Alternatieve geneeswijze en complementaire geneeswijze zijn verzamelnamen voor behandelmethoden en diagnostische concepten die niet tot de reguliere geneeskunde behoren, en waarvan de werking niet wetenschappelijk is bewezen.
Alternatieve zorg of complementaire zorg zijn behandelingen waarvoor - nog - geen wetenschappelijk bewijs is geleverd. Voorbeelden zijn acupunctuur, natuurgeneeskunde en homeopathie. Artsen en andere zorgverleners kunnen alternatieve zorg bieden. Meestal naast reguliere zorg, maar soms ook in plaats van reguliere zorg.
Alternatieve geneeswijzen is een verzamelnaam voor alle therapieën, middelen en handelingen waarvoor geen wetenschappelijk bewijs van medische effectiviteit is geleverd.
Alternatieve beweegzorg kan u helpen om uw lichaam weer in balans te brengen. Bijvoorbeeld door een chiropractor. Andere voorbeelden zijn: osteopathie, haptonomie, haptotherapie, manuele therapie E.S, (ortho)manuele geneeskunde, craniosacraaltherapie en adem- en ontspanningstherapie Van Dixhoorn.
Osteopathie voor kinderen en volwassenen wordt door bijna alle zorgverzekeraars vergoed onder de noemer complementaire/alternatieve geneeswijzen of beweegzorg vanuit de zorgverzekering met een aanvullende dekking. Hiervoor is het verplichte eigen risico niet van toepassing.
Fysiotherapeuten gespecialiseerd in alternatieve geneeskunde helpen je door middel van een holistische benadering de klachten bij de bron hiervan aan te pakken. Dat betekent dat je op basis van alternatieve fysiotherapie kunt zoeken naar eventuele verstoringen van de energiebalans of bepaalde blokkades in het lichaam.
Acupunctuur wordt ruim gedekt vanuit de zorgverzekering met aanvullende dekking onder het kopje alternatieve/complementaire geneeswijzen.
Naast de zorg van uw huisarts of fysiotherapeut kunt u ook kiezen voor alternatieve (andere) zorg. Bijvoorbeeld homeopathie of acupunctuur. Als u een aanvullende verzekering bij ons heeft, ontvangt u één budget voor alternatieve behandelingen of medicijnen.
Alternatieve geneeswijzen zijn behandelwijzen en therapieën die afwijken van de gangbare geneeskundige zorg. Ze worden ook wel niet-reguliere, aanvullende of complementaire zorg genoemd. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat alternatieve behandelwijzen ziektes genezen.
Alternatieven geneeswijzen verschillen dus eigenlijk van de reguliere door te erkennen dat ieder mens uniek is. Het is natuurlijk meer regel dan uitzondering dat iemand met specifieke klachten ook door een specifieke (zeer individuele) oorzaak ziek is geworden.
Iets is alternatief of een alternatief als het afwijkt van wat gebruikelijk (conventioneel) is, maar daar niet voor onderdoet, of waarvan zelfs wordt verondersteld dat het beter is. Alternatief kan ook een vervangend middel of product betekenen ("het goedkopere alternatief", "het biologische alternatief").
Reiki is een therapie waarbij de overdracht van energie centraal staat. Het valt onder de alternatieve geneeswijzen en met een aanvullende verzekering kun je hier een vergoeding voor krijgen.
Hypnotherapie wordt door meerdere zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering onder de noemer alternatieve geneeswijzen of alternatieve zorg. Voor deze zorg is geen wettelijk verplicht eigen risico of wettelijke eigen bijdrage van toepassing.
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft acupunctuur erkend als officiële geneeswijze. Houdt echter in je achterhoofd dat acupunctuur niet bij iedereen aanslaat. Wanneer jouw symptomen niet binnen een paar weken verminderen, is acupunctuur wellicht niet de juiste behandeling voor jou.
Gemiddeld liggen de kosten voor een consult rond de 90 euro voor 50 tot 60 minuten. Vaak is er ook een optie om een korter consult te krijgen, bijvoorbeeld van 30 minuten. Het tarief voor zo'n kort consult ligt meestal tussen de 40 en 60 euro.
Alternatieve bewegingstherapie zoals osteopathie, chiropractie en haptonomie, zijn gericht op het vinden en behandelen van klachten waardoor je minder goed kunt bewegen. Deze beweegzorg wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering.
Alternatieve geneeswijzen hebben als doel de oorzaak van de klacht te behandelen in plaats van het bestrijden van symptomen en gaan ervan uit dat ieder mens uniek is. Alternatieve geneeswijzen gaan ervan uit dat een klacht veroorzaakt wordt door en energie blokkade of stagnatie (verminderde doorstroming).
De kosten worden onder andere bepaald door de tijd die de osteopaat met u bezig is. Een eerste consult duurt meestal ongeveer 45-60 minuten en kost € 100,=; een vervolgconsult duurt vaak wat korter (ongeveer 30-45 minuten) en kost € 85,=.
De behandeling
De fysiotherapeut maakt gebruik van handtechnieken, maar eventueel ook van apparaten en rektechnieken. Hiermee worden oefeningen gedaan om de bewegelijkheid te verbeteren. Osteopaten werken tijdens een behandeling alleen met de handen. Het doel is om het herstellend vermogen van je lichaam te stimuleren.
Een osteopaat is vaak van origine een manueel therapeut of fysiotherapeut. Osteopaten hebben vaak na een medische of paramedische opleiding nog een vijf- of zesjarige opleiding gedaan tot osteopaat. In Nederland bestaan momenteel twee erkende opleidingen tot osteopaat, één in Amsterdam en één in Zeist.
Veel mensen menen baat te hebben bij alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur, chiropractie, haptotherapie, osteopathie, of andere therapieën. Deze therapieën zitten niet in het basispakket van de zorgverzekering. Meestal omdat het effect van de therapie niet is bewezen.
Als in de poliswaarden met je zorgverzekeraar staat dat je gebruik moet maken van gecontracteerde zorg, betekent dit dat je voor je zorg naar een aangewezen zorgverlener of zorgverzekeraar moet gaan. Je hoeft bij een afspraak niet te betalen, de zorgverlener stuurt een factuur naar de zorgverzekeraar.