Oorzaken van pestenConcurrentiedrang, jaloezie, verveling, of om frustraties af te reageren. De dader is vroeger zelf gepest of bang gepest te worden. De dader probeert de aandacht van mogelijke pesters af te leiden door iemand anders te pesten.
Jongeren zijn vaker slachtoffer dan ouderen. Zo gaf 4 procent van de 15- tot 18-jarigen in 2021 (ongeveer 28 duizend personen) aan dat zij in de afgelopen twaalf maanden zijn gepest, tegen 1 procent van de 65-plussers. Homo- en biseksuelen zijn vaker slachtoffer van pesten dan heteroseksuelen.
Pesten valt onder twee van deze vier redenen, namelijk nummer 1 en 2: aandacht krijgen en vermijden of ontsnappen. Door te pesten, kan de pester voorkomen dat jij positieve aandacht krijgt, of in positie komt. Iemand die pestgedrag laat zien, vermijdt gezichtsverlies van zichzelf of verlies van aanzien.
Pesters proberen hun onzekerheid te verbergen door stoer te doen tegenover anderen en kiezen een gemakkelijk slachtoffer uit. Meestal is dit iemand die verlegen is, moeilijk contacten legt of andere hobby's heeft dan de meeste andere kinderen. Soms is een pestkop iemand die vroeger zelf gepest werd.
Pesten en PTSS
Zoals duidelijk is, zijn de effecten van het pesten enorm. Sommige mensen zijn zo heftig gepest dat het enorm diepe sporen kan nalaten. Uiteindelijk kan dit leiden tot een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS).
Door het pesten kan iemand angststoornissen of zelfs PTSS (posttraumatische-stressstoornis) oplopen. Hierdoor is iemand voor de rest van zijn leven beschadigd. Het is dan ook belangrijk om over pesten te praten en zo snel mogelijk hulp te zoeken.
Langdurig pesten kan leiden tot ernstige psychische problemen als angststoornissen en PTSS (posttraumatische-stressstoornis). Het kan iemand voor het leven beschadigen. Het is van belang erover te praten en zo snel mogelijk hulp te zoeken.
Ze zijn impulsief, explosief, agressief en bedreigingen van een fysieke aard worden geuit. Egocentrisch, hebben geen voeling met anderen hun emoties. Ze zijn zeer angstig om als een bedrieger te worden ontmaskerd. Zeer bombastisch om incompetentie te maskeren.
Fysiek pesten kwam het meeste voor in de leeftijdsgroep van 6 tot 9 jaar. Emotioneel pesten bereikt ook in de leeftijdsgroep van 6 tot 9 jaar het hoogste aantal, maar blijft even hoog in de leeftijd van 10 tot 13 jaar en neemt daarna af in de leeftijd van 14 tot 17 jaar.
Spreek de pester aan
Je uitspreken tegen de pester kan helpen wanneer de pester niet weet dat hij pest. Misschien denkt hij namelijk dat het grappig of normaal is en heeft hij niet door dat het jou raakt. Door aan te geven waar je last van hebt, maak je duidelijk waar de pester mee moet stoppen, en waarom.
Voor wie gepest wordt
Je merkt het aan je lichaam: slapeloosheid, hoofdpijn, buikpijn of ademhalingsproblemen. Er is ook de groeiende twijfel en wanhoop: je zelfvertrouwen slinkt, je vindt jezelf dom of niet mooi, je bent voortdurend bang en bent niet vaak meer spontaan.
De gepeste pester
Deze zogeheten bully-victims hebben vaak de meeste problemen op sociaal en emotioneel gebied. Ook hebben ze vaker een slechte sociale positie. Bully-victims pesten om anderen terug te pakken, omdat ze zich aangevallen voelen of moeite hebben emoties te reguleren.
Maak aan de toeschouwers en meelopers duidelijk dat het gepest moet stoppen. Steun omstaanders om iets te ondernemen. Zonder de steun van deze groep haalt de pester minder voldoening uit het pesten. Maak de groep meelopers en toeschouwers mee verantwoordelijk voor de oplossing van het pestprobleem.
Daarom kun je de pestkop het beste terug pakken door het anders aan te pakken. Wees het overal mee eens en zeg overal rustig en vrolijk ja op. Je kunt zelfs complimenten maken. Zegt de pestkop: 'Jij bent een sukkel' dan zeg jij: 'Klopt, helemaal waa.
De beroepsplekken waar pesten het meest voorkomt:
Goederenvervoer over de weg (minstens 10,2%);Beveiliging en opsporing (minstens 10,2%);Drukkerijen (minstens 9,6%);Restaurants (minsterns 9,1%).
Pesten met woorden: roddelen, uitlachen, schelden, dreigen, leugens vertellen, kwetsende woorden gebruiken, voortdurend kritiek leveren… Pesten door de andere lichamelijk pijn te doen: duwen, slaan, schoppen…
Pesten is een vorm van emotionele mishandeling.
Pesten kan iedereen op elke leeftijd overkomen. Het is een vorm van mentale en/of fysieke mishandeling waarbij geprobeerd wordt om iemand buiten de groep te zetten en te houden. Pesten kan angst, stress, eenzaamheid en een gebrek aan zelfvertrouwen veroorzaken. En het stopt vaak niet vanzelf.
Scholieren uit Portugal, IJsland, Zuid-Korea en Spanje worden net iets vaker gepest. Leeftijdgenootjes uit Rusland, de Dominicaanse Republiek, China en Tunesië hebben het veel zwaarder. Zij worden het meest gepest op school.
Hoe erger en langduriger het pesten, hoe groter de kans op negatieve gevolgen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat gepest worden gevoelens van eenzaamheid en depressie vergroot. Slachtoffers gaan zichzelf door het pesten minder leuk vinden, vertrouwen hun leeftijdsgenoten niet en zijn bang om naar school te gaan.
Tips voor naasten
Laat iemand met een posttraumatische stress-stoornis zijn of haar verhaal doen. Luister aandachtig en oordeel niet. Het kost tijd om te herstellen van een trauma. Zeg dus niet “het gaat vast snel over” en schep geen valse verwachtingen.
Als je iets engs of schokkends (een traumatische gebeurtenis) meemaakt en dat niet goed verwerkt, dan kun je PTSS (posttraumatische stressstoornis) ontwikkelen. Het voelt dan alsof de nare gebeurtenis je achtervolgt met nachtmerries en levensechte herinneringen (flashbacks).
Sociaal pesten doet pijn: je vriendschappen lijden eronder of je reputatie lijdt eronder (hoe je bekend staat bij anderen). Via internet (cyberpesten). Denk bijvoorbeeld aan: een klasgenoot zet een gênante foto van je op Facebook of iemand maakt je belachelijk in een Whatsappgroep.