Chronische vergiftiging is het gevolg van (jaren)lange opname van kleinere hoeveelheden van een vergif. Het slachtoffer krijgt vage klachten die langzaam steeds ernstiger worden. Het is vaak moeilijk hier een effectieve behandeling voor te geven daar het vergif vaak al in het hele lichaam is doorgedrongen.
In het algemeen ontwikkelen deze intoxicaties zich langzaam, en spreekt men van een chronische intoxicatie. Dit valt te definiëren als een herhaalde blootstelling gedurende langere tijd die de eliminatiecapaciteit overschrijdt.
Hoe herken ik Vergiftiging? Dat hangt sterk af van de soort stof en de hoeveelheid. Mogelijke verschijnselen zijn: misselijkheid, braken, huiduitslag, benauwdheid, hartritmestoornissen, verwardheid, bewusteloosheid en zelfs de dood.
Verreweg de meest voorkomende vergiftiging is vergiftiging door geneesmiddelen. Een overdosis van een geneesmiddel kan een ernstige vergiftiging veroorzaken. Je herkent dit met name door bewusteloosheid of plotseling ziek zijn.
Chronische vergiftiging is het gevolg van (jaren)lange opname van kleinere hoeveelheden van een vergif. Het slachtoffer krijgt vage klachten die langzaam steeds ernstiger worden. Het is vaak moeilijk hier een effectieve behandeling voor te geven daar het vergif vaak al in het hele lichaam is doorgedrongen.
Vergiftiging kan ontstaan door het binnendringen van een schadelijke stof. Giftige stoffen kunnen zowel in vaste, vloeibare als in gasvormige toestand het lichaam binnendringen. Dat kan via het maag- darmkanaal, de luchtwegen of de huid.
De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen. Houden de klachten langer dan drie dagen aan? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
Koolmonoxide wordt snel in het lichaam opgenomen. Het directe gevolg is onvoldoende zuurstoftransport naar vitale organen zoals de hersenen. De 1e lichamelijke symptomen van koolmonoxidevergiftiging lijken op griepverschijnselen: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid.
Ga niet zo maar een ruimte binnen, waarin u giftige stoffen in de lucht vermoedt. Bel of laat 1-1-2 bellen bij bewusteloosheid, benauwdheid en suf worden, grote (uitwendige) wonden of bij een bewuste inname van gevaarlijke stoffen. Bel in alle andere gevallen met de huisarts of huisartsenpost.
Een koolmonoxidevergiftiging is extra gevaarlijk, aangezien het gas kleurloos en/of reukloos is. Deze vergiftiging is eigenlijk alleen te herkennen door hoofdpijn, misselijkheid en braken, spierslapte (vooral in de benen) of bewusteloosheid van het slachtoffer.
Vergiften kunnen op verschillende manieren werkzaam zijn. Ze kunnen het zuurstoftransport blokkeren (blauwzuur, koolstofmonoxide), of bepaalde zenuwen verlammen door neurotransmitters na te bootsen of juist te blokkeren.
Het lichaam scheidt koolmonoxide grotendeels via de longen uit. Zodra de blootstelling aan koolmonoxide stopt, wordt koolmonoxide via de longen geëlimineerd. Bij inademing van gewone buitenlucht is de halfwaardetijd van COHb drie tot zes uur.
De symptomen van een chronische vergiftiging variëren van lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn en misselijkheid, tot psychische klachten als verwardheid en psychoses (Hendriks, 2017). De symptomen komen in beginsel veelal overeen met de symptomen die optreden bij een acute koolmonoxidevergiftiging.
Bij braken passeren ze opnieuw de slokdarm en kunnen daarbij beschadigingen of brandwonden geven. Het is belangrijk om je hond zoveel mogelijk te laten drinken (water of melk) om daarmee de stof juist te verdunnen.
Men zegt vaak dat een glas melk drinken een goede oplossing is, maar dat klopt niet. “Melk versnelt de opname van stoffen in het bloed en maakt alles erger. Dan gaat het heel snel van het bloed naar de organen, en krijg je orgaanfalen. Dus drink het zeker niet”, aldus Patrick.
Bel onmiddellijk naar het antigifcentrum (070 245 245). Zij kunnen je zeggen wat je wel of juist niet moet doen. Ze zullen ook oordelen of het nodig is om de spoeddiensten te bellen (112). Blijf bij het slachtoffer tot de hulpdiensten er zijn, maar geef geen water of melk.
Bel het Antigifcentrum (070 245 245 - gratis), indien niet bereikbaar: 02 264 96 30 (normaal tarief) of je huisarts. Bij levensbedreigende situaties, bel steeds het Europees noodnummer 112.
Symptomen vergiftiging
Verschijnselen kunnen vrij snel na opname optreden, maar soms ook pas na enkele dagen zichtbaar worden. Veel voorkomende verschijnselen zijn: Overgeven en diarree.
In sommige zeer zeldzame gevallen bevindt zich 'ontlasting' in het braaksel, dit heet fecaal braken.
Vergiftiging kan aanleiding geven tot onderdrukking van de hartwerking en de ademhaling. Andere symptomen van vergiftiging zijn verwardheid, wijde pupillen, koorts, bewusteloosheid met stuipen, abnormaal gedrag en abnormale bewegingen. De behandeling hangt af van de symptomen.
Onschuldige klachten zoals jeuk, een droge mond, wazig zien en pijn. Bij een ernstige situatie kunnen verschijnselen optreden als verwardheid, onrust, ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen en bewusteloosheid.
Het dodelijkste gif ter wereld komt van de bacterie Clostridium botulinum. Met slechts 200 gram zou je iedereen op aarde kunnen doden.