U kunt mobiele data in- of uitschakelen om te voorkomen dat apps en voorzieningen via het mobiele netwerk verbinding maken met het internet. Als mobiele data is ingeschakeld, gebruiken apps en voorzieningen uw mobiele verbinding als wifi niet beschikbaar is.
Als je de telefoon voornamelijk gebruikt om te bellen, heb je weinig data (MB's of GB's) nodig. Hoe meer je gebruik maakt van internet (e-mailen, YouTube-filmpjes bekijken, websites bezoeken, enz.), hoe meer data je verbruikt. Voor een goede inschatting moet je hierin meenemen hoe vaak je mobiel internet.
Ben je thuis, dan maak je met je mobiele telefoon waarschijnlijk gebruik van het draadloze internet (ook wel 'WiFi' genoemd). Ben je echter buiten de deur en buiten het bereik van je draadloze verbinding thuis, dan gebruik je doorgaans de verbinding van de telefoonaanbieder. Dat noemen we mobiele data.
Als 'Mobiele data' is uitgeschakeld, maken alle gegevensvoorzieningen (email, surfen op het internet en pushmeldingen) alleen gebruik van wifi. Als 'Mobiele data' is ingeschakeld, kan de aanbieder hiervoor kosten in rekening brengen.
Een wifi verbinding is het lokale draadloze netwerk wat je thuis hebt. Ook zijn er op bijvoorbeeld stations vaak wifi netwerken beschikbaar. Wifi heeft een kort bereik (meestal een meter of 10) en is dus alleen lokaal bruikbaar. Mobiel internet is de verbinding die ik aanbied.
U kunt mobiele data in- of uitschakelen om te voorkomen dat apps en voorzieningen via het mobiele netwerk verbinding maken met het internet. Als mobiele data is ingeschakeld, gebruiken apps en voorzieningen uw mobiele verbinding als wifi niet beschikbaar is.
Via je mobiele internetverbinding (4G, 5G) werk je veiliger dan via een openbare WiFi-hotspot. Een hacker kan lastig meekijken op het netwerk van je mobiele provider, onder meer omdat de provider de verbinding vaak beveiligt.
Bij bellen en internetten in het buitenland gebruik je het mobiele netwerk van een andere provider.Dat heet roaming.Bij mobiel internet wordt dat ook wel dataroaming genoemd. Zodra er sprake is van roaming, gelden er andere regels dan in Nederland.
Hou je dataverbruik zelf in de gaten
Android heeft in de nieuwere versies een ingebouwde datateller-app. Deze vind je via Instellingen > Netwerk en internet > Datagebruik. Er zijn ook diverse datateller-apps te downloaden in de Play Store.
Gebruik minder mobiel dataverkeer
Bij 'Instellingen > Mobiel Netwerk' vind je 'Gebruik mobiel dataverkeer'. Daar kun je aan- en uitvinken welke apps er gebruik mogen maken van mobiele data. Apps die je alleen offline wil gebruiken, kun je uitzetten. Dat kan aardig wat MB's besparen per maand.
Laten we even rekenen: één minuut bellen via WhatsApp verbruikt ongeveer 250 KB. Bel je vier minuten, dan verbruik je 1 MB (1024 KB dus). Goed nieuws: dit is een stuk minder dan bellen via Skype.
WiFi is niet alleen nuttig om mee te internetten, maar kan ook worden gebruikt door andere apparaten. Denk aan een robotmaaier of slimme lampen. Zonder WiFi kunnen deze systemen niet werken, maar zonder internet kunnen deze systemen wél werken. Apparaten kunnen namelijk met elkaar communiceren via WiFi zonder internet.
Roaming kun je in Europa altijd aanzetten. En ondanks dat Groot-Brittannië sinds 2020 geen lid meer is van de Europese Unie, kun je ook hier nog gebruik maken van jouw Nederlandse internetbundel.
Zet uw gegevensverbinding uit.
Ga hiervoor naar de instellingen van uw telefoon. Zet dataroaming uit via de instellingen van uw telefoon. Hiermee voorkomt u dat uw telefoon internet gebruikt via een buitenlands mobiele netwerk. U kunt blijven bellen.
Door Facebook of Instagram scrollen alleen al kost je 100 MB per uur. Wie dagelijks een uurtje scrollt, zit meteen aan een verbruik van 3 GB per maand. Een uur lijkt misschien extreem lang, maar uit een onderzoek van Hootsuite en We Are Social (januari 2021) blijkt dat we gemiddeld 1u45min spenderen aan sociale media.
Grootste data slurpers
Met 1 uur Netflix kijken zonder wifi bent u bijvoorbeeld al snel 2000 mb data kwijt. En een uurtje muziek luisteren of video's kijken via Youtube kost zo'n 1650 mb. Luistert u veel muziek via Spotify, dan bent u veel voordeliger uit, maar u zult nog steeds 70 mb verbruiken.
Het grootste veiligheidsrisico van gratis wifi is dat de hacker tussen jouw apparaat en het verbindingspunt kan gaan zitten. In dat geval communiceer je niet rechtstreeks met de hotspot, maar verzend je je informatie naar de hacker, die deze weer doorstuurt.
Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens. Deze gegevens kan hij gebruiken voor identiteitsfraude, om in te inloggen op je e-mail of Facebook-account, voor het onderscheppen van DigiD-accounts.