De Joodse gemeenschap zweert al heel lang bij kippensoep als geneesmiddel, niet voor niets wordt het Joodse penicilline genoemd. Het stofje 'carnosine' heeft hier veel mee te maken: het helpt je immuunsysteem om van verkoudheid en griep af te komen.
Kippensoep bevat het stofje carnosine. Dit stofje komt van nature ook in ons lichaam voor en helpt ons immuunsysteem om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken. Volgens Amerikaans onderzoek zou dit stofje in de soep een heilzame werking hebben. Daarnaast zou de soep de luchtwegen openzetten.
Kippensoep: het is niet alleen lekker maar zou ook extreem goed zijn om een griepje te verdelgen. De soep zit boordevol vitaminen waardoor je snel weer zou aansterken. En wat blijkt? Kippensoep heeft wel degelijk een invloed op hoe snel je geneest van het griepvirus.
Kippensoep zit boordevol groenten
En ook dat maakt kippensoep natuurlijk hartstikke gezond. Er zit onder andere een flinke hoeveelheid vitamine C en vitamine K in deze groenten, net als een hoop andere mineralen die ons immuunsysteem vooral in de winter goed kan gebruiken.
Joodse kippensoep, op verschillende manieren klaar te maken, maar meestal met stukjes wortel, ui, prei, knoflook en soms met selderij, peterselie en citroen. De joodse wijsgeer Maimonides beschreef deze soep als geneeskrachtig, hierdoor staat kippensoep ook bekend als joodse penicilline.
Soep, en liefst kippensoep
Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat. Doe er nog een pepertje of wat gember in, en het effect is optimaal.
Het leuke is dat moderne wetenschap bevestigt dat bouillon van botten inderdaad heel voedzaam kan zijn: Botten: zeer rijk aan calcium en fosfor. Ook zit er redelijk veel magnesium, kalium, zwavel en silicium in. Merg: bevat veel vitamine A, vitamine K2, omega 3 & 6 vetzuren.
Echte mergpijpjes van gezonde dieren zijn heel gezond. De pijp zit vol gezonde vetten, eiwitten, calcium, magnesium en gelatine. Al deze voedingstoffen worden door veel mensen te weinig gegeten. Gelatine helpt zelfs de genezing van darmen.
Beenmerg is rijk aan vetten. Voor bevolkingen die maar beperkt toegang hebben tot koolhydraten en van wie de voeding grotendeels afhankelijk is van dierlijke producten, zijn ze een belangrijke bron van voedingsstoffen.
Als je echt veel last hebt van spijsverteringsproblemen, kan het goed zijn je groentes (kort) te koken, zodat het makkelijker te verteren is. Denk aan soepen en gestoomde groentes.
Crackers en geroosterd brood liggen niet zwaar op de maag en zijn daarom een goede lichte maaltijd als je ziek bent. Banaan eet makkelijk weg, geeft energie en zit vol kalium. Dit mineraal heb je met name nodig als je veel vocht hebt verloren of als je overgegeven hebt.
Bij soep in blik gaat het niet alleen om wat er in het blik zit, maar ook om het blik zelf. In veel voedingsmiddelen uit blik of pak zit de hormoonverstorende stof Bisphenol A, oftewel BPA. Je valt er echt niet meteen dood door neer, maar het kan wel schade aanrichten aan de gezondheid.
Wanneer je wil afvallen is het aan te raden om brood en granen te vervangen door bouillon. Daardoor krimpt de maag weer tot een normale omvang. Daarnaast vul je de maag door twee kommen kippensoep te gebruiken. Hierdoor komen er verzadigingshormonen vrij, zodat je een bevredigd gevoel hebt na het eten (3).
De kippensoep mag maximaal 2 uur buiten de koelkast staan. Vervolgens kun je de pan in de koelkast zetten, bedekt met vershoudfolie, óf je kunt de kippensoep overgieten in één of meerdere bewaarbakjes. Bewaar de kippensoep nu maximaal twee dagen in de koelkast voordat je deze weer opwarmt en opeet.
Zelf trekken is het best
Wat wél gezond is, is de zelfgemaakte variant die u trekt uit botten. “Als de beenderen lang trekken, kunnen ze interessante mineralen vrijgeven, zoals ijzer en zink. Deze zijn afkomstig uit het beenmerg. IJzer versterkt je weerstand en is ontstekingsremmend in lage concentraties.
Zelfgetrokken bouillons bevatten daarentegen veel gezonde stoffen ter ondersteuning van het imuunsysteem. Denk aan kippensoep, ook wel het Joodse penicilline genoemd, dat gegeven wordt bij griep of verkoudheid. Bij veel volkeren wordt bottenbouillon al eeuwen gebruikt voor het herstel van het spijsverteringskanaal.
Een mergpijp geeft extra smaak aan de soep. Je kunt de mergpijp een uur laten meetrekken in de bouillon. De mergpijp wordt daarna verwijderd. Je kunt het merg tevens gebruiken als smaakmaker in sauzen en pasteien.
Aan een mergpijp zit geen vlees, de smaak in de bouillon komt in dit geval vooral van het beenmerg. Om je bouillon nog meer smaak te geven, kun je er ook voor kiezen om schenkel te gebruiken. Schenkel is een deel mergpijp en een deel vlees en is afkomstig van de poot van een rund of andere viervoeter.
Bewaar de mergpijpjes in de koelkast op maximaal 4 graden celsius of vries ze in op de dag van aankoop. Na invriezen wel binnen 3 maanden gebruiken. Voor gebruik ontdooien.
Beenmerg is een delicatesse, waar je niet teveel mee moet doen. Veel mensen vinden 't het lekkerst als het is geroosterd, met wat grof zout erbovenop. Eventueel met toast erbij. Of lepel het zo uit het bot.
Gezondheid
Soep zoals Opkikker drinkbouillon tuinkruiden is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Opkikker drinkbouillon tuinkruiden is een prima keuze als dagelijks extraatje.
Albert Heijn Krachtige bouil lon kip spant de kroon met 58%, gevolgd door de Maggi Groentebouillon met 57%. Met één portie – een kom van 250 ml – zit je met de kippen bouillon van AH al bijna aan de helft van de maximale hoe veelheid zout voor de hele dag (6 gram).
Maggiblokje recepten
als hoofdbestanddeel lavas (maggiplant), terwijl bouillonblokjes rund-, varken- of kippenbouillonextract bevatten. Van maggiblokjes is dus prima soep te maken, maar die gaat anders smaken dan met een normaal bouillonblokje.