Pasen is het belangrijkste christelijke feest en draait om de kruisiging en wederopstanding van Jezus Christus. Pasen zelf valt op zondag en is in feite de dag dat Jezus uit de dood herrees. Maar het paasfeest is ook wel de verzamelnaam voor de hele week, van Witte Donderdag tot tweede paasdag.
Pasen: de wederopstanding
Op paaszondag zou Jezus zijn opgestaan uit zijn graf. Reden genoeg voor een feestje. Daarom eindigt op deze dag de vastenperiode. Omdat christenen dit nooit op hun rustdag buiten de deur kunnen vieren, is er nog een tweede dag aan vastgeplakt.
In het christendom. In de christelijke traditie is Pasen, of ook wel het paasfeest, het belangrijkste liturgische feest. Op Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen, herdenken christenen het lijden en de kruisdood van Jezus en met Pasen vieren zij zijn opstanding, ook wel verrijzenis genoemd, uit de dood.
Feest van de lente
Vast staat dat christenen Pasen vanuit hun geloof vieren dat Jezus is opgestaan uit de dood op de derde dag na zijn kruisiging. In het algemeen wordt Pasen gezien als een feest van de lente. Zo'n feest is in veel culturen en religies vaak ook ter ere van een godin van het leven en de vruchtbaarheid.
Eerste paasdag
Christenen geloven dat Jezus Christus op de zondag van Pasen terugkwam uit de dood. In de Bijbel staat dat een grote steen op het graf van Jezus op Eerste Paasdag plots was omgerold. Op Eerste Paasdag wordt deze bijzondere gebeurtenis herdacht.
Pasen is het belangrijkste christelijke feest en draait om de kruisiging en wederopstanding van Jezus Christus. Pasen zelf valt op zondag en is in feite de dag dat Jezus uit de dood herrees. Maar het paasfeest is ook wel de verzamelnaam voor de hele week, van Witte Donderdag tot tweede paasdag.
Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. De Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood, zo leert de kerk, heeft Jezus Christus de mens verlost. Goede Vrijdag is de droevigste dag van het kerkelijk jaar in het algemeen en van het Paasfeest in het bijzonder.
Tijdens de lente wordt het steeds langer licht (=geel), breekt de zon (=geel) vaker door en zijn er geboorten van dieren, zoals eendjes (=geel) en komen de voorjaarsbloemen als narcissen (=geel) in de bloei. Zowel lente als Pasen staan voor vruchtbaarheid en een nieuw begin en daarom is geel de kleur van Pasen.
Hier in Nederland en andere landen met een Germaanse oorsprong zijn in het feest enkele elementen overgenomen uit het Germaanse Ostara-feest, namelijk de paashaas en de paaseieren. Ostara is de godin van de dageraad (nieuwe dag), het (nieuwe) leven en de vruchtbaarheid.
De joden lezen in hun wetten dat ze voor Pasen een lam moeten slachten. Zij herdenken daarmee de uittocht van Mozes uit Egypte. In het christendom staat het lam voor het offer van de onschuldige ter verlossing van de medemens.
(2) Vrolijk Pasen! Ook als de wensformule in een zin gebruikt wordt met een onbepaald lidwoord ervoor, is de onverbogen vorm het gebruikelijkst. (3) Mijn ouders wensten me een vrolijk Pasen. Vergelijkbare voorbeelden zijn zalig(e) Pasen en zalig(e) Kerstmis.
Drie dagen lang kan het lijken alsof God afwezig is, maar de derde dag is Hij er. Want God laat zijn volk en de rechtvaardige niet langer dan drie dagen in de steek de derde dag toont Hij zijn trouw. Daarom is geloven in de verrijzenis geloven in de liefde en de trouw van God.
Pasen is een van de belangrijkste feesten op de Christelijke jaarkalender, men herdenkt de wederopstanding van Jezus Christus. Maar het feest heeft ook een grote Joodse invloed. De Joden vieren rond dezelfde tijd Pesach, de herdenking van de Exodus.
De oorsprong van het Paasfeest ligt in ieder geval bij de joodse traditie van de Pesach. Met dit feest herdenken de Joden de Exodus uit Egypte en daarmee hun bevrijding van de slavernij. Pesach begint met de Sederavond, de avond van 14 nisan, en duurt zeven of acht dagen.
Pasen is het feest ter herdenking van Christus' Verrijzenis uit de dood. Gelovigen vieren de toegang tot een nieuw en eeuwig leven. In de viering van Pasen vallen twee belangrijke onderdelen te onderscheiden: de paaswake in het duisternis van de paasnacht en de dagmis van paaszondag. Pasen is niet zomaar een feest.
Traditionele veertien Staties
Jezus valt voor de eerste maal onder het kruis.
Zowel lente als Pasen staan voor vruchtbaarheid en een nieuw begin en daarom is geel de kleur van Pasen.
De laatste dag voor Pasen, Stille Zaterdag, herinnert aan de tijd dat Jezus' lichaam in het graf lag. Op deze dag worden de kerkklokken niet geluid.
Palmzondag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen, een symbool. Teken het symbool onder de dag. Denk na over hoe jij de dagen van de Goede Week bijzonder kunt maken.
Zelfs prehistorische volken vierden jaarlijks het begin van de lente. De lente werd gevierd met dansen, zingen en er werd geofferd aan de goden om ze te vragen om een rijke oogst. Een andere oorsprong van Pasen is het Joodse Pessachfeest, waar ook de naam 'Pasen' vandaan komt.
Met Pasen staat de edele bloem mooi in frisse voorjaarskleuren zoals roze, geel of abrikoos. Maar ook de klassieke rode roos, past natuurlijk in een vrolijk paasboeket.
Judas Iskariot was een van de twaalf apostelen. Volgens de evangelist Johannes was hij de penningmeester van het gezelschap rond Jezus. Judas is berucht geworden door zijn verraad van Jezus, wat leidde tot diens kruisdood. De gewezen apostel stierf een eerloze dood.
Met Pasen herdenken vooral christenen de opstanding van Jezus Christus uit de dood. Op Goede Vrijdag werd Jezus om 9 uur gekruisigd, om 12 uur werd het op heel de aarde donker en rond 15 uur overleed Jezus.
Op deze dag eten sommige Katholieken geen vlees. Dat heeft te maken met de vastentijd. Tijdens deze periode mogen Katholieken slechts één volle maaltijd per dag nuttigen en op Aswoensdag en Goede Vrijdag geen vlees eten. Er wordt tijdens de veertigdagentijd boete gedaan voor alle begane zonden in het afgelopen jaar.