Wetenschappers deden recent onderzoek naar jaloezie bij honden en suggereren dat paarden, vogels en katten ook last kunnen hebben van jaloezie.
Is de kudde al een hele tijd bij elkaar en staan ze vaak samen. Is dit enorm vervelend als er een paar uit de kudde worden gehaald. De paarden krijgen heimwee en gaan elkaar missen. De paarden die van de kudde overgebleven zijn zijn er een paar dagen niet goed van, ze hinniken en zoeken meer contact bij jou.
Een paard dat graag bij je is, je als zijn maatje ziet en je vertrouwt, zal inderdaad ook tijdens het rijden beter meewerken! Het is dus zeer goed om verder te kijken dan alleen maar het rijden. Een paard dat geen vertrouwen heeft in de persoon naast hem, zal dat zeker niet hebben als diezelfde persoon op hem zit.
Dus wanneer iemand verdrietig is zal het paard deze emotie overnemen en bijvoorbeeld stil blijven staan. Paarden voelen dus heel goed emoties en gedrag aan van mensen. Hierdoor zijn paarden perfect voor de groei van persoonlijke ontwikkeling, aangezien ze als een spiegel werken.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Volgens Pesie van Dier&Recht ervaren paarden inderdaad stress door hun eenzaamheid. Ook zijn ze vaak oververmoeid en hebben depressieve klachten. "Paarden hebben elkaar nodig. Ze leren van elkaar maar ook om het overzicht te behouden.
Wees er u van bewust dat ook een paard kan treuren dit kan zich uiten in ; minder eetlust, vallen in, sneller stress, verlatingsangst,.. Dit kan zich ook uiten in verandering van gedrag. Uiteraard is dit niet bij elk paard zo.
Onderzoek heeft in de afgelopen jaren aangetoond dat paarden erg goed zijn in het herkennen van en het reageren op het humeur en emoties van de mens. Ze zijn in staat om connecties te maken tussen stemgeluid, lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen.
Paarden verstaan ons mensen niet, maar begrijpen ons zeer zeker. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
Net als bij mensen kunnen ook bij paarden kruiden zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaan, kamille en sint janskruid in stress-situaties en bij rusteloos, prikkelbaar gedrag helpen. Deze kruiden helpen bij een zenuwachtig gevoel en een betere concentratie.
Paarden krullen soms hun bovenlip op en steken daarbij hun neus in de lucht. Het is een grappig zicht en mensen zeggen wel eens:”Kijk! Dat paard lacht!” omdat de tanden van het paard zichtbaar komen, net alsof het zou lachen. Het paard lacht echter niet, het ruikt wel iets bijzonders.
Maar kúnnen paarden eigenlijk wel huilen, of speelde er soms iets anders? Ellen de Boer, een psycholoog die gespecialiseerd is in gedragstherapie bij dieren, weet het niet zeker. “Dat paarden verdrietig kunnen zijn en kunnen rouwen, dat staat vast,” zegt ze.
Wanneer een huisdier overlijdt, is het niet alleen een moeilijke tijd voor de eigenaar, maar ook voor de achterblijvende huisdieren. Onderzoek en anekdotische verhalen suggereren dat dieren, zoals honden, katten en paarden, rouw kunnen ervaren.
Als je paard in de paddock of in de weide staat, is het altijd een goed teken dat het naar je toe komt gewandeld. Let daarbij ook op de oren en de ogen, want daar kan je veel van aflezen. Wendt je paard zijn hoofd af, gooit hij het geïrriteerd in de nek of legt hij zijn oren plat?
„Dat paarden verdrietig kunnen zijn en kunnen rouwen, dat staat vast. Paarden zijn hele sociale dieren die zich snel hechten aan mensen en andere dieren. Zeker als een paard haar jong verliest, dan kan dat net zo hard aankomen als bij mensen.
Paarden die elkaar begroeten, zullen vaak gaan flemen. Ze trekken dan de bovenlip op, zodat hun geurklieren de geur van de ander goed op kunnen vangen.
Janina: “Wij kunnen nadenken over gisteren en morgen en dingen in ons hoofd halen. Een paard kan dat niet, hij reageert puur en alleen op de omgeving. Hij kan niet terugdenken en zijn hersenen zijn dan ook niet in staat om expres stoute dingen te doen.”
Een volwassen pony komt met zijn schoft (schouders) niet boven de 1,47 meter. Een paard is een hoefdier en wordt gemiddeld tussen de 20 en 25 jaar oud. Pony's leven meestal wat langer dan paarden.
Afhankelijk van het ras heeft elk paard een bepaalde levensverwachting, zo kunnen paarden gemiddeld 25 tot 30 jaar oud worden, maar de kleinere varianten zoals Shetlanders kunnen wel de 40 bereiken. Naast de leeftijd is het ook belangrijk om te kijken naar de geschiedenis van het paard.
In Nederland heb je twee opties: of je laat je paard euthanaseren door een dierenarts, of je brengt het paard naar het slachthuis. Als je kiest voor euthanasie, dan heb je de mogelijkheid om op een mooie manier afscheid te nemen van je paard.
De hinnik: een luide, lange roep die hoog begint en met een wat lager geluid eindigt. Omdat het zo luid klinkt en een afstand kan overbruggen, lijkt de hinnik een manier om sociaal contact anderen te zoeken, die ver weg of uit zicht zijn.
Gezichtsuitdrukkingen die horen bij pijn en gebruikt worden bij deze pijnschaal zijn: de oren stijf naar achter, de ogen dichtknijpen, spanning boven het oog en gespannen kauwspieren, neusgaten en mond. Hieronder vindt u foto's van verschillende gezichtsuitdrukkingen die wijzen op de aanwezigheid van pijn.
Emoties zoals ongeduld, frustratie en agressie kan het paard op geen enkele manier plaatsen. Het maakt hem verward en onzeker, waardoor hij wantrouwig of angstig kan worden ten opzichte van de mens, een handeling en/of een plaats.
De reden van het hoofdschudden is veelal dat er iets in het hoofd van het paard in de knel zit. Meestal is dit de Trigeminus zenuw. Deze zenuw loopt door de oogkas en door het kaakgewricht, over het voorhoofd en vertakt zich naar het gebit. Ook problemen aan het gebit kunnen zo hoofdschudden veroorzaken.
Een van de eerste lessen die een nieuwe ruiter wordt geleerd is dat als een paard zijn oren naar voren staan, hij alert is, oplet en/of geïnteresseerd is in wat er voor hem is, en als zijn oren naar achteren gespitst zijn dichtbij de nek, hij boos is en klaar staat om te bijten of te trappen.