om wakker te kunnen worden en 's avonds minder om goed in slaap te kunnen vallen. Wanneer jij 's ochtends een kop koffie drinkt, wordt de aanmaak van cortisol afgeremd.
Kan koffie echt zorgen dat je 's nachts wakker wordt of voorkomen dat je in slaap valt? Het duurt zo'n vier tot vijf uur voordat je lichaam de helft van de cafeïne in een kop koffie heeft afgebroken. Dus als je 's middags een kop koffie drinkt, houdt dit je waarschijnlijk tot in de avond wakker.
Wanneer je koffie drinkt, ervaar je het opwekkende effect van de cafeïne die er in zit. Cafeïne beïnvloedt namelijk een mechanisme in je hersenen dat invloed heeft op je energie. Je hersenen krijgen normaliter een signaal van het molecuul adenosine, wat je moe laat voelen door de hersenactiviteit te verlagen.
Zo lang duurt het voor cafeïne uit je lichaam is
Om wakker te worden is cafeïne dus een handig middel, maar voor het slapen gaan kun je een kopje koffie beter laten staan. Gemiddeld duurt het zo'n vier à zes uur voordat de cafeïne uit je lichaam verdwenen is.
Koffie levert ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekten op, als je op lange termijn meer dan 5 koppen per dag drinkt. Maar ook als je angstproblemen hebt kan koffie dit erger maken. Mensen krijgen dan meer angstgevoelens en een hogere kans op paniekaanvallen.
Niet schadelijk voor het maagslijmvlies
Maag-darm-leverarts Paul Boekema heeft onderzocht wat de effecten van koffie op het maag- en darmstelsel zijn. Daarbij zijn vrijwel geen negatieve effecten ontdekt. Ook heeft hij geconstateerd dat koffie op de lege maag niet schadelijk is voor het maagslijmvlies.
Gezonde volwassenen kunnen ongeveer gemiddeld 400 mg cafeïne per dag innemen zonder dat negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op maximaal ongeveer 6 kopjes (125 milliliter) koffie per dag, als je daarnaast geen andere voedingsmiddelen met cafeïne neemt.
Koffie als pepmiddel
De stoffen cafeïne en chlorogeenzuur die in koffie zitten zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt na het eten en helpen ze de vetvertering een handje. Ook zorgt het drinken van koffie ervoor dat het voedsel zich sneller door het spijsverteringskanaal beweegt.
Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Te veel cafeïne kan het ook moeilijk maken om in slaap te vallen.
Moeheid komt meestal door slaapproblemen. Maar ook psychische of lichamelijke oorzaken zijn mogelijk. Psychische oorzaken hebben te maken met hoe u zich voelt en waar u aan denkt. Lichamelijke oorzaken hebben te maken met wat u aan uw lijf voelt (jeuk, pijn) en met allerlei ziekten.
Cafeïne heeft bij volwassenen bij hoeveelheden vergelijkbaar met 1 à 2 kopjes koffie een stimulerend effect op concentratie en prestatie: het geeft een gevoel van verhoogde energie en verdrijft een gevoel van vermoeidheid. Ook verbetert cafeïne een klein beetje het geheugen, alertheid en motivatie.
Je lichaam went echter snel aan cafeïne en je raakt er makkelijk aan verslaafd. Wanneer je stopt met koffie drinken, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen van de cafeïne, zoals spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid.