Voeg een eetlepel soda toe aan een half glas warm water of azijn.Dip een doekje in het mengsel en verwijder de vlek met een deppende beweging. Zodra het water opdroogt, is de vlek verdwenen.
Hoe krijg je je matras weer wit? Wanneer je hardnekkige vlekken hebt in je matras, kan je soda of fijn keukenzout gebruiken. Laat het een paar uurtjes intrekken en stofzuig het daarna weer op.
Er zitten gele vlekken in
Die gele vlekken in je dekbed? Dat is dus gewoon zweet. Niet zo fris. Gelukkig kun je de gele vlekken meestal weer uit je dekbed te verwijderen met water en milde zeep.
Matras schoonmaken met baking soda of soda
Je strooit baking soda of normale soda op het textiel en laat dit een dag liggen zodat het kan inwerken. Nadien is het een kwestie van je bed goed stofzuigen. Je doodt hiermee vrijwel alle bacteriën die huishouden in je matras. De ideale manier om je matras te desinfecteren.
Stoffen bank schoonmaken met baking soda: strooi een kopje baking soda gelijkmatig over de bank. Laat de baking soda een nacht intrekken en verwijder het. Voor extra effect kan je vervolgens een sopje maken met baking soda en met een sponsje de bank poetsen.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Doe een half kopje baking soda in het bakje voor de waspoeder, naast het wasmiddel dat normaliter wordt gebruikt. Zorg dat er alleen witte was in de wasmachine meedraait. Heb je last van hardnekkige vlekken in wit beddengoed? Maak dan een papje van de baking soda met een beetje water en smeer dit mengsel op de vlek.
Waarom wordt het beddengoed geel? Het wordt veroorzaakt door zweet en vet dat door het menselijk lichaam wordt afgescheiden. Wanneer deze stoffen zeer diep in de stof doordringen, wordt deze uiteindelijk geel. Het komt ook voor dat witte stoffen een grijze kleur krijgen.
Vlekken kun je verwijderen met behulp van warm water en zuiveringszout of door met een katoenen doek met wat azijn op de vlek te deppen. Stofzuig regelmatig onder het bed om stofophoping te voorkomen. Voor een grondige schoonmaakbeurt kun je je matras te lijf gaan met een stoomreiniger.
Bloedvlekken verwijderen uit een matras
Maak een mengeling van (koud) water en zout. Zo creëer je een schuurmiddel. Smeer het papje op de vlek en laat het intrekken. Verwijder na een tijdje het papje met een handdoek en wrijf lichtjes naar de binnenkant van de vlek, zo smeer je het zeker niet uit.
Maak uw matras vrij van stof, huidschilfers en huisstofmijt met een dieptereiniging. Vanaf € 30,- wordt uw matras gereinigd, bestraald door UV-C licht om schimmels en bacteriën te verwijderen en wordt het matras voorzien van een preventiespray tegen huisstofmijt.
Met goed matrasonderhoud hou je je matras in top conditie!
Afritsbare tijken met een synthetische vulling kun je vaak wassen op 40 of 60 °C. Tijken met een natuurlijke vulling – zoals scheerwol, kameelwol of kasjmier – mogen niet in de wasmachine, maar kunnen chemisch worden gereinigd bij de stomerij.
Zo gebruik je Biotex Groen voor een handwasje of als middel om kleding met vlekken in te laten weken. Biotex Blauw is bedoeld als voorwasmiddel wanneer je verwacht dat je het wasgoed (zoals vieze werkkleding) niet schoon zal krijgen met gewoon wasmiddel. Dan is er nog de vlekkenverwijderaar, Biotex Oxi Effect.
Om de gele vlekken te verwijderen uit je kussen kun je het volgende doen. Meng drie kopjes warm water met één kopje vloeibaar vaatwasmiddel, driekwart kopje schoonmaak soda, een half kopje witte azijn en een normale dosis van je standaard wasmiddel. Was daarna je kussen in de wasmachine met het zelfgemaakte mengsel.
Neem een emmer heet water en voeg daar een kopje baking soda aan toe. Roer het even door en stop je witte textiel er in. Zorg dat het helemaal onder water staat en laat dit lekker een nachtje intrekken. Na dat nachtje haal je je textiel uit de emmer, je knijpt het een beetje uit en kiept het in de wasmachine.
Heb je last van nare geurtjes in de wasmachine? Doe dan een schepje baking soda in het wasmiddelenbakje. De soda neutraliseert namelijk geurtjes in de wasmachine. Zowel schoonmaakazijn als baking soda zijn milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en niet duur in de aanschaf.
Zitten er hardnekkige gele of grauwe vlekken in het textiel? Meng dan in een kopje baking soda met een beetje citroensap en breng het goedje rechtstreeks op de vlekken aan. Laat het even intrekken en was het kledingstuk volgens wasvoorschrift.
Ook azijn helpt om de verkleuring van je was weer terug te draaien. Voeg aan 4 liter water ongeveer 60 milliliter azijn toe en week je verkleurde was hier een half uur in. Daarna spoel je het wasgoed met koud water na en laat je het opnieuw in de wasmachine draaien. Laat de was hierna aan de lucht drogen.
Veel vlekken krijg je weg met dit wondermiddel. Denk aan bloedvlekken, koffievlekken, theevlekken, jodiumvlekken, zweetvlekken en deodorantvlekken. Meng drie delen azijn met een deel water, laat het textiel met de vlek een nachtje weken en was het op de gebruikelijke manier.
Het beste middel tegen vlekken is baking soda.
En ook nog eens veel goedkoper dan dure vlekverwijderaars. Maak een pasta van twee eetlepels zuiveringszout en een paar druppels water, tot je een consistentie krijgt die lijkt op een pasta. Smeer de pasta op de vlek en laat dit even goed intrekken.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.