Eigenwaarde (ook zelfwaarde), zelfrespect of eigendunk is een term uit de psychologie. Het is het beeld dat een mens op emotioneel niveau van zichzelf heeft. Deze mening over de eigen persoon kan reëel zijn, en overeenkomen met de mening van anderen, en kan ook te positief of negatief zijn.
Eigenwaarde wordt bepaald aan de hand van je gevoel. Iemand kan blaken van zelfvertrouwen, maar zich tegelijkertijd ernstig zorgen maken over bepaalde situaties die door zijn toedoen zijn ontstaan en die hem een slecht gevoel geven en een lagere eigenwaarde.
Wat zijn oorzaken van een lage eigenwaarde? Een lage eigenwaarde wordt gevoed door je innerlijke criticus. Dat is het stemmetje in je hoofd dat continu roept dat je niet goed genoeg bent of dingen niet goed genoeg doet. Deze innerlijke criticus is vaak te koppelen aan de perfectionist die in je schuilt.
En de mate waarin je zelfvertrouwen hebt, is de mate waarin je vertrouwt op jezelf dat je het kunt. Eigenwaarde is een term uit de psychologie. Het beslaat een veel groter gebied dan zelfvertrouwen. Het het is het complete beeld dat een mens op emotioneel niveau van zichzelf heeft.
Sommige termen als zelfacceptatie, zelfwaarde, zelfbegrip of zelfbeeld worden vaak door elkaar gebruikt en zijn vergelijkbaar met eigenwaarde.
Betekenis zelfrespect
Als je zelfrespect hebt betekent dit dat je eigen mening en je gevoelens waarde hebben. Je hebt ook eerbied voor jezelf. Zelfrespect betekent dus dat je jouw mening waardevol vindt en dit betekent ook dat je niet snel de mening van iemand anders overneemt, tenzij goed beargumenteerd.
Symptomen van een laag zelfbeeld
Je voelt je erg onzeker, hebt weinig vertrouwen in jezelf en dat dingen je gaan lukken. Je bent niet trots op jezelf, je haalt jezelf steeds naar beneden. Als iets wel goed is gegaan, heb je de neiging om dit succes te verkleinen (het komt niet door jouw handelen, maar door anderen).
Als je een gezonde mate van eigenwaarde hebt, maak je gemakkelijker contact met andere mensen. Je schaamt je niet om iemand om hulp te vragen als je het even niet weet, geeft gemakkelijker fouten toe en staat meer open. En contact met anderen maakt een mens gelukkiger.
Zelfwaardering ontstaat vroeg, als je denken als kind nog niet genoeg ontwikkeld is om jezelf te beoordelen. Bij een lage eigenwaarde heb je op de een of andere manier als klein kind niet genoeg gevoeld dat je waardevol bent.
Ouders, en later leeftijdgenoten, spelen een grote rol bij de vorming van het zelfbeeld. Geven zij aandacht en liefde en word je met respect behandeld, dan ontstaat een positief zelfbeeld. Suzanne (27) komt bijvoorbeeld uit een warm nest. 'Ik heb van mijn ouders heel duidelijk meegekregen dat ik goed ben zoals ik ben.
Eigenwaarde (ook zelfwaarde), zelfrespect of eigendunk is een term uit de psychologie. Het is het beeld dat een mens op emotioneel niveau van zichzelf heeft. Deze mening over de eigen persoon kan reëel zijn, en overeenkomen met de mening van anderen, en kan ook te positief of negatief zijn.
Als je bijvoorbeeld erg beschermd bent opgevoed, kan het zijn dat het zelfvertrouwen zich niet genoeg ontwikkelt. Ook als je veel kritiek gekregen hebt op je gedrag of prestaties, of als je gepest bent, kan je zelfvertrouwen afnemen of zich niet genoeg ontwikkelen.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Iemand die onzeker is twijfelt heel erg, heeft een negatief zelfbeeld en heeft weinig zelfvertrouwen. Onzeker zijn kan over van alles en is daarom een breed begrip. Onzekerheid heeft veel invloed op je leven, dusdanig dat je er overspannen van kunt raken en het je dagelijks veel energie kost.
Een zelfbeeld ontstaat door wat je hebt meegemaakt en wat anderen over je zeggen. Positieve en negatieve ervaringen vormen een zelfbeeld. Als je vroeger nooit werd uitgenodigd voor feestjes, denk je misschien dat je saai of onbelangrijk bent.
overdreven hoge opvatting van eigen mogelijkheden
Bron: WikiWoordenboek. 1) Aanmatiging 2) Air 3) Arrogantie 4) Een hog dunk van zichzelf hebbend 5) Egotisme 6) Eigenmachtig 7) Eigenwaan 8) Gevoel van eigenwaarde 9) Hoge dunk van zich zelf 10)...
Het is een thema dat bij veel mensen speelt: je niet goed genoeg voelen. Oorzaken hiervoor kunnen vanuit diverse hoeken komen. Iemand kan te maken hebben met trauma's uit het verleden of lijden onder de hoge verwachtingen die vanuit het werk of de omgeving.
Zelfliefde gaat echt om naar binnen gaan bij jezelf en van jezelf houden zoals je bent. Het heeft te maken met eigenwaarde, ofwel: in hoeverre vind jij dat je goed bent zoals je bent? Wat voor gedachten heb jij over jezelf? Kun je zeggen dat je van jezelf houdt en zorg je daarom goed voor jezelf?