Een neologisme of nieuwvorming is een willekeurig, nieuw woord in een gegeven taal. Meer specifiek verwijst de term naar nieuwe inhoudswoorden. De term wordt niet gebruikt voor een nieuwe woordgroep, of voor andere, nieuwe syntactische elementen in een gegeven taal.
ð 'Samens' is het woord van het jaar 2022.
Met 82,2% van de stemmen is prikspijt de overduidelijke winnaar van deze verkiezing en gaat het woord de geschiedenis in als het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2021. Definitie van prikspijt: 'spijt die iemand heeft van het feit dat hij zich heeft laten vaccineren tegen een bepaalde besmettelijke ziekte'.
Kijksluiter, toetsenbordterrorist en weigerpensionado: dagelijks komen er nieuwe woorden bij in het Nederlands. In de rubriek Nieuw woord van de week bespreken we elke week een actueel nieuw woord.
In Nederland is met 29,8 % van de stemmen het woord 'anderhalvemetersamenleving' het Woord van het Jaar 2020.
"Ewa drerrie" is het kinderwoord van 2020 en betekent "Hey gast!". "Simp" is het tienerwoord van het jaar en betekent zoveel als "een jongen die te veel moeite doet voor het meisje dat hij leuk vindt". Al enkele jaren organiseert Ketnet een verkiezing van het kinderwoord van het jaar.
Een jongen genaamd Guus bedacht het woord 'aardlief' en volgens de huiseconoom van de Rabobank is dat de perfecte aanvulling van onze taal op het woord 'duurzaam'.
21 december 2021 - Met 37,2% van de stemmen gaat knaldrang de geschiedenis in als het Woord van het Jaar 2021.
BEKIJK: "Ma stobbe" is het kinderwoord van 2021 (en zo spreek je het uit), tienerwoord is "bestie" "Ma stobbe" is het kinderwoord van 2021. Het favoriete woord van de kinderen betekent stop en werd bedacht door TikTokker Timon Verbeeck.
Een archaïsme (Grieks: Αρχαϊσμός, oud, uit het verleden) is een verouderde taalvorm, een verouderde zinsconstructie of een verouderd woord. Ook oude en pseudo-oude spelling kan als zodanig worden beschouwd. Archaïsmen komen vooral voor in wettelijke, ambtelijke en Bijbelse taal.
Nieuwe woorden leren is een natuurlijk proces, je begint er als baby al mee. Nog voor je begint te praten, leer je al woorden begrijpen. Pas daarna leer je spreken, je leert de woorden zelf te gebruiken. Nieuwe woorden leren is dus niets bijzonders.
Wie bedenkt de meeste nieuwe woorden? “Veel nieuwe woorden komen uit De Telegraaf. Die krant is er erg goed in om door middel van taal aandacht te vestigen op onderwerpen. NRC was ook een tijd goed bezig, volgens mij hadden ze toen een koppenmaker van De Telegraaf aangenomen.
Behalve de uitroep 'oh! ', waarover ik eerder publiceerde op Neerlandistiek, vermeldt Van Dale (15e dr.) ook de uitroep 'ah!
Wappiegeluid: misleidende, niet op feiten of algemeen aanvaarde wetenschappelijke inzichten gebaseerde mening over een maatschappelijke, politieke e.d. kwestie, bv. van complotdenkers.
Een knuffelcontact is een persoon met wie je niet samenwoont, maar met wie je nauw fysiek contact hebt, op minder dan anderhalve meter. Sinds de verstrenging van de coronamaatregelen van vorige week mag je in België maar één knuffelcontact hebben.
Als de taalgemeenschap dat voelt, dan vindt zo'n woord meteen zijn weg naar het algemene gebruik.” De oorsprong van het woord zit in Nederland. Zangeres Merol bracht vorig jaar een nummer uit met als titel “Knaldrang”.
Andere vernieuwingen in de 16eDikke Van Dale
Duizenden nieuwe woorden, onder andere over klimaat, corona, financiën, economie, sociale media, politiek en inclusiviteit. Deze woorden laten zien dat de samenleving verandert, en dat daarbij nieuwe woorden ontstaan.
op deze dag. 1) Bijwoord 2) Bijwoord van tijd 3) Dagaanduiding 4) Dato 5) Heden 6) Huidig 7) Niet morgen 8) Nou 9) Nu 10) Nummer van Bløf 11) Op deze dag 12) Op het ogenblik 13) Tege...
De korte klinkers in de gesloten lettergrepen van bijvoorbeeld dag, weg en slot werden in de open lettergreep van het meervoud lang: dagen, wegen en sloten.
Maar het kunnen ook plaatsen zijn (Den Haag, Frankrijk) en abstracte zaken als gevoelens (liefde), tijdsruimten (dag), eigenschappen (grootte), gebeurtenissen (botsing) en denkbeeldige personen of zaken (elf, Luilekkerland).
Wat is een Simp nu precies, wat betekent het? De huidige betekenis van Simp is beledigend, met dit straattaal-woord zeg je tegen iemand dat hij geen 'echte man' is, en te wanhopig doet. Met een Simp wordt in het Nederlands meestal een jongen of man bedoelt die veel te veel moeite doet voor een meisje of vrouw.
Crush hebben op iemand, een meisje voorlaten gaan inplaats van je vrienden.
Challa. Dit is een woord dat je waarschijnlijk al eerder hebt gehoord op een voetbalpleintje in een willekeurige volksbuurt. Het is een verbastering van tahalla, wat 'zorg goed voor jezelf' betekent.