VN-Klimaatakkoord van Parijs
De Europese Commissie toetst de klimaatplannen van de EU-lidstaten aan de gestelde doelen. Nederland werkt nu dus nationaal aan 49% minder uitstoot. Nederland wil, als andere landen meedoen, de Europese doelstelling verhogen. Niet 40% minder uitstoot van broeikasgassen in 2030, maar 55 %.
Andere beslissingen, genomen op COP26: De ontbossing tegen 2030 te stoppen en om te keren. De methaanuitstoot te verminderen. De verkoop van verbrandingsmotoren tegen 2035 in grote markten wereldwijd te beëindigen en in 2040 wereldwijd.
De opwarming van de aarde moet onder de 1,5 graden blijven om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Tijdens de COP26 in Glasgow is twee weken lang onderhandeld over de mondiale aanpak van klimaatverandering. Klimaatgezant Jaime de Bourbon de Parme blikt terug op de klimaatconferentie.
Tussen 17,1 en 21,5 miljoen inwoners in 2050
In de variant 'Groei' groeit de bevolking door tot 21,5 miljoen mensen in 2050, in de variant 'Krimp' is er een lichte afname naar 17,1 miljoen.
In het huidige klimaat leiden hittegolven tot meer sterfte dan koudegolven. Rond 2050 zullen in de winter minder mensen door koude sterven. In de zomer zal de sterfte door warmte toenemen. Die toename zal geringer zijn dan de afname in de winter.
VN-Klimaatakkoord van Parijs
De Europese Commissie toetst de klimaatplannen van de EU-lidstaten aan de gestelde doelen. Nederland werkt nu dus nationaal aan 49% minder uitstoot. Nederland wil, als andere landen meedoen, de Europese doelstelling verhogen. Niet 40% minder uitstoot van broeikasgassen in 2030, maar 55 %.
De helft minder CO2-uitstoot in 2030
Het belangrijkste doel van het Klimaatakkoord is de CO2-uitstoot in 2030 met 49% verminderen vergeleken met 1990. In 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen met 95% afgenomen zijn.
Het akkoord van Parijs (ook Parijs-akkoord of klimaatakkoord), een onderdeel van het Klimaatverdrag, is een internationaal verdrag om de opwarming van de Aarde te beteugelen. Het akkoord is op 12 december 2015 gepresenteerd op de klimaatconferentie van Parijs 2015. “Accord DeParis c'est fait!”
Akkoord van Parijs
In het akkoord wordt de bovengrens van 2 graden opwarming ten opzichte van het pre-industriële tijdperk voor het eerst in een juridisch instrument vastgelegd. Bovendien wordt het streven vastgelegd om de opwarming beperkt te houden tot 1,5 graad.
De conferentie volgde op de Klimaatconferentie van Katowice 2018. De top zou aanvankelijk van 2 tot 13 december 2019 gehouden worden in Santiago (Chili), maar werd uiteindelijk verplaatst naar Madrid.
In 2020 treedt dit Klimaatakkoord in werking, zodra meer dan 55 landen met meer dan 55% van de mondiale uitstoot het akkoord hebben geratificeerd. Aan het akkoord doen 195 landen mee, inclusief de VS en China. Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen ontwikkelingslanden en ontwikkelde landen.
De verandering naar een duurzame samenleving betalen we met elkaar: bedrijven en burgers. Om het betaalbaar en eerlijk te maken, wil het kabinet de kosten voor burgers zo laag mogelijk houden. Daarom gaan bedrijven meer betalen dan in het verleden.
VN-klimaattop in Parijs: de Conference of Parties (COP21). Nederland heeft daar ingestemd met een nieuw VN-klimaatakkoord. Doel van het akkoord: de opwarming van de aarde beperken tot ruim onder 2 graden Celsius. Met een duidelijk zicht op 1,5 graden Celsius.
