Hoe lang kun je Jam bewaren? Zoals reeds geschreven kun je jam met suiker of geleisuiker, tot 3 maanden in de vriezer bewaren. In een ongeopende jampot, kan de jam tot 2 jaar bewaard worden, en hoeft de jam niet in de koelkast bewaard worden.
Jam bewaren
Suiker werkt namelijk als een conserveermiddel. Als je minder suiker toevoegt, is het minder lang houdbaar. Jam met minder suiker, zoals de recepten hierboven, is in gesloten potten op een koele, donkere plaats 3 tot 6 maanden houdbaar. De jam kun je ook in kleine porties invriezen.
Een geopende pot jam, marmelade, confituur, of gelei, moet je dus in de koelkast bewaren. Natuurlijk wel afdekken met de deksel. Een nog niet geopende pot kun je het beste bij kamertemperatuur bewaren. Bij sommige soorten zelf gemaakte jam, vaak zonder suiker, wordt aangeraden dit in de koelkast te bewaren.
Echte jam bevat zoveel suiker (meer dan 50%, vaak rond de 60%) dat het nauwelijks gevoelig is voor bederf, zelfs buiten de koelkast. Jam is in het algemeen nog 12 maanden na openen houdbaar.
Jam bederft niet snel door hoog suikergehalte. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Pindakaas, hagelslag, jam
Producten zoals pindakaas en hagelslag zijn, zéker ongeopend, tot ver na de THT-datum nog eetbaar. Dit geldt ook voor jam, maar dat komt door het hoge suikergehalte.
Waarom moet je jampotten op de kop zetten? Doordat je de jampot omdraait gaat de zuurstof naar boven. In dit geval gaat de zuurstof naar de bodem van de jampot omdat de jampot op de kop staat.
Geopende Jam kan in de koelkast tot 1 jaar bewaard worden. Dit geldt ook voor de Confituur, Gelei en Marmelade. Ongeopende zelfgemaakte Jam kan op een droge, koele en donkere plaats 6 tot 12 maanden bewaard worden. Geopende zelfgemaakte Jam kan in de koelkast tot 3 maanden bewaard worden.
Als je dus confituur maakt zonder suikers en/of met laagcalorische zoetstoffen, is het belangrijk om die vanaf de opening in de koelkast te bewaren en bij voorkeur binnen de drie weken op te eten.
Bewaar je confituur steeds op een donkere, droge en koele plaats. Een kelder of donkere gang is hiervoor de perfecte plaats. Eens de pot confituur geopend is, is het belangrijk om die te bewaren in de koelkast.
Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Droog bewaren. Van Gilse Geleisuiker is onbeperkt houdbaar, maar de geleerkracht kan na verloop van tijd minder worden. U kunt de jam, gelei en confiture ongeopend een jaar bewaren. Na opening is de jam gekoeld beperkt houdbaar.
Citroensap vind je eigenlijk terug in alle recepten voor jam, omdat ze ervoor zorgt dat je jam zich tot een goede gel transformeert n omdat het helpt de bacteriën te doden. Daarnaast is het ook gewoon een lekkere toevoeging aan de smaak van je jam. Je kunt het zo gek maken als je wilt.
Te dun? Kook de jam of gelei nog wat langer. Dit is de meest snelle en makkelijke manier om te dunne jam of gelei te corrigeren. Je kunt ook extra (gelei)suiker, appelsap of pectinerijke vruchten toevoegen.
Jam bevat geen vet, maar wel veel suiker. Als je het als broodbeleg gebruikt, weegt dat laagje jam ongeveer 15 gram, dus dan valt de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt best mee: 7-8 gram. Dat is een stuk minder dan in een paar koekjes, een portie vruchtenyoghurt of een glas frisdrank/sap zit.
JamAangezien jam over het algemeen wordt gemaakt met veel conserveermiddelen, kun je dit goedje makkelijk buiten de koelkast bewaren. Zelfs als ie open is, blijft ie lange tijd goed.
Geleisuiker is kristalsuiker waar pectine en citroenzuur aan toe is gevoegd, de productie ervan begon in 1965. Geleisuiker wordt gebruikt voor het conserveren van vruchten, om zo jams en dergelijke te maken. Om dit mogelijk te maken zijn aan de suiker pectine en citroenzuur toegevoegd.
Laat de bokaal minstens 5 minuten ondersteboven staan – langer mag natuurlijk ook. Wanneer de lucht in de pot afkoelt, zul je het deksel horen klikken en zien naar binnen trekken: de bokaal is dan vacuüm afgesloten.
Ham, salami en harde kazen blijven goed tot de lunch. Je kunt ook speculaasjes apart verpakken van het brood, dan wordt het niet zacht, en het is lekker op brood. Als je wat komkommerplakjes op het brood doet, blijft dat ook wel goed.
Als je netjes gewerkt hebt, zoals het hoort, dan zijn je bokaaltjes zelfgemaakte confituur meestal minimaal 1 jaar houdbaar, en vaak zelfs langer. Tenminste, als je ze op een donkere, droge en koele plek bewaart. De kelder is ideaal.
Jampot op de kop of niet? Vaak wordt aangeraden de hete potten op de kop en na 5 minuten weer rechtop te zetten. Dat is een prima advies, maar niet strikt noodzakelijk. Je kunt de potten ook rechtop laten staan en rustig laten afkoelen.
Plaats de gevulde potten in een grote, brede kookpan. Voeg lauwwarm water toe en zorg dat alle potten onder water staan. Breng het water aan de kook en laat 30 minuten koken.
Glazen potten met schroefdeksel (of jampotten) kunnen voor het inmaken ook gebruikt worden. Vooral als u jam of chutney's inmaakt is een jampot een goede oplossing. Het gebruik van een jampot is mogelijk als u jam inmaakt met geleisuiker. Geleisuiker heeft een bewarende werking en voorkomt dat de jam bederft.
Stap 1: Spoel het fruit schoon en breng het in een hoge pan aan de kook met (gelei)suiker en eventueel citroensap. Stap 2: Laat het 15 tot 25 minuten inkoken, totdat de jam een temperatuur heeft van 105 °C en het de gewenste dikte heeft. Je kunt dit meten met een keukenthermometer.