Om jezelf te zijn, zonder je aan te passen aan anderen, heb je veel zelfkennis en zelfvertrouwen nodig. Misschien weet je in sommige situaties nog niet goed wat je zelf vindt en waar je grenzen liggen. Dan neem je de mening van anderen al snel voor waar aan. Neem de tijd om te ontdekken wat je écht van iets vindt.
Om jezelf te kunnen zijn moet je weten wie dat is. Je moet je bewust zijn van je sterke en zwakke kanten, je emoties, verlangens en gedachten. Dat gaat van weten welke kleren je mooi vindt tot je neiging tot terugtrekken bij ruzies kennen, tot weten hoe je je op bepaalde momenten voelt.
De krachtigste hulp om tot kijken naar jezelf te komen, vormt wellicht het contact met een ander. Een ander kan in het algemeen gemakkelijker rustig naar je kijken, op je ingaan en je helpen tot een beeld van jezelf te komen. Iemand die opgaat in een emotie hoort bijvoorbeeld een ander tegen zich zeggen: “Is er iets?
Zelfreflectie is een goede manier om deze bekwaamheden te ontwikkelen. Met zelfreflectie neem je de tijd om jezelf een spiegel voor te houden, om te zien hoe je bijvoorbeeld werkt, welke keuzes je maakt, welke vaardigheden je inzet en hoe dat voelt. Kritisch kijken naar je eigen handelen leidt tot meer zelfkennis.
Voel je je ongelukkig en blijft dit gevoel aanhouden, ga dan naar de huisarts. De dokter krijgt vaker mensen op het spreekuur die zeggen: “Ik voel me ongelukkig.” Op basis van jouw verhaal kan hij een diagnose stellen. Misschien heb je een burnout of ben je depressief.
Het lijkt erop dat een gebrek aan liefde, zorg, aandacht en respect in de kindertijd de oorsprong kan zijn van een laag gevoel van eigenwaarde. Andere mogelijke oorzaken zijn onder meer overbeschermende ouders, het niet hebben van duidelijke grenzen en cultuur.
Jezelf analyseren is goed, maar houd je focus positief. Je krijgt net zoveel inzicht door je sterke kanten te bestuderen, als door je zwakke kanten te accepteren. Wat je goed vindt aan jezelf is de voorbode van wie je wilt worden. Het is de belofte wie je kunt zijn.
We laten zoveel negatieve gedachten toe, waardoor we ons automatisch down gaan voelen. Probeer eens wat liever voor jezelf te zijn. Je mag best wat vaker in de spiegel kijken en zeggen dat je mooi bent. Wees tevreden over je prestaties, het heten niet voor niets prestaties.
Breng meer tijd met jezelf door om de persoon van binnen te leren kennen, zodat je je leven kan inrichten op een manier die beter bij jouw essentie past. Als je je eigenwaarde ziet en voelt, zul je anderen ook meer waarderen.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Jezelf hervinden heeft grotendeels te maken met de durf om voor jezelf op te komen. Ga eens echt voor de dingen die jij leuk vindt. Stel, je hebt altijd al eens willen disco-rolschaatsen, maar je partner verklaart je voor gek. Stop dan met pleasen, maar ga naar die rolschaatsbaan!
Wanneer je je alleen voelt, kom je in de buurt van eenzaamheid. Jouw behoefte aan gezelschap, samenzijn, vriendschap en het leven delen wordt niet vervuld. Ook de behoefte om te zorgen of ontzorgd te worden, wordt niet vervuld. Je kunt niet geven en je kunt niet ontvangen.
Als het leven te zwaar is, kan het enorm helpen je gedachten uit te spreken. Vind iemand in je omgeving die je vertrouwt en waar je je veilig bij voelt. Praten over je zelfmoordgedachten helpt. Je hoeft het niet allemaal alleen op te lossen.
Vaak ontdek je door te praten over je dromen of doelen wat je gelukkig maakt. Door te praten en te praten kun je juist verder komen in je ontdekkingstocht. Zorg ervoor dat je met iemand praat die jou goed kent en openstaat voor nieuwe ideeën. Wie weet kun je hem of haar ook weer verder helpen in die ontdekkingstocht.
Zelfreflectie betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt. Je staat stil bij hoe je werkt door naar jezelf te kijken over een bepaalde periode. Je denkt daarbij na over de keuzes die je hebt gemaakt binnen je werk.