Kam al je haar naar voren, verdeel je haren in verschillende plukken en rol deze rond het shirt dat als een soort aura (halo) op je hoofd ligt. Slaap er een nacht mee en het resultaat zal je verbazen. Door een haarband om te doen en je haar er omheen te krullen, heb je met twintig minuten een paar mooie krullen.
"Er is een bepaalde marge, en binnen die marge kan je haar gaan krullen. Dit gebeurt in de vroege jeugd bij baby's of in de puberteit. Bij vrouwen op oudere leeftijd komt het door hormoonveranderingen."
' Maar hoe kom je erachter of je natuurlijk krullen hebt? Daar is volgens de krullenkapper een simpel trucje voor. Kneed je vochtige of handdoek droge haar omhoog met je handen. Als je haar dan de vorm van krullen of slag aanneemt, weet je dat ook jij natuurlijke krullen hebt.
Maak je haar een beetje nat, met eventueel een verstevigingsproduct. Draai een kleine lok haar, waarbij je deze uiteindelijk vastzet met een schuifspeldje in een soort spiraal. Je kunt hier 's nachts mee slapen en zelf bepalen hoe groot de krullen worden door je haar te verdelen in dikke of dunnere lokken.
Krul je haar altijd weg uit je gezicht, en niet er naartoe. Hou het haar ongeveer 10 seconden vast met de tang. De echte tijd varieert afhankelijk van je krultang, dus je moet wat experimenteren, maar begin liever kort. Maak je haar los en herhaal het bij de volgende lok.
Ja. Het is mogelijk om de structuur van je haar te veranderen. Maar je kunt alleen de structuur veranderen van het haar dat boven je huidoppervlak zichtbaar is. Praktische voorbeelden hiervan zijn een permanentje, het krullen met de krultang of het steilen met een stijltang.
Door het gebruik van de pil, zwangerschap of overgang, kan de textuur van je krullen veranderen. Sommige mensen raken hun krullen kwijt naarmate ze ouder worden. Ook dit komt door de hormonen. De krullen worden steeds losser, en kunnen op een gegeven moment helemaal verdwijnen.
De krul is meestal van de wortels tot de punten gevormd en heeft wat meer volume dan type 2. In type 3 krullen is vaak duidelijk een krulpatroon te herkennen. Heb jij 3A krullen, dan hebben de krullen een duidelijke S vorm. De krullen zijn redelijk groot en wat losser en grover dan type 3B.
Haarvorm wordt bepaald door een genenpaar. 1 allel krijg je van je vader mee, 1 van je moeder en die mix zou bepalend zijn voor of je krullen krijgt of niet. Het is bekend dat krullen dominant zijn en steil haar recessief is.
Nadat je het haar hebt vastgezet, rol je het haar om de krultang naar buiten en ga je door naar boven totdat je bijna aan de aanzet bent. Vervolgens laat je de klem los en haal je krultang voorzichtig uit je haar. En voilà: langs je hoofd glijden mooie krullen naar beneden!
Krullen is namelijk genetisch bepaald! Ondanks dat je misschien vroeger altijd steil haar hebt gehad kan het zijn dat je haar later meer begint te krullen. Dit heeft te maken met verschillende factoren zoals: Hormoonverandering (puberteit of menopauze);
Krul je haar nooit als het nat of vochtig is
Föhn je haar of wacht totdat het helemaal droog is, voordat je begint met krullen met een krultang of stijltang. Het verhitten van nat haar kan je haar beschadigen én je krul blijft minder lang zitten omdat nat haar zwaarder is.
Zorg ervoor dat je een shampoo hebt die je haar intensief reinigt en kies voor een conditioner die je haar voedt. Gebruik ook een voedende leave-in conditioner om de voeding helemaal af te maken. Dat laatste is essentieel als je je haar gaat föhnen.
Gebruik een shampoo die zowel reinigt als verzorgt. Breng achteraf altijd een conditioner aan om je lokken glad en soepel te houden. Verwen je haar met een wekelijks, intens voedend haarmasker. Breng na het wassen nog een verzorgend leave-in product aan dat je krullen hydrateert en definieert.
Curly haar kun je makkelijk één keer per week wassen. Als je veel sport, kun je het tussendoor co-washen of alleen met water spoelen. Coily haar was je liever niet vaker dan één keer per week. Als het niet vies aanvoelt zelfs liever één keer per 2 à 3 weken.
Hoe ontstaan krullen en waarom heeft niet iedereen ze? Of je krullen hebt of krijgt, is genetisch bepaald. Elke hoofdhuid bevat haarzakjes met follikels (een gangetje waar het haar doorheen groeit). Een follikel heeft een bepaalde vorm die je genetisch mee krijgt.
46% van de Nederlanders heeft steil haar, 41% heeft een slag in het haar, 11% heeft krullend haar en 2% van de Nederlanders heeft kroesend haar.
De haargroei cyclus begrijpen
Als nieuw haar in de follikel wordt vervaardigd, duwt het de haarschacht naar buiten, waardoor langer haar wordt gemaakt. Haar groeit elke dag ongeveer 0,3 mm tot 0,4 mm, wat neerkomt op ongeveer 12 centimeter per jaar. Niet alle haarzakjes groeien tegelijkertijd nieuw haar op.
Verdeel je haar in verschillende zones, pak een pluk, draai deze om je vingers (of een borstel) heen en richt de föhn (zet 'm op de middelste warmtestand) op de pluk. Zo komt er vanzelf een mooie curly vorm in. Zet 'm daarna vast met een speldje; zo kan de krul afkoelen en blijft ie ook langer zitten.
De meeste tangen zijn in te stellen van ongeveer 130 graden tot 220 graden. Het is even uitproberen welke temperatuur jouw haar lang genoeg in de krul houdt. Heb jij lang haar? Dan heb je meestal een warmere tang nodig, door het gewicht van je haar zakt de krul namelijk sneller uit.
Pak als je je haar krult met een krultang, dunne plukjes haar per keer. Waarschijnlijk laat je de haarpluk normaal hangen, nadat je het hebt gekruld. Probeer ééns na het krullen, de plukken vast te zetten met spelden. Zo krijgen de krullen de kans om af te koelen en blijft het ook langer zitten.