Moet je aardbeien wassen voordat je ze eet of kun je ze ongewassen eten? "Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf.
De hamvraag: zijn deze beestjes schadelijk of giftig? Neen. De beestjes gaan in je maag meteen dood. De soort komt officieel voor in ons land, maar gezien we in Europa hogere standaarden qua 'contaminatie' op nahouden in de VS, is de kans in Europa veel kleiner dat de beestjes hun weg vinden in rood zacht fruit.
2) Wassen zelfs als je de schil niet gaat eten
De schil hiervan heeft een zachte, poreuze structuur, wat een perfecte schuilplaats is voor microben. Je kunt deze volgens Sanja verwijderen door de schil onder de kraan schoon te schrobben met een plastic borstel.
Het is niet nodig om aardbeien te wassen. Wanneer je ze toch wilt wassen, was ze dan vlak voordat je ze opeet in een laagje water. Was ze niet onder de stromende kraan, daarvan gaan ze kneus. Verwijder de kroontjes pas na het wassen, anders zuigen de aardbeien zich vol met vocht en verminderd de smaak.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
De meest effectieve manier om pesticiden te verwijderen van fruit en groenten? Volgens een wetenschappelijke studie is de meest effectieve manier om de groenten en fruit te wassen om pesticiden te verwijderen is om ze 12-15 minuten te weken in een mix van water met baking soda (zuiveringszout).
Vorig jaar november was de aardbei volop in het nieuws. Aardbeien zouden 6 keer 'giftiger' zijn dan ander fruit door het zogeheten cocktaileffect. Op basis van een nieuwe risicoanalyse concludeert het RIVM dat het eten van aardbeien niet leidt tot een gezondheidsrisico.
In de videos wordt geadviseerd je aardbeien (en andere bosvruchten) niet alleen maar af te spoelen met water, maar ze te wassen in zout water, eventueel met een scheutje azijn.
Aardbeien zitten vol antioxidanten, zoals vitamine C en anthocyaan. Die laatste stof geeft de aardbei ook zijn mooie rode kleur. Antioxidanten zijn belangrijk voor het lichaam, omdat ze schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen kunnen voorkomen of vernietigen.
Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster in de koelkast. Het is belangrijk dat de aardbeien niet vochtig worden dus leg de aardbeien op het vochtrooster zodat ze niet in hun eigen vocht liggen. In de koelkast kun je de aardbeien ±3 dagen bewaren.
Voedselmythe: je moet groentes wassen om bestrijdingsmiddelen te verwijderen. Appels, peren of een pruim: die houd je even onder de kraan voor je er je tanden in zet. Even de bestrijdingsmiddelen eraf spoelen.
Groene groente, zoals sla, spinazie, andijvie en kruiden kun je het beste eerst snijden, vervolgens onder de kraan wassen om het zand eraf te halen en daarna in een grote teil met koud water laten weken.
Op fruit zitten de meeste residuen: gemiddeld 3,6 per meting, maar dat zijn er 4,0 bij in Nederland geteeld fruit zoals aardbeien, frambozen, peren, appels en kersen. Nederlandse bramen en pruimen zijn juist schoner dan de buitenlandse.
Daar werkt Wieke van der Vossen als expert voedselveiligheid. 'Het beste kun je ze toch even wassen onder de stromende kraan, met koud of lauw water, dat maakt niet uit. Maar wel pas vlak voordat je ze gaat gebruiken. '
Het is eigenlijk heel simpel: vul een kom met aardbeien en voeg er wat zout aan toe. Zodra het zout is opgelost, kun je de aardbeien toevoegen. Hoe lang je de aardbeien precies moet laten weken is niet helemaal duidelijk: de één zegt dat vijf minuten voldoende is een ander minimaal twintig minuten adviseert.
Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Aardbeien voor je darmen
Er zitten nog meer goede stofjes in de aardbei. Neem bijvoorbeeld catechine, dit is een ontstekingsremmend middel. Eigenlijk is de aardbei een soort natuurlijk antibioticum. Ze hebben een gunstige werking op onze darmen en verwijderen giftige afvalstoffen uit ons lichaam.
De schijnaardbei is gelukkig niet giftig, de enige schade die je oploopt is teleurstelling. Het verschil zie je vooral in de vrucht die bij deze plant omhoog staat en niet zoals de echte aardbei hangt.
Bewaar de aardbeien in een plastic doosje in de koelkast, tussen laagjes keukenpapier. Laat het deksel een beetje open staan. Of spoel het aardbeibakje uit met water en azijn, droog het goed, leg er keukenpapier in en bewaar de aardbeien daarin.
In je chocolade zitten gemalen larven van de cacaomot
'We hebben laatst nog advies gegeven aan een grote candybarproducent over het voorkomen van de mot. Je moet als fabriek een grondige ingangscontrole doen als je een lading cacao binnenkrijgt, want daar zitten geregeld larves van de cacaomot in.
Symptomen aardbei allergie
De allergische reactie die een aardbei allergie creëert kun je meestal zien aan de mond en de huid. De symptomen van een aardbeien allergie zijn bijvoorbeeld: Jeuk aan de huid. Blaren op lippen en gehemelte.
De grootste voedselvergiftiging ooit in Duitsland is te wijten aan aardbeien uit de diepvries. Dit heeft de Federale Voedsel- en Warenautoriteit bevestigd. Sinds eind september hadden 11.000 kinderen diarree gekregen.
Aardbeien. Hoewel menig mens – inclusief chefs in restaurants – het kroontje van een aardbei er het liefst af halen omdat het er mooier uit zonder en de smaak ietwat bitter is, is 't hartstikke eetbaar. De jonge blaadjes van de aardbei smaken een beetje naar spinazie.