Verlies van 20-40 decibel: licht gehoorverlies. Verlies van 40-60 decibel: matig gehoorverlies. Verlies van 60-90 decibel: ernstig gehoorverlies. Verlies van > 90 decibel: zeer ernstig gehoorverlies/doofheid.
De mate van slechthorendheid delen we als volgt in:
Lichte slechthorendheid: verlies van minder dan 30-35 dB. Matige slechthorendheid: verlies van 35 dB tot 60 dB. Ernstige slechthorendheid: verlies van 60 dB tot 90 dB. Doofheid: verlies van meer dan 90 dB.
In Nederland worden de volgende gradaties van gehoorverlies gehanteerd: 0 – 30 dB verlies: normaal horend tot licht slechthorend. Je kunt een zacht gesprek niet altijd volgen. 30 – 60 dB verlies: licht tot matig slechthorend.
Van 35 dB tot 60 dB wordt gesproken van matige slechthorendheid, van 60 dB tot 90 dB over ernstige slechthorendheid. Bij een gehoorverlies van meer dan 90 dB wordt meestal gesproken over doofheid.
Evelien: Kinderen met een matig gehoorverlies hebben een gehoorverlies, zo tussen de 40 en de 60 decibel. Dat betekent eigenlijk dat ze best wel veel geluiden kunnen horen, maar niet alles kunnen verstaan.
Categorieën van gehoorverlies:
0-20 decibel: normaal gehoor. Verlies van 20-40 decibel: licht gehoorverlies. Verlies van 40-60 decibel: matig gehoorverlies. Verlies van 60-90 decibel: ernstig gehoorverlies.
Minder dan 20 dB: normaal gehoor. Tussen 20 en 30 dB: licht gehoorverlies. Tussen 30 en 60 dB: matig gehoorverlies. Tussen 60 en 90 dB: ernstig gehoorverlies.
Matig gehoorverlies (41-60 dB HL): Moeite met het horen en/of verstaan van spraak op een normaal niveau van luidheid, zelfs in een rustige omgeving. Ook een telefoongesprek kan slecht of helemaal niet te horen zijn.
Doofheid kan niet genezen worden. Als er sprake is van slechthorendheid, kan er vaak wel gezorgd worden dat het gehoor beter wordt. Bij jonge kinderen kan wel gebruik gemaakt worden van een oorimplantaat om horen mogelijk te maken of gemakkelijker te maken.
Een hoortoestel is meestal nuttig als u een gehoorverlies heeft van 35 decibel of meer. Het aantal decibel geeft aan hoe hard een geluid is. Of een hoortoestel bij u werkt, hangt af van waardoor u slecht hoort. Gehoorverlies door ouder worden komt het meest voor.
Gevolgen van gehoorschade, zoals tinnitus, is niet te genezen. Daarom is het heel belangrijk om gehoorschade zoveel mogelijk te voorkomen. Simpelweg gezegd kunt u dit doen door uw oren te beschermen. Hou rekening met de geluiden waar u uw oren aan blootstelt, investeer in gehoorbescherming en gun uw oren rust.
Bij plotselinge doofheid verslechtert het gehoor in korte tijd. Het gehoorverlies ontstaat meestal binnen enkele seconden tot minuten. Soms wordt het gehoorverlies bij het opstaan bemerkt en is het blijkbaar tijdens de slaap ontstaan. Het geluid klinkt ineens doffer, blikkeriger, vervormd of voorzien van een echo.
Om het soort gehoorverlies vast te stellen, wordt het gehoor gemeten met behulp van een koptelefoon en/of een klein trilblokje achter het oor, dat geluidstrillingen direct naar het slakkenhuis in het binnenoor stuurt. Die noemen we ook wel de "tonale audiometrie".
Een geluid van 20 dB SPL wordt als ”erg zacht” ervaren, een geluid van zo'n 35 dB SPL als ”zacht”, een geluid van 65 dB als ”normaal” (spraaksterkte) en een geluid van 85 dB als ”hard” en een geluid van 110 a 120 dB SPL zal als ”erg hard” worden ervaren.
Als het gehoorverlies aan één oor optreedt, kunt u niet meer aangeven van welke kant het geluid komt. Met behulp van het MRI-onderzoek kunnen pezen, spieren, hersenweefsel, kraakbeen, tussenwervelschijven, organen of bloedvaten zichtbaar worden gemaakt.
Tegen doofheid in het slakkenhuis zijn helaas geen medicijnen. Wel kan het geluid worden versterkt met behulp van een hoortoestel. Als het gehoor heel erg slecht wordt, kan een cochleair implantaat een oplossing zijn. Als de doofheid ontstaat in het middenoor of gehoorgang, is vaak wel een behandeling mogelijk.
De aandoening die ik heb is perceptief komvormig gehoorverlies. Het betekent dat mijn trilhaartjes in mijn bin- nenoor beschadigd zijn en mijn gehoor daardoor geleidelijk achteruit gaat en ik bepaalde toonhoogten minder goed kan horen.
Test je gehoor in 5 minuten! De test bepaalt hoe goed je spraak kunt horen in ruis. De woorden in de test worden altijd in een bepaalde verhouding met de ruis aangeboden, het volume heeft daarom geen invloed op de uitslag.
Ook hebben we een paar geluiden achter elkaar gezet, zodat je kan horen tot hoeveel kilohertz jij nog kunt horen. 8 KHZ: deze zou iedereen moeten kunnen horen. 12 KHZ: als je jonger bent dan 50, dan hoor je deze. 15 KHZ: gemiddeld hoort iedereen onder de 30 deze toon.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
Tinnitus is een vorm van gehoorschade. Mensen met deze aandoening horen geluiden zonder dat ze er zijn. Deze geluiden lopen sterk uiteen, maar de bekende 'piep in het oor' is een bekende. Er zijn ook mensen die een fluit, zoemend geluid of een suis horen.