De winnaar: De verschillen zijn te verwaarlozen, maar in amandelpasta zitten iets meer calorieën en vet. Grotere verschillen zie je als je kijkt naar de vitaminen, hierin scoort de amandelpasta een stuk beter.
Rauwe amandelen en amandelpasta zijn rijk aan vitamine E en antioxidanten, deze zorgen voor een gezond hart en verminderen de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast bevat het veel gezonde vetten, deze heb je nodig om je vetbalans in je lichaam op peil te houden en om energie uit te halen.
Amandelpasta is iets gezonder dan pindakaas omdat het meer vitamines, mineralen en vezels bevat. Amandelpasta is daarom een voorloper als je naar het vitamine- en mineralengehalte kijkt. Het bevat bijna drie keer zoveel vitamine E, tweemaal zoveel ijzer en zeven keer zoveel calcium als pindakaas.
1/ Amandelpasta
De gezondste notenpasta by far. Amandelpasta bevat meer vetten dan pindakaas, namelijk 12,2 gram per twee eetlepels, maar is toch een stuk gezonder. De reden? Het zijn gezondere vetten.
Conclusie? Kortom: zowel pindakaas als amandelboter zijn gezond. Hoewel amandelboter iets hoger is in enkelvoudig onverzadigde vetzuren en bepaalde micronutriënten, is pindakaas nog steeds een geweldige bron van gezonde vetten. Bovendien is het aanzienlijk goedkoper dan amandelboter.
Amandelpasta is heerlijk op bijvoorbeeld een speltbroodje of rijstwafel. Ook in vele recepten is het een fijne smaakmaker. En wist je al dat het ook erg gezond is? Je kunt er met een gerust hart van smikkelen.
De bruine amandelpasta had minder moeite om smeuïg te worden en smeerde ook beter uit. De smaken dan. De witte amandelpasta heeft mijn absolute voorkeur, omdat deze zoeter is dan de bruine.
Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze. In pindakaas zit over het algemeen voornamelijk gemalen pinda's. Pinda's zijn eigenlijk geen noten, maar peulvruchten.
“Pinda's zijn net zo gezond als noten”, zegt hoogleraar Piet van den Brandt. Ander onderzoek toont aan dat mensen die veel pindakaas eten, een minder groot risico lopen om bepaalde ziekten te krijgen. De kans op darmkanker neemt met 27% af als je veel pinda's eet, en de kans op diabetes type 2 vermindert met 21%.
Ja, pindakaas is goed voor je cholesterol. Pindakaas bevat vitamine B3, ook wel bekend als niacine. Een belangrijke als het gaat om je stofwisseling en cholesterol. Zo is vitamine B3 belangrijk voor je stofwisseling als het gaat om koolhydraten, vetten, eiwitten, enzymen en de energieproductie in je cellen.
Want pindakaas is een bron van bouwstoffen, het bevat onverzadigde vetten en eiwitten. Calvé Pindakaas bevat geen toegevoegde suikers. Dit product bevat enkel van nature aanwezige suikers. Gebruik Calvé Pindakaas als onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl.
Notenpasta is heel gezond voor je. Het bestaat uit pure noten en er worden geen toevoegingen aan gedaan. Daardoor is het een volledig natuurlijk product, zonder verdere bewerkingen. Het past in principe dus ook goed in het paleo dieet.
Amandelpasta, of ook wel amandelboter, genoemd bevat enorm veel gezonde vetten en proteïne zoals vitamine E, omega 3 en onverzadigde vetzuren. Daarnaast heeft het ook nog eens een verlagend effect op het cholesterolgehalte, dus des te meer reden om voortaan dit wonderlijke goedje op je brood te smeren!
Wat zijn alternatieven voor pindakaas
In plaats van pindakaas kun je beter een echte notenpasta nemen, bijvoorbeeld amandelpasta of sesampasta (tahin), het liefst biologisch. Deze pasta's hebben een hogere voedingswaarde dan pindakaas, ze bevatten minder suiker en er zit geen aflatoxine in.
Officieel zijn het peulvruchten. Pindakaas die voor honderd procent uit pinda's bestaat, ook wel pindapasta genoemd, wordt tot de Schijf van Vijf gerekend en is een gezonde keuze. Er is geen suiker, zout of gehard vet aan toegevoegd.
Menigeen was er als kind al dol op: een boterham met pindakaas én banaan. Lekker hartig en zoet tegelijk. Maar er is nóg een heel goede reden om deze combinatie te blijven eten. De vitamine C in de banaan zorgt er namelijk voor dat het plantaardige ijzer in de pindakaas en de granen beter wordt opgenomen.
Veel diëtisten moedigen daarom het eten van pindakaas aan. Dit wil niet zeggen dat je oneindig pindakaas moet eten, want pindakaas is hoog in calorieën. Eet daarom pindakaas met mate. Als je wilt afvallen is het verstandiger om pindakaas niet te combineren met (teveel) koolhydraten.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben.
Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten.
Wanneer je gaat voor de minste calorieën per 100 gram dan is de AH 100% pindakaas met stukjes pinda jouw beste vriend. De AH BASIC pindakaas bevat de meeste calorieën en de rest schommelt hier een beetje tussen.
PINDAKAAS EN SPIEROPBOUW
Het is niet voor niets dat veel sporters pindakaas als eiwitbron gebruiken. Het is immers hartstikke goed voor de spieropbouw. Veel sporters gebruiken het dan ook als eiwitbron en verbrandingsproduct, zodat ze lekker lang door kunnen.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Witte amandelpasta wordt gemaakt van kort geblancheerde amandelen en heeft een licht zoete smaak.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten.