De kans is groot dat het om spam gaat.Spammers komen aan je mobiele nummer en andere contactgegevens doordat je deze gegevens achterlaat op websites. Je kunt natuurlijk elk raar sms-bericht verwijderen zonder het te beantwoorden. Dat is sowieso goed om te doen.
Via een SMS proberen internetcriminelen je een link met malware te sturen en op deze manier je gegevens te achterhalen. Deze nieuwe vorm van malware wordt Flubot genoemd. Het lijkt erop dat vooral Android telefoons hiervoor kwetsbaar zijn.
Sms-aanvallen en mobiele malwaredreigingen
Sms-aanvallen omvatten het maken en distribueren van malware die gericht is op mobiele apparaten. Deze trojans zijn op hun beurt ontworpen om ongeautoriseerd te bellen of berichten te sturen zonder medeweten of toestemming van de gebruiker.
Prints van eventueel e-mailcontact, alle berichten en ook de e-mailheader. Bankafschriften. Naar aanleiding van het bankrekeningnummer kan de politie de oplichter traceren.
Phishing, smishing en vishing zijn vormen van fraude die gebruikers ertoe verleiden gevoelige persoonlijke gegevens te overhandigen. Phishing verwijst naar frauduleuze mails. Smishing (sms-phishing) verwijst naar frauduleuze sms'jes of WhatsApp-berichten. Vishing verwijst naar frauduleuze telefoontjes.
Bij phishing vissen fraudeurs aan de telefoon of via valse berichten of brieven naar vertrouwelijke informatie. Denk bijvoorbeeld aan bankgegevens en persoonsgegevens zoals BSN en wachtwoorden voor digitaal betalen en bankieren. Ze kunnen ook direct een betaalverzoek doen, bijvoorbeeld via Tikkie.
De mails bevatten soms taalfouten of zijn niet professioneel opgemaakt. De mails beginnen met een vage aanspreektitel of je e-mailadres als aanspreking. De afzender is een voor jou onbekende afzender of zelfs een fout e-mailadres. Er staat een link in de mail.
Daarbij werden 15 verschillende manieren van aanvallen geprobeerd waarvan 6 aanvallen een manier van phishing waren. Van de zes geteste antivirus programma's waren er twee die 100% van de aanvallen volledig wisten tegen te houden, dit waren ESET en Kaspersky.
Ongeautoriseerde toegang
Veel mensen hebben deze accounts gekoppeld aan hun sociale media, die kunnen worden gebruikt om uw gegevens te achterhalen. Via onbevoegde toegang tot uw accounts kan een hacker uw locatiegegevens en uw e-mails, berichten en keychains bekijken.
Tik op Inbox om de nummers te blokkeren van mensen die jou tekstberichten hebben gestuurd, en van wie je nog berichten in je inbox hebt staan. Als je de sms-berichten wilt blokkeren van iemand uit je lijst met contacten, tik dan op Contacten en selecteer alle personen die je wilt blokkeren.
Klacht T-Mobile : SMS naar 6040 | Klachtenkompas.
Melding doen via Meld Misdaad Anoniem
U kunt ook anoniem melding maken van cybercrime bij Meld Misdaad Anoniem. Dit kan telefonisch via 0800 7000 of online via meldmisdaadanoniem.nl.
Smishing is een specifieke vorm van phishing. Phishing is het 'hengelen' naar persoonlijke gegevens van mensen. Het is een vorm van cybercrime waarbij criminelen je een sms sturen om te proberen inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens van jou te achterhalen.
Bij spearphishing hebben de cybercriminelen specifieke slachtoffers in het vizier en is de cyberaanval dus doelgericht. Daarom wordt spearphishing gezien als een gevaarlijkere vorm van phishing, die moeilijker te herkennen is.
Ruim honderdduizend Nederlanders gedupeerd door phishing
Van alle Nederlanders van 15 jaar of ouder zeggen in 2021 meer dan twee op de drie (68 procent) dat ze in de afgelopen 12 maanden ten minste één keer een telefoontje, e-mail- of ander bericht hebben ontvangen dat (waarschijnlijk) van een oplichter was.
Cybercriminelen zijn zo creatief dat iedereen het slachtoffer kan worden. Maar je kan je ook verzekeren tegen financiële schade en misbruik van phishing. Met een cyberverzekering kan je een verzekering nemen die je 24u per dag en 7 dagen op 7 beschermt tegen de gevolgen van phishing en andere cybercriminaliteit.
Denk aan online een telefoonabonnement of bankrekening afsluiten met een kopie van je identiteitsbewijs. Daardoor neemt de kans op identiteitsfraude toe. Een oplichter heeft dan alleen nog een kopietje van jouw ID nodig. Het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) krijgt elk jaar vele honderden meldingen.
Echte nummers, foute boel
Ze maken gebruik van spoofing: slachtoffers zien op hun telefoonscherm een ander nummer. Wie dat belt komt bij particulieren, bedrijven of bij instanties terecht, die van niks weten.
Oplichters kunnen u bellen vanaf een willekeurig nummer. Bijvoorbeeld van uw bank of uw gemeente. Dit heet spoofing.