Nieuwe raat is eetbaar, maar niet verteerbaar. Bij het eten van raathoning (honingraat) krijgt men echter maar een zeer kleine hoeveelheid binnen, ongeveer 3% van het honinggewicht.Ook kan men de was tot een klompje kauwen en uitspugen. Het eten van onverteerbare vulstoffen is echter goed voor de spijs-vertering.
Neem een stukje op je cracker of op je beschuit. Om het extra lekker te maken leg je onder de honing een plakje kaas van wat pittige smaak! Wij zien altijd weer uit naar de heerlijke zomer waarin de bijenkasten bruisen van de bijen en de honingraten gebouwd worden in perfecte geometrie, in ongekende stevigheid.
Rauwe honing wordt veel gezocht vanwege alle gezonde eigenschappen die deze honing heeft. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt ten goede van de weerstand, hooikoorts-klachten, luchtweginfecties en zelfs bij wonden op de huid. Het bevat gezonde vitaminen en mineralen! Raathoning wordt direct uit het raam gesneden.
De raten worden in een honingslinger geplaatst. Deze centrifuge zorgt ervoor dat de honing uit de cellen geslingerd worden. De honing loopt via de wanden van de honingslinger naar beneden. Daar wordt de honing tot twee keer aan toe gezeefd.
Een bijenraat of honingraat bestaat uit zeshoekige cellen en bevindt zich in een bijenkast, -korf of -nest. De raten zijn gemaakt van bijenwas. De werkbijen (niet de darren of de koningin) vormen de cellen met hun bovenkaken en poten en onderhouden ze zorgvuldig.
Aangezien de bijen in de winter niet naar buiten kunnen om hun behoefte te doen zullen ze hun ontlasting dan in de kast laten gaan. Aangezien in honing redelijk veel stuifmeeldelen zitten komen deze in de darm van de bij terrecht, en hopen deze zich op.
Re: Honingraten bewaren
Als je een grote broedstoof( 2deurs koelkast) hebt ze op 35 graden bewaren. Beroepsimkers hebben een kamer waarin ze de de bakken met de te slingeren kunnen opslaan op de juiste temperatuur. Bovendien kunnen ze dan de luchtvochtigheid regelen zodat de honing nog wat droogt als dat nodig is.
Raathoning is de honing zoals de bijen deze maken. Ze krijgen van ons geen begin, maar ze bouwen de raten van bijenwas puur natuur. Daar brengen ze dan de honing in. Wanneer de honing rijp is verzegelen de bijen de cellen met een wasdekseltje.
Door de honing te roeren breek je de kristallisatiekernen in stukjes en dit vertraagt het uithardingsproces. Ik roer een keer per dag een minuutje met de boormachine en dit zolang tot er witte strepen verschijnen bovenaan de honing. Dit is voor mij het teken om de honing op potten te doen.
Het bijenvolk mag geen schade ondervinden van het oogsten van de honing. Zo kan de opbrengst per kast variëren tussen de 0 en 40 kilo honing per jaar. Een gemiddelde van 20-25 kilo is doorgaans goed haalbaar en wordt gerealiseerd door een verantwoorde keuze in het aantal bijenkasten per locatie.
Hoewel verhitting van honing een effect kan hebben op een aantal van de stoffen in honing, maakt het dus voor de gezondheid niet uit of je rauwe, koud geslingerde of verhitte honing gebruikt. Smaak en substantie kunnen mogelijk wel veranderen. Qua veiligheid maakt het niets uit."
Natuurlijke suikers
,,Het vervangen van suiker door honing heeft weinig zin als het je gaat om afvallen. Het wordt door het lichaam gezien als dezelfde stof: koolhydraten die worden omgezet in vet. Een goede vervanging is bijvoorbeeld zoetstof, deze bevat geen kilocalorieën'', zegt Visser.
Honingraat is ontzettend gezond en zonder problemen te consumeren. Het is 100% natuurzuiver en erg lekker. Als je besluit raathoning aan te schaffen dan zijn de raten van bijenwas compleet door de bijen gebouwd en zitten vol met honing. De honing en de raat is volledig te consumeren en kan je van de panelen afschrapen.
Re: raathoning bewaren
Je bewaard deze honing koel droog -niet in de schuur- en zorg dat het voor het einde van het jaar van eigenaar is verwisseld. Op een gegeven moment gaat ook verzegelde honing "zweten".
Rauwe honing zou in het algemeen een goede anti-bacteriële werking hebben en veel mineralen, vitamine B, enzymen, aminozuren en antioxidanten bevatten.
Dit vanwege de lucht die in de honing kan komen. Wacht dan ongeveer 8 uur met afvullen. Als je met de roerstaaf geulen door de honing trekt die langzaam dichtslibben, is het tijd om de potten af te vullen. Dit is na ± 3 tot 8 dagen.
Wat is het verschil tussen vaste en vloeibare honing? Alle honing die uit de raten wordt geslingerd is vloeibaar en zal na zekere tijd kristalliseren. Zo zijn er soorten honing die kristalliseren na een paar weken, andere na een paar maanden, een jaar of soms nog langer.
De rest van de schone maar nog natte ramen gaat terug in de bakken en worden vervolgens gestapeld in een koude schuur. Plaats ze niet in een verwarmde berging of een verwarmde garage. Sluit van boven en beneden de stapel hermetisch af. Gebruik indien gewenst ijsazijn in een lege HK bovenop de stapel.
Om een honingraat te maken hebben de bijen, bijenwas nodig. Dat produceren ze zelf, met hun wasklieren. Met die was kunnen de bijen de kamers bouwen. Ze gebruiken hun bek om de vormen te maken en zo bouwen ze nog veel meer kamers.
Honing kopen bij de imker
Met honing moet je niet meer of minder doen dan ontzegelen, slingeren en verwerken in potjes of emmers. Echte rauwe honing koop je daarom bij de imker.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
De houdbaarheidsdatum staat op honing omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit elke voedselproducent, dus ook imkers, verplicht een datum op hun producten te zetten. Toch is honing zelf in principe onbeperkt houdbaar.
Bovendien is honing vrij zuur met een pH-waarde tussen de 3 en 4,5 (7 is neutraal). In zo'n zure omgeving kunnen bacteriën en schimmels gewoon niet lang overleven. Voor de houdbaarheid moet honing in een goed afgesloten pot bewaard worden.