Kooldioxide ook wel koolzuurgas (chemische formule CO2) is een zuur kleurloos gas. Kooldioxide moleculen bestaan uit een koolstof- atoom dubbel gebonden aan twee zuurstof- atomen. Het komt van nature voor in de atmosfeer van de aarde als een spoorgas .
Versterkte broeikaseffect
Als er meer CO2 en andere broeikasgassen in de atmosfeer komen, ontsnapt de warmtestraling minder makkelijk. De gemiddelde hoogte waarop er zo weinig broeikasgassen zijn dat de straling naar de ruimte ontsnapt neemt dus toe. Op die grotere hoogte is het echter kouder dan -18ºC.
Stijgt de temperatuur door de komst van extra kooldioxide en andere broeikasgassen in de atmosfeer, dan komt er in korte tijd extra waterdamp vrij. Door de extra broeikaswerking gaat de temperatuur vervolgens nóg wat meer omhoog. Hierdoor kan de atmosfeer meer warmte vasthouden.
Door menselijke invloeden komt er jaarlijks ongeveer 30 miljard ton kooldioxide (CO2) in de atmosfeer terecht. Dit maakt kooldioxide na waterdamp het belangrijkste broeikasgas. Oceanen en planten slaan ongeveer de helft van de aanwezige kooldioxide op. De rest blijft achter in de atmosfeer.
Toendra's komen voor in onder andere Rusland, IJsland, Canada, Alaska en Kerguelen. In het zuiden wordt de toendra begrensd door de taiga, althans op het noordelijk halfrond. De toendra komt deels overeen met de klimaatzone waarin het toendraklimaat heerst.
Een toendraklimaat heb je op toendra's en andere soortgelijke gebieden. Het is een koud klimaat met weinig neerslag (vooral sneeuw) en 's zomers is het er ook koud. De gemiddelde temperatuur van de koudste maand is onder de -3 °C. In de warmste maand zit de gemiddelde temperatuur tussen de -1°C en 10 °C.
Köppen noemt het toendraklimaat het ET-klimaat. Het toendraklimaat komt onder anderen voor in Alaska (VS), Canada, Groenland, Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Ook Antarctica heeft voor een deel toendraklimaat.
Een tropisch klimaat is een klimaat dat voorkomt in de tropen. Volgens de klimaatclassificatie van Köppen is het een niet-droog klimaat waarbij in de koudste maand van het jaar de gemiddelde temperatuur niet lager is dan 18°C. Köppen karakteriseert het zijnde een hoofdklimaat als het A-klimaat.
Van alle gemeenten in Nederland heeft Apeldoorn de meeste oppervlakte bos met 166 km2. De kleine gemeente Rozendaal heeft echter naar verhouding het meeste bos met 67 procent van het oppervlak land. Rozendaal is ook de gemeente met verreweg de grootste oppervlakte bos per inwoner ((12 417 m2).
Het kan betrekking hebben op zowel 'de essentie van iets' ("de ware natuur") als 'de onaangeraakte wereld' ("de onbedorven natuur"). Natuurlijk kan verwijzen naar iets dat vrij is van "menselijke ingrepen of beïnvloeding" in tegenstelling tot iets dat cultuurlijk of kunstmatig is.
De levende natuur omvat de levende organismen, zoals planten, dieren en de mens en hun invloed op de aarde. Hoewel de mens tot de natuur behoort, wordt de menselijke invloed, het kunstmatige, vaak tot de cultuur en niet tot de natuur gerekend. 'Natuurlijk' wordt ook wel tegenover 'bovennatuurlijk' geplaatst.
De belangrijkste diersoorten die tot vee gerekend worden zijn rund (zie ook rundveerassen), varken, schaap (zie ook schapenrassen) en geit. Daarnaast zijn er verschillende soorten pluimvee zoals kip, kalkoen, parelhoen, gans en eend. Soms rekent men de ezel tot vee, en ook wel het paard en verschillende pelsdieren.