Ter controle mag de eigenaar wel vragen jouw identiteitskaart te bekijken en ook de voorzijde kopiëren. Daarnaast is het voor de verhuurder belangrijk om te weten hoeveel mensen er precies komen wonen. Ook mag hij peilen naar huisdieren of muzikale ambities. Dit toetst hij dan af met het huishoudelijk reglement.
De meeste verhuurders vragen (uiteindelijk) om een loonstrook, werkgeversverklaring of een ander bewijs van jouw inkomen. Voor ondernemers is dat meestal de IB-aangifte en/ of jaarcijfers. Daarnaast vraagt een verhuurder om een identiteitsbewijs.
Een verhuurder van een woning heeft eigenlijk drie hoofdverplichtingen die dagelijks moeten worden uitgevoerd. De verhuurder moet een woning ter beschikking stellen, woning onderhouden en rustig woongenot verschaffen. Daar staat tegenover dat de verhuurder wel op tijd zijn geld moet ontvangen.
In 2022 is € 763,47 de maximale huur bij nieuwe verhuring van een sociale huurwoning.En in 2023 is dat € 808,06. Dat heet liberalisatiegrens. Uw huurcontract voor uw zelfstandige woning is in 2022 ingegaan.
Tijdens de huur mag de verhuurder geen werken laten uitvoeren die het uitzicht en de vorm van de woning veranderen. Zonder uw akkoord mag hij bijvoorbeeld niet de garage afbreken of zonnepanelen plaatsen.
Welke nieuwe regels voor verhuurders en verhuurbemiddelaars gelden vanaf 1 juli 2023? U moet zich vanaf 1 juli 2023 houden aan regels die huurmisstanden voorkomen. Bijvoorbeeld tegen intimidatie en woondiscriminatie of te hoge borg. Dat staat in de nieuwe Wet goed verhuurderschap.
Naast huur mogen er ook andere (service)kosten in rekening worden gebracht. Denk aan de kosten voor gas, water en elektriciteit, meubilering, stoffering, en aan kosten voor gemeentelijke heffingen (bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing).
Een keuken komt in aanmerking voor vervanging wanneer deze 20 jaar of ouder is. Voor meer informatie neemt u contact op met Klantcontact via 088 - 17 18 190.
Je hebt als verhuurder drie verplichtingen: je moet de woning ter beschikking stellen, je moet de woning onderhouden en je moet de huurder woongenot verschaffen. Hier staan twee rechten tegenover: de huurder moet op tijd huur betalen en je mag geen overlast hebben van de huurder.
Vaak komt dit neer op een aantal maal de huurprijs. Het inkomen van een partner kan vaak voor de helft worden meegeteld. Door een inkomenseis te stellen, krijgt de verhuurder meer zekerheid dat de huur elke maand netjes (op tijd) betaald zal worden.
Een bezichtiging met een nieuwe huurder, een inspectie of het vervangen van iets dat kapot is: er zijn genoeg redenen te bedenken om de woning van jouw huurder binnen te gaan. Toch kun je als verhuurder de woning niet zomaar betreden, ook niet als de huurder niet thuis is.Je hebt hiervoor altijd toestemming nodig.
Uw verhuurder mag niet zomaar de huur opzeggen van uw woning. Dat kan alleen met een goede reden. Bijvoorbeeld omdat u geluidsoverlast geeft. Het maakt niet uit of u een vast huurcontract heeft.
Wil je je huurder screenen, dan zijn daarvoor twee opties: je kunt het zelf doen, of je kunt de screening door een professionele partij laten uitvoeren, zoals een makelaar. Makelaars voeren screens regelmatig uit en weten precies waar een goede screening aan moet voldoen.
Uit art. 7:219 BW volgt dat een huurder ook aansprakelijk kan zijn voor gedragingen van anderen die met zijn goedvinden in het gehuurde zijn. Dit betekent dus dat de huurder door de verhuurder kan worden aangesproken op gedragingen van derden, die met zijn/haar goedvinden (even) in de woning zijn.
Antwoord. De verhuurder is helaas niet verplicht om (groot-)onderhoud of een renovatie uit te voeren. De wet verplicht hem alleen om gebreken aan de woning te verhelpen als die door de huurder(s) schriftelijk zijn gemeld.
Het onderhoud van de keuken en het onderhoud en vervanging van apparatuur komen altijd voor rekening van de huurder. Indien de zelf geplaatste keuken na 20 jaar aan vervanging toe is, kan deze door De Vooruitgang worden vervangen door een standaard keuken of kan een nieuwe keukenvergoeding worden aangevraagd.
Antwoord. Wettelijk kunt u van de verhuurder alleen verlangen dat gebreken worden verholpen, bijvoorbeeld als het voegwerk is weggesleten, de tegels gebarsten zijn of van de muur vallen of als de wc-pot door ouderdom en slijtage lekkage vertoont.
Herstellingen tijdens de huurperiode en schilderwerken bij einde huur zijn ten laste van de verhuurder bij normale slijtage (bv. door ouderdom). Schilderen bij verlaten huurwoning is ten laste van de huurder als er sprake is van schade zoals krassen, vlekken, moeilijk overschilderbare kleuren.
De verhuurder is verantwoordelijk voor andere onderhoudsproblemen, zoals een lekkage, onvoldoende ventilatie van vochtige ruimtes of achterstallig onderhoud. Veroorzaakt u zelf een gebrek, zoals een lekkage? Dan moet u de kosten vergoeden.
De verhuurder is verantwoordelijk voor normale slijtage
De elementen die het meest aan slijtage onderhevig zijn, zijn de vloer- en wandbekleding en de huishoudelijke apparaten.
Is het kopen en verhuren van een huis rendabel? Het kopen en verhuren van een huis is ook in 2023 nog steeds rendabel. Wel moet je incalculeren dat je netto rendement door de toegenomen fiscale druk met ongeveer 35% daalt ten opzichte van voorgaande jaren. Verhuur je een woning mét hypotheek?
Uw verhuurder mag de huur niet onbeperkt verhogen.Alleen 1 keer in de 12 maanden. Dat is de regel. Meestal valt de huurverhoging op 1 juli.
Vanaf 1 juli 2023 mag uw verhuurder de huur voor uw kamer, woonwagen of standplaats verhogen met maximaal 3,1%. De hoogte van uw inkomen is hier niet belangrijk. De verhuurder mag ook niet vragen naar uw inkomen bij de Belastingdienst.