Citroenzuur verhoogt de werking van enzymen, die de lever stimuleren en helpt bij het ontgiftigen. Citroen is rijk aan vitamine C, wat geweldig is om verkoudheid te bestrijden.
Het citroenzuur in citroensap helpt de werking van ons maagzuur, waardoor we voedsel sneller afbreken en verteren. Ook helpt het bij een opgeblazen buik en voorkomt het verstopping. Fijn, want een gezonde spijsvertering en darmflora is essentieel voor je gezondheid.
Veel meer fruitsoorten bevatten dit zuur, evenals tomaten, sla, wijn, kaas en sommige soorten brood. Citroenzuur is niet alleen een smaakmaker, maar ook een natuurlijk conserveermiddel en antioxidant.Het bestrijdt schadelijke bacteriën en virussen.
Citroenzuur als smaakmaker in de keuken
Zoals gezegd geeft citroenzuur een zure smaak aan eten en drinken. Daarom komt het goed van pas bij het zelf maken van jam, marmelade, vruchtensap en limonadesiroop. Citroenzuur is hierbij een welkome verfrissende toevoeging.
Citroenzuur (geen citroensap, het lijkt een beetje op suiker) is een fijn natuurproduct om in huis te hebben en is te vergelijken met azijn. Citroenzuur is een natuurlijk en zeer krachtig reinigingsmiddel. Het ontkalkt en heeft een antibacteriële en antiseptische werking.
Je hebt slechts 1 eetlepel per 10 liter water nodig voor het schoonmaken van keuken, sanitair, vloer, koelkast…
Kortom: citroenwater is zeker gezond om te drinken en kan onderdeel zijn van een verantwoord ontbijt. Maar citroenwater heeft geen meerwaarde ten opzichte van andere fruitsoorten en het tijdstip van inname maakt niets uit. Citroen in de vroege ochtendstond is niet extra gezond.
Het verbetert de spijsvertering
Citroensap kan helpen bij het verlichten van verstopping, maagzuurproblemen en een opgeblazen gevoel. Het helpt bij het op gang brengen van je darmen 's ochtends, het hydrateert je darmen, stimuleert galproductie en het zorgt voor toevoeging van water aan je ontlasting.
Ook kan kalium een bloeddrukverlagend effect hebben. Kalium komt voor in citroenen en kan een gunstig effect hebben op een hoge bloeddruk. Een andere factor die een rol speelt bij een hoge bloeddruk is de inname van zout en suiker.
Een glas water met citroen op de nuchtere maag zou tal van gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Wie de dag begint met een glas warm water met citroen reinigt zijn of haar lichaam, brengt de spijsvertering op gang en voorkomt ontstekingen.
Citroenschillen worden vaak gezien als restproduct of afval, maar het is juist de citroenschil die boordevol vitamine C en citroenzuur zit. Dit zijn sterke antioxidanten. Met citroenschilpoeder kunt u uw huid bevrijden van kleine vlekjes, dode huidcellen en het kan puistjes en mee-eters helpen te voorkomen.
Het verschil tussen vitamine C en citroenzuur
Wat samenstelling betreft lijken de twee ook op elkaar. Het verschil is echter dat citroenzuur synthetisch wordt geproduceerd en vitamine C niet. Citroenzuur wordt toegepast om de smaak van bepaalde producten te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan snoepjes met een fruitsmaak.
Citroenzuur is volledig biologisch afbreekbaar en is een huishoudelijke schoonmaakmiddelen basis die moet worden gebruikt in elk huis.
Water met een uitgeknepen citroentje brengt het spijsverteringsstelsel op gang. Omdat water, vooral in de winter, nogal koud op de maag kan vallen, kiezen veel mensen voor lauw of gekookt water. Het citroensap versterkt de werking van ons maagzuur en helpt je ook van een opgeblazen gevoel of verstopping af.
Citroenzuur kan zorgen voor tanderosie. De zuurtegraad vermindert naarmate u het citroensap met meer water mengt. Verder kan citroenwater zorgen voor oprispingen als u teveel maagzuur hebt. Maagzuur dat omhoog komt en voor een vieze smaak in uw mond zorgt, is natuurlijk minder prettig.
Ontgiften: warm water met citroen zou je helpen om gifstoffen uit je lichaam af te voeren doordat je vaker naar de wc moet om te plassen. Al denken we dat je dit effect ook bereikt als je water zónder citroen zou drinken. De antioxidant in citroen helpt je enzymen op gang, waardoor je lever beter functioneert.
De gezondheidsvoordelen van citroenwater!
De gele vrucht is een bron van vitamine C, vezels en een rijk aantal veel voedingsstoffen. De plantenstoffen in citroenen kunnen het cholesterol verlagen, waardoor citroenen bijdragen aan een gezond hart.
Citroen is een bron van plantaardige stoffen, flavonoïden om precies te zijn, die antioxiderende en ontstekingsremmende effecten hebben. Ook nog: het helpt verbindingen die ervoor zorgen dat lichaamscellen beschermen tegen schade.
Geef bijvoorbeeld Candida geen ruimte om zich te vermenigvuldigen in een 'zuur' lichaam. Citroensap ondersteunt je spijsvertering en zorgt ervoor dat gifstoffen makkelijker en beter worden afgevoerd. Vooral door dit op een nuchtere maag te drinken, zul je het optimale resultaat behalen.
Conclusie. Je buikvet gaat niet weg met citroen toevoegen aan je eetpatroon.
Citroenen hebben sterke antibacteriële eigenschappen, waardoor ze perfect zijn voor het schoonmaken van je gezicht. Mix thuis wat kokoswater met een paar druppels citroensap en je hebt je eigen moisturizer! De kokos hydrateert je huid en de citroen maakt je huid stralend schoon.
“Het drinken van warm water met citroen in de ochtend kan een zeer positief effect hebben, niet alleen op de hydratatie van het lichaam, maar ook op de pezen, spieren en luchtwegen. Wanneer je hoest, bijvoorbeeld, of de griep hebt, zal het de afscheidingen verdunnen.
De combinatie van het hongergevoel verminderen met het afvoeren van afvalstoffen en bijdragen aan de spijsvertering, zorgt dat het drinken van citroenwater dus inderdaad helpt om gewichtsverlies te versnellen.
Door water te drinken voor het slapen, verhoog je je stofwisseling.Je zet calorieën sneller om in energie. Je lichaam warmt dan op waardoor je beter slaapt én ondertussen ook nog calorieën verbrandt. Omdat je tijdens je dutje geen extra calorieën binnenkrijgt maar wel verbrandt, val je misschien ook nog wel wat af!
Citroenen staan nog steeds vooral bekend om hun hoge vitamine-C-gehalte en dat is terecht. Met het sap van 1 citroen kun je al bijna de helft van je dagelijkse dosis vitamine C binnenkrijgen. Deze vitamine doet veel goeds voor je gezondheid